Nie jesteś zalogowany.
Ja tam nawet nie wiedziałem, że z Kingdomem jestem tydzień do tyłu. Lubię Twoje napisy, więc oglądałbym z nimi anime nawet, gdybyś miał miesiąc opóźnienia.
W poprzednią niedzielę dodałem napisy do 33 odcinka Kingdom!
Po obejrzeniu odcinka zapraszam na Syriuszowy kącik Kingdomowy!
1. Król Wuwang (nazwany przez Mou Tena "legendarnym"). Spotkałem się z dwoma sposobami zapisu: Wuwang oraz król Wu z dynastii Zhou. Po drugim sposobie zapisu łatwiej jest wyszukać informacje w języku angielskim. Dlaczego król był uważany za legendarnego?
Miał on zapoczątkować okres panowania dynastii Zhou (która to dynastia jest uważana za najdłużej panującą w historii Chin). Okres jej rządów datuje się na lata od 1045 do 256 p.n.e. Co prawda realną władzę miała sprawować jedynie do 770 roku, ale nie zmienia to faktu, że na arenie politycznej była obecna bardzo długo.
Sam Wuwang zawsze był wspominany jako dobry, mądry król i znakomity polityk. Za jego życia Chiny zmagały się z panowaniem złej dynastii Shang. W 1048 roku król zwołał zjazd, w którym wzięło udział bagatela 800 książąt. Z tak wielkim poparciem uderzył na swojego przeciwnika i w krwawej bitwie rozgromił go w bitwie pod Muye. Jednak nie dość, że zwyciężył, to jeszcze bardzo łagodnie obszedł się z ludem pokonanego. Zapiski wskazują, że wypuścił skazańców z więzień, otworzył spichlerze i rozdał jedzenie ludziom. Skarby znalezione w pałacach Shangów porozdzielał między własnych dowódców (a jakże), resztę zaś również wydał mieszkańcom. Kobietom z haremu wroga pozwolił wrócić do swoich rodzin.
Po pokonaniu przeciwnika podzielił ówczesny kraj nie tylko między swoich braci i dowódców, ale również potomków własnego wroga. Oczywiście pod warunkiem, że każda z tych osób uznała jego zwierzchnictwo. Sam król zmarł w kilka lat po zwycięstwie, ale podwaliny potężnej dynastii zostały już postawione.
Garść informacji o Wuwangu można również znaleźć na wikipedii - Wuwang.
2. Nie byłbym sobą, gdybym nie odnalazł rzeczki, którą zamierza płynąć Kyou Kai Proszę bardzo
Teraz czas na bonus!
Kolejny odcinek Kingdoma jest w tłumaczeniu ale - jak zwykle - nie jestem w stanie przewidzieć dokładnej pory
Eh i dzisiaj nie będzie już pewnie napisów. Szkoda, eh może odpalę Log Horizona w takim razie. A nawykłem już do oglądania Kingdoma do śniadania w niedzielę
W tym tygodniu wyszły dwa odcinki 34 i 35. Przetłumaczysz także ten drugi?
Będzie jak będzie. Syriusz przeważnie wypuszcza Kingdoma w weekend. Warto poczekać tydzień na tak dobre napisy.
34 został już wrzucony na ANSI. Znajduje się tutaj. Nie dodawałem notki, bo chciałem zrobić notkę + kącik + bonus razem, a nie rozbijać to na kilka postów. 35 dodam najprawdopodobniej w niedzielę, w sobotę mam ostatni egzamin w sesji.
Po sesji się raczej pije, a nie robi napisy do bajek.
Każdy cierpi na jakieś dewiacje
Ty dulowaty userze!
Fajnie, ze tlumaczysz kingdom, zaczalem ogladac 1 serie gdy byla skonczona, i mimo sztywnej animacji ruchu postaci, fajna fabuła w klimacie wojskowości zaczela sie robic, i pomimo sztywnych czasem ruchów nawet w drugiej serii nawet(podczas jazdy na koniach) świetnie się to ogląda.
Jak skonczysz z zakonczeniem sezonu kingdom to moze manga Gun i Clover? jakas grupa polska przetlumaczyla tylko 7 rozdzialow tej mangi i przestali, a szkoda bo sie swietnie zapowiada.
^ Tłumaczeniem mang się nie zajmuje i raczej nie mam zamiaru.
Szybkie info: właśnie wychodzę na egzamin, nie wiem, kiedy wrócę i prawdopodobnie po powrocie będę zupełnie wypluty, więc Loga spodziewałbym się w niedzielę, a Kingdoma w poniedziałek.
No to powodzenia
Ty dulowaty userze!
i jak poszedł egzamin? są szanse?
Bez spiny - są drugie terminy.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Bez spiny - są drugie terminy.
Zapewne opija sukces
-=PIERWSZA TROLLOWA MIĘDZYNARODÓWKA=-
dobre, lepsze, radzieckie!
Kamiyan3991 napisał:Bez spiny - są drugie terminy.
Zapewne opija sukces
Popija sake
Ostatnio edytowany przez Aaros (2014-02-09 23:54:55)
Dobra. Nie robiłem notki o dwóch poprzednich odcinkach Loga, więc zrobię to teraz.
Jakiś czas temu dodałem napisy do 17 odcinka Log Horizon!
Dzisiaj dodałem napisy do 18 odcinka Log Horizon!
Twórcom Loga udało się zbudować świetną atmosferę przed nadchodzącymi wydarzeniami. Oby udało się spełnić rozbudzone oczekiwania.
_
Egzamin zdany. Dobra wiadomość jest taka, że (jeśli uniwersytet uzna mi certyfikat z Japońskiego) był to mój ostatni egzamin przed obroną pracy magisterskiej, więc być może zdołam nadgonić wszystkie zaległości (Kingdom + łamania do Loga). Jako że to ostatni egzamin na studiach nie mogłem odmówić kilku prośbom dotyczącym uczczenia pewnego rozdziału, który definitywnie się kończy. Z drugiej strony - ku mojemu przeogromnemu zdziwieniu i zaskoczeniu - znalazłem się w pierwszej dwójce osób, które uznano za najlepszych tłumaczy na ANSI i nie chciałbym utracić swojego miejsca w wyniku zrobienia napisów na kolanie. Stąd o wiele większe opóźnienie niż zakładałem.
To chyba tyle przynudzania. Następnym notka ode mnie będzie już dotyczyła Kingdoma.
Będą dzisiaj napisy do kingdoma?
Będą dzisiaj napisy do kingdoma?
Was już do reszty dajcie człowiekowi żyć. Byście czytali co Syriusz pisze a nie w kółko powtarzali tylko to samo pytanie niczym jakąś mantrę to byście wiedzieli kiedy będą ,a będą kiedy będą proste ściskać poślady i cierpliwie czekać.