Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Ludziska, opamiętajcie się, albo zaglądnijcie czasem dosłownika. W tym miejscu sugeruje, aby wskazywać na często popełniane błędy (przed ewszystkim ortograficzne) w tłumaczeniach. Na razie kolą mnie w oczy dwa:
- "Nieważne" pisze się razem, a nie oddzielnie (większość daje "nie ważne" - nawet Magic)
- W słowie "Aha" występuje samoh (nie "ch", czyli nie "Acha")
To tyle sugestii. Wątek prosze kontynuować.[zly]
Najlepiej wypisywać swoje popełniane błędy, które wyskakują przy korekcie. Dosyć często zdarza mi się pisać:
- "wogóle" zamiast w ogóle.
- "poprostu" zamiast po prostu.
- "narazie" zamiast na razie.
Zauważyłem w tłumaczeniach innych ludzi, że częstym błędem jest zapominanie o zmiękczonej końcówce (bez skojarzeń) w wyrazach. Nie "przekrocze", tylko przekroczę i nie "bede" tudzież "będe" tylko będę.
Aha i jeszcze coś W języku polskim http://sjp.pwn.pl istnieje słowo "acha" jest to odmiana przez osobę bezokolicznika "achać" czyli "zachwycać się czymś w sposób nieco afektowany". Także poprawność tego słowa zależna jest od kontekstu.
hm.. no ja nie mam problemu z ortografią bo jak widac nie robie PL znaczkow ^^ nigdy nie robie, jak jestem na jakims forum z czystego lenistwa =D
Jednak jak robie napisy, to staram sie czytac bardzoo uwaznie to co pisze, nawet po kilka razy, chociaz i tak zdarzaja sie bledy, ale raczej nie ortograficzne, tylko mam problemy ze zdaniami z "nie", mimo ze i tak wyzbylam sie polowy tych bledow, to zawsze cos sie trafi.
No, ale jak to sie mawia, czlowiek przeciez uczy sie cale zycie
Nie mówię, że jestem specjalistą od ortografii, ale zawsze staram się sprawdzać i poprawiać to co piszę jak coś nie gra.
Najbardziej mnie denerwują:
wziąść - zamiast wziąć
{niech to} szlak - zamiast szlag
Ja też ogólnie nie robię, ale i tak profilaktycznie za każdym razem przerzucam napisy przez Worda, aby uniknąć ortografów (czasem się zdarzają).
Hmm, osobiście robię mnóstwo błędów i często nie wiem która forma jest poprawna. I gdyby nie to że jest word który mi to sprawdza to by pod tym względem moje napisy leżały i kwiczały (tak kilkadziesiąt błedów na epizod). Jednak czasami są tak rażące błedy że nie da się tego w ogóle przeczytać (do niedawna byłem przeświadczony że "wogóle" jest poprawną formą). Tak więc rozumiem czemu można robić pewne błędy, ale nie rozumiem czemu nie chce się ich usunąć w wordzie, gdy to jest tak łatwe do osiągnięcia.
No fakt, przypomniałeś mi z tym "wziąść". Też mnie szlag (:D) trafia jak to widzę. Może być słowo wsiąść (do pojazdu), ale nie wziąść, tylko wziąć!!! Miejcie to na uwadze.
Tak "wziąść" jest wybitnie denerwujące. Ale zauważyłem, że w Potopie niejakiego Henryka S. (taa moja lektura), używa się słowa wziąść. I to nie zdarza się mówić jakiemuś pospółstwu, tylko sam Wołodyjowski tak mówi . Także słowo to, chyba było kiedyś w użyciu powszechnym, ale kurde XXI wiek mamy .
edit:
w tomie 1 "wziąść" użyto 8 razy
w tomie 2 - 19 razy
w tomie 3 - 15 razy
forma "wziąść" bierze sie od upodobnienia grupy spółgłoskowej, więc nie ma nic wspólnego z wsiadaiem do samochodu czy tam autobusu, jak kto woli...
Tak samo "szlak" jest upodobnieniem - utratą dźwięczności w wygłosie. Polacy mają to do siebie, że nie kończą wyrazów, tylko przerywają mowę w połowie ;-D.
Ale cóż, trza słuchać polonisty/ki i pisać dużo wypracowan...
Szkoda, że profesora Miodka nie ma w zespole Animesub.info :p.
P.s. Pozdrowienia dla wszystkich dysortografików i innych dys~
Oj wydaje mi się za jakby był tu profesor Miodek to miałby pracy od cholery i trochę przy korekcie napisów Przed nim i najlepsi by tu głowy chylili
Co do błędów to zdarza się jeszcze jeden rodzaj: np:
wziołem, przyjołem, wyjołem, itp. pisze się wziąłem, przyjąłem, wyjąłem itd...
"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats
<joke>Jakby był, to po zgoła dwóch dniach za głowę by się chwycił i uciekł z krzykiem.</joke>
Biorąc pod uwagę jego zdolność do machania rencoma, to by monitor stuknol i by kineskop poszedl na łonke
Strony 1