Nie jesteś zalogowany.
Otóż jest tak - mam dwa pliczki od HorribleSubs, oba w 720p.
Do tłumaczenia zaimplementowałem swoje czcionki, no i właśnie... te same czcionki w jednych, a drugch napisach wyglądają nieco inaczej.
Największa różnica jest w czcionce - żeby było podobnie, to w jednych mam czcionkę 32, a w drugich 51 (ten sam styl / font itd )... kolor napisów też się nieco różni (a ustawione mam identycznie)...
Ktoś się domyśla gdzie leży problem i co muszę zrobić, aby uzyskać jednolity efekt?
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-02-03 22:09:13)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Jeśli chodzi o kolory:
Możliwe, że w pliku masz ustawiony zły YCbCr Matrix. Otwórz notatnikiem i cokolwiek jest po YCbCr Matrix: zmień to na TV.709
YCbCr Matrix: TV.709
A jeśli chodzi o pierwsze, to możliwe, że właściwości dot. rozdzielczości w napisach się różnią. Wejdź najpierw w już wcześniej zrobione przez Ciebie napisy (te z ANSi) i Plik-> Właściwości
Zapamiętaj rozdzielczość, jaka jest ustawiona.
Potem wejdź w napisy, gdzie jest problem z wielkością czcionki, i sprawdź, czy są dokładnie takie same liczby.
Jeśli nie, to wyjdź z okna, potem wejdź w Subtitle->Resample Resolution i wpisz na dole rozdzielczość, jaką powinny mieć napisy, i zaakceptuj.
Następnie wgraj od nowa style.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-02-03 22:19:33)
Dzięki - już wszystko śmiga.
Kolorki ustawione na TV.601, czy uzyskam jakiś lepszy efekt, jeśli zmienię na 709?
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Dzięki - już wszystko śmiga.
Kolorki ustawione na TV.601, czy uzyskam jakiś lepszy efekt, jeśli zmienię na 709?
W vsfilter domyślnie jest ustawiony TV.709 (BT.709). Dając inny, powodujesz, że kolory wyświetlają się trochę zniekształcone.
Jeżeli dobrze pamiętam, to w VLC jest domyślnie TV.601 (BT.601) (bo pamiętam, że niektórzy narzekali na widoczne bloczki, chociaż w MPC nie było ich widać).
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2014-02-03 22:49:33)
U mnie było okej (MPC), ale dla pewności zmieniłem na 709.
Dzięki za pomoc.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Miałbym jeszcze jedno pytanie - czy zawsze powinno się dopasowywać rozdzielczość napisów do rozdzielczości danego pliku?
Teraz w filmie mam 1920x1080, a napisy 1280x1024, niby jest okej, także nie wiem, czy to zmieniać, czy też nie.
Robi to jakąś różnicę?
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Miałbym jeszcze jedno pytanie - czy zawsze powinno się dopasowywać rozdzielczość napisów do rozdzielczości danego pliku?
Teraz w filmie mam 1920x1080, a napisy 1280x1024, niby jest okej, także nie wiem, czy to zmieniać, czy też nie.
Robi to jakąś różnicę?
Tak. Napisy inaczej się zeskalują. Innymi słowy jeśli dopasujesz sobie napisy w rozdzielczości HD na pliku FullHD, a później zmienisz rozdzielczość napisów na FullHD, to napisy będą wyglądać nieco inaczej (np. zmieni się ich położenie i skalowanie obwódki). Zresztą sam sobie to sprawdź, a nie pytaj się o wszystko.
Ostatnio edytowany przez LordCrane (2014-02-16 19:16:04)
Robi to jakąś różnicę?
Niezależnie od rozdzielczości filmu, czcionka będzie miała taką wielkość, jak jest ustawione w napisach. Innymi słowy - znaczenie ma tylko rozdzielczość zapisana w ass, możesz te same napisy łączyć z 720p i 1080p i powinny wyglądać tak samo.
Tak. Napisy inaczej się zeskalują. Innymi słowy jeśli dopasujesz sobie napisy w rozdzielczości HD na pliku FullHD, a później zmienisz rozdzielczość napisów na FullHD, to napisy będą wyglądać nieco inaczej (np. zmieni się ich położenie i skalowanie obwódki). Zresztą sam sobie to sprawdź, a nie pytaj się o wszystko.
Sprawdzić - sprawdziłem, pytałem raczej kontekście "czy jest jakaś niepisana zasada, aby zawsze zmieniać rozdzielczość napisów".
Inna osoba mi napisała, że przy innych rozdzielczościach mogą być problemy z efektami... co mnie trochę dziwi, skoro domyślnie mam napisy w HD, a film w FHD.
Ma to jakieś znaczenie, czy wyciągam napisy z pliku na laptopie, a z PC, tj. czy one się wtedy automatycznie dopasowują do rozdzielczości ekranu mojego komputera?
Cóż, tak czy siak - będę raczej zawsze zmieniał, bo wydaje mi się, że napisy dopasowane pod odpowiednią rozdzielczość wyglądają lepiej.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-02-18 21:54:03)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Ma to jakieś znaczenie, czy wyciągam napisy z pliku na laptopie, a z PC, tj. czy one się wtedy automatycznie dopasowują do rozdzielczości ekranu mojego komputera?
Nie ma znaczenia. Same się nie dopasują.
Nie oglądam online!