#1 2018-11-22 22:24:15

Hunter Killer
Użytkownik
Skąd: Zielona Góra
Dołączył: 2011-03-29

Format Factory - wtapianie napisów

Proszę was o pomoc z nietypowym problemem, który napotkałem. Znajomy kodował sobie odcinki na telefon poleconym przeze mnie X lat temu programem Format Factory. Wszystko szło gładko itd. Ostatnio zrobił aktualizację (z wersji 3.7.5) do najnowszej wersji (4.4.1) i... pojawiły się problemy, więc się do mnie zgłosił. Nie wiem, jak to cholerstwo ustawić, by podczas konwersji wtapiał napisy. Na starszych wersjach to śmigało bez problemu. Ktoś tego używa i może pomóc? Od razu wspomnę, że wiem "tak, istnieją inne programy itd.". Interesuje mnie rozwiązanie problemu z tym konkretnym, pomijając instalowanie starej wersji.

Na razie jedyną opcją, którą znalazłem, jest wyciągnięcie napisów i wybranie ich jako dodatkowe. Wszystko śmiga, ale w starszej wersji nie trzeba było się tak bawić.


rQzwOGW.jpg zZSldjt.png

Offline

#2 2018-11-22 22:28:48

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: Format Factory - wtapianie napisów

Hunter Killer napisał:

Od razu wspomnę, że wiem "tak, istnieją inne programy itd.". Interesuje mnie rozwiązanie problemu z tym konkretnym, pomijając instalowanie starej wersji.

Programów nie ma sensu używać. W konsoli wpisujesz jedną linijkę i FFmpeg robi to za ciebie. Kilka do kilkunastu sekund roboty.
Wrzucałem na forum ten sposób.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2018-11-22 22:30:43)

Offline

#3 2018-11-22 22:33:45

Hunter Killer
Użytkownik
Skąd: Zielona Góra
Dołączył: 2011-03-29

Odp: Format Factory - wtapianie napisów

Używa tego programu, bo mu po konwersji działa na tym telefonie. Niby jak próbował z innymi, to co któreś video nie działało/przycinało itd. Tu jest 100% pewności. Podobno. W każdym razie...

Kamiyan3991 napisał:

Ale w tym (słabiutkim) programie? Na początek spróbuj zmuksować po prostu. Ustaw w MKV wymuszone odpalanie ścieżki napisów. Potem powinien to przemielić, chyba.

Właśnie przemiela i daje bez napisów. Ta nowa wersja przypomina mi te poprawki do Windowsów: "więcej tu regresu niż progresu".


rQzwOGW.jpg zZSldjt.png

Offline

#4 2018-11-22 22:39:10

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: Format Factory - wtapianie napisów

Hunter Killer napisał:

Właśnie przemiela i daje bez napisów. Ta nowa wersja przypomina mi te poprawki do Windowsów: "więcej tu regresu niż progresu".

No faktycznie, dziwne.

Hunter Killer napisał:

Używa tego programu, bo mu po konwersji działa na tym telefonie. Niby jak próbował z innymi, to co któreś video nie działało/przycinało itd. Tu jest 100% pewności. Podobno.

To tym bardziej skryptem. Ma ustawiony profil z pełną kompatybilnością dla wszystkich urządzeń.
Zerknij w przyklejony temat na górze działu.

Ale w sumie jak na fona, to się można opcjami też pobawić.
Nie wiem, czy tam 480p nie wystarczy, a łatwo robić downscale z większych plików.

Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2018-11-22 22:40:17)

Offline

#5 2018-11-23 00:16:45

matiasmovie
Użytkownik
Skąd: Poznań (ポズナン)
Dołączył: 2008-10-23

Odp: Format Factory - wtapianie napisów

Z tego co widzę jak się poda ścieżkę wideo w subtitles to potrafi zrobić hardka z wewnętrznych subów, ale ma problemy z kodowaniem. Szybciej rozwiąże to przez masowe wyciąganie napisów np. czymś takim i pozniej zrobi tym format factory bo zewnętrzne widzi z automatu.


eMvend1.png

Offline

#6 2018-11-23 04:49:54

Mammoth
Użytkownik
Skąd: Ząbki
Dołączył: 2010-01-26

Odp: Format Factory - wtapianie napisów

Tak jak wyżej - z tym, że ja od zawsze tak miałem. Najpierw musiałem usunąć wszystkie softsuby z kontenera i wstawić te, które chciałem (by były jako jedyne w kontenerze), potem dla pewności jeszcze dodawanie napisów i ścieżka .ass i dopiero konwertowało z wybranymi subami.

Offline

#7 2018-11-23 10:57:36

Shodimaru23
Użytkownik
Skąd: Szczecin
Dołączył: 2013-01-14

Odp: Format Factory - wtapianie napisów

A nie lepiej zainstalować na telefonie MX Player i wczytywać napisy?
Czcionki, napisy i odcinek do jednego folderu i śmiga wszystko jak powinno.


Moja specyfikacja: klik

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2018