Nie jesteś zalogowany.
Przepraszam, iż śmiałem zwrócić uwagę na to, że w dalszym ciągu wszystko idzie jak po sznurku.
Po serii reklamowanej jako "świetna", oczekiwałem czegoś więcej.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Przecież wyjaśnili to w tym odcinku - zresztą sam o tym jakiś czas temu pisałem .
Mam nadzieję, że nie próbujesz tego nadal porównywać do Indexa?
A skoro oglądanie nie sprawia ci żadnej przyjemności, to po co się męczyć?
Z ciekawości oglądam, by zobaczyć jakim torem pójdzie ta seria.
Nie ma może aż takiej tragedii, ale tej reklamowanej "wspaniałości" póki co w ogóle tu nie dostrzegam.
Index wymiatał już od pierwszego odcinka.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Hm... widać, że nawet się starają z adaptacją, bo w nowym odcinku zabrakło miejsca na OP czy ED .
1-5
Czas na małe i o dziwo - dość istotne podsumowanie.
Generalnie to nie zajmuje się takimi rzeczami, interpretacja dzieła, przekaz... nie interesuje mnie to.
Ale w tym wypadku to aż się prosi... to jest tak kontrowersyjny i pod względem przekazu - tak ohydny twór, że nieźle zdziwiło mnie, iż nikt nie zwraca na to uwagi.
A o co ta cała drama?
Ano o poglądy autora.
Skrajna prawica to najgorsze co może być, już o niebo lepsze jest "skrajne lewactwo", nawet jeśli to wybór między dżumą a cholerą.
Niesamowicie "dobry" dydaktyczny podział na lepszych i gorszych... super, ale dodajmy do tego jeszcze fakt, że główny bohater stanął po stronie tych złych. Jest to niczym jawna pochwała: dyskryminacji, sprzedania się i moralnego upadku... aż się rzygać człowiekowi chce - to ma niby być bajeczka dla dzieci?
Wracając do podziału - sęk w tym, że nie ma tu tylko podziału wewnętrznego... jest on zinstytucjonalizowany - naszywki na ubraniach, brak reprezentacji w organach szkoły, dostęp do edukacji... wszystko.
A co w najnowszym epku?
,,Debata" godna imienia najlepszej propagandy jaką widziałem - zaprezentowano opozycję jako bandę debili nie będących w stanie wyrazić swojego zdania, a drugą jako "jedyną słuszną", no bo przecież: "wam to się tylko wydaje, że tu jest jakakolwiek dyskryminacja".
Ale zaraz, zaraz, zaraz... ona przecież zamierza to ,,naprawić" - teraz nagle będzie inaczej (dziwny zbieg okoliczności)... wiecie jak się coś takiego nazywa?
Socjotechnika.
Bardzo wymowna była też scena z poprzedniego odcinka - nasz główny milusiński tłumaczy lecącej na niego siostrze (Japonia... ), że przecież druga strona to terroryści i "ktoś" nimi manipuluje... a teraz przypomnijcie sobie mapę świata, możecie zgadywać trzy razy - o jaki kraj tu chodzi?
Anime nazwałbym jawną nacjonalistyczną agitacją i wielka szkoda, że nikt tego nie dostrzega.
Ja jestem wręcz oburzony tym, co się tutaj wyprawia.
Polećcie to anime jakiemuś np. Korwinowi Mikke - na pewno mu się spodoba.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Ta bajka (jak i inne) nie ma przekazu. Pierdolisz jak potłuczony, daj sobie spokój...
"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan
Anime nazwałbym jawną nacjonalistyczną agitacją i wielka szkoda, że nikt tego nie dostrzega.
Ja jestem wręcz oburzony tym, co się tutaj wyprawia.
Stary, nie wiem, co zażywasz, ale lepiej to odstaw.
Kamiyan3991 napisał:Anime nazwałbym jawną nacjonalistyczną agitacją i wielka szkoda, że nikt tego nie dostrzega.
Ja jestem wręcz oburzony tym, co się tutaj wyprawia.Stary, nie wiem, co zażywasz, ale lepiej to odstaw.
Ta bajka (jak i inne) nie ma przekazu. Pierdolisz jak potłuczony, daj sobie spokój...
Ma i on wręcz bije po oczach.
Zobacz sobie np. mapkę - jaki kraj został tak subtelnie oznaczony czerwonym kolorem?
Nie wierzę w takie przypadki.
Jeśli tego nie widzicie, to jesteście po prostu ślepi.
Geopolityczno-nacjonalistyczna agitacja wręcz bije po oczach.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2014-05-07 17:27:51)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Sado napisał:Ta bajka (jak i inne) nie ma przekazu. Pierdolisz jak potłuczony, daj sobie spokój...
Nie, nie... Bajki mają morał
Bajki tak, ale to jest animu, a animu nie mają morału
Dlatego do literatury fantasy/sf podchodzi się z dystansem, a do literatury faktu z jeszcze większym.
@Kamiyan3991
Z tych powodów, które wymieniłeś, ta LN nie podoba się
Wracając do siostry
Pokaż spoilerzna go od trzech lat, o ile dobrze pamiętam, to po raz pierwszy spotkali się gdy mieli 13 lat, a teraz mają 16. Dodaj do tego co się wydarzyło w pierwszych dniach, po tym jak się spotkali i masz sytuację jaką masz. Jest jakaś nazwa dla tego syndromu, ale nie pamiętam nazwy.
Shientian napisał:Wracając do siostry
Pokaż spoilerzna go od trzech lat, o ile dobrze pamiętam, to po raz pierwszy spotkali się gdy mieli 13 lat, a teraz mają 16. Dodaj do tego co się wydarzyło w pierwszych dniach, po tym jak się spotkali i masz sytuację jaką masz. Jest jakaś nazwa dla tego syndromu, ale nie pamiętam nazwy.Pokaż spoiler"Ani became my Guardian when I was six years old. My first Guardian is Ani, this is probably something that will not be changed for a long time."
Dziwne by było jakby spotkali się pierwszy raz w wieku 13 lat, gdzie on w tym momencie, za wyjątkiem jego braterskiej miłości do Miyuki jest już od dawna po pozbawiony wszelkiego rodzaju uczuć.
Poza tym:
Moja pomyłka, nie sprawdzałem z tekstem i pomyliło mi się z czymś innym.
PS. Jeżeli teraz, to anime wzbudza takie emocje u niektórych, to co będzie gdy akcja dojdzie do tomu 7-8. W 13 tomie też poruszono nieprzyjemne kwestie.
Za nami koniec pierwszego arca,
a na oficjalnej stronie pojawiło się nowe CM - 9SC ver. - oraz nowy visual:
Czy mi się wydaje, czy to po endingu to mały filler?
A na deser Maya Yotsuba - najpotężniejszy magik na świecie:
Ostatnio edytowany przez FAiM (2014-05-17 23:00:24)
To po endingu to mini filler, nie kojarzę by ta scena pojawiło się w LN.
Isori i Chiyoda
Pierwsze screeny z gry Out of Order na PSV:
Aniołki Tatsuyi
edit
Swoją drogą, to ta i poprzednia scena to znowu filler .
Ostatnio edytowany przez FAiM (2014-05-31 22:30:13)