Nie jesteś zalogowany.
Winged napisał:Skoro sprawy zaszły tak daleko i kolega ~Beavis napisał pierwszy manifest ortofaszystowski. Krótki co prawda, ale to dopiero początek .
~Beavis popraw trochę ten tekst, bo w jednym miejscu prawdopodobnie źle napisałeś. Mowa tu o: "Jakiekolwiek skojarzenia są bez uzasadnione!" Mimo, że ten tekst do "manifestu" się nie zalicza to przecież propagujesz poprawną polszczyznę.Winged czekam na propozycję, bo jakoś nic lepszego mi nie przychodzi do głowy . A później i inni będą mogli korzystać z tego obrazka - no bo dlaczego nie mogliby? A przyda się garsta takich orto.
Dobrze wiedzieć, że komuś też zależy ja mi .
Dokładnie tak jak powiedział ~Maku. Albo tak, jak On zaproponował, albo "bez uzasadnienia". Ewentualnie bezpodstawne, ale tu nie jestem już pewny.
BTW, w propozycji ~Maku powinno być chyba "nieuzasadnione", bo "nie" z przymiotnikami piszemy łącznie. Pewny nie jestem, bo cząstka "nie" do moich mocnych stron nigdy nie należała.:)
[EDIT] Tak sobie przez ten wątek pomyślałem o nowej sondzie. Może podeślę pomysł do redakcji, ale to najpierw trzeba przemyśleć.:)
Ostatnio edytowany przez Winged (2006-04-02 11:38:59)
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
hehe o to mamy przykład jak morzna zejść z tematu, o naiwności ludzi na ortografie[ej]
P.S.I a co do interpunkcji to sam mam problemy i jakos niekt sie nie czepial do moich postow
a to ze nie uzywam naszego pospolitego polskiego przecinka wynika najczesciej stad ze mi sie nie chce. Wiem karygodne ale kto z was pisze na gg uzywajac przecinkow???
Wiesz... gg i forum to jednak coś innego. Prowadząc rozmowę przy użyciu komunikatora zwraca się głównie uwagę na szybkość wypowiedzi - stąd uproszczenia w postaci nie używania polskich czcionek, pomijania sporej części interpunkcji. Ale na forum nie ma żadnego usprawiedliwienia dla niechlujstwa, ma się czas sprawdzić posta w wordzie, jeśli nie jest się pewnym pisowni jakiegoś wyrazu itd.
Przy okazji wyrażę też swoje skromne zdanie na temat dysortografii - w tej chwili każdy głupi błąd i lenistwo próbuje się tym zasłaniać. I to chyba jedyna dziedzina życia, w której można się w tak głupi sposób usprawiedliwiać. Wyobrażacie sobie kogoś, kto przychodzi do szefa w pracy i mówi mu "Sorry szefie, spieprzyłem (np. zamówienie), ale wie szef, mam dysortografię. Mogło mi się pomylić". Ludzie, dla własnego dobra nabierzcie dobrych nawyków, wrzucajcie posty do worda, starajcie się chociaż trochę. Wtedy nikt nie będzie się czepiał, nawet jeśli zdarzy się jakiś błąd. A i w przyszłości się wam to przyda.
A później i inni będą mogli korzystać z tego obrazka - no bo dlaczego nie mogliby? A przyda się garsta takich orto.
Dobrze wiedzieć, że komuś też zależy ja mi .
Sporej ilości osób pewnie zależy, ale schowały się w głębokim podziemiu.;) Może ortofaszyści powinni się pojawić w sygnaturkach, żeby było widać zryw użytkowników ANSI w walce o czystość językową.:)
//Edit @Jania:
hehe o to mamy przykład jak morzna zejść z tematu, o naiwności ludzi na ortografie
Wrzuć tego posta do worda, to zrozumiesz nagłe zejście z tematu.:-D
Ostatnio edytowany przez phenix (2006-04-02 11:47:08)
o naiwności ludzi na ortografie[ej]
??? w jakim to jest języku? nie wspomnę już o "morzna"
Ostatnio edytowany przez Wersus (2006-04-02 11:48:26)
hehe o to mamy przykład jak morzna zejść z tematu, o naiwności ludzi na ortografie[ej]
[URL=http://imageshack.us][/URL]
Word.
Beavis napisał:A później i inni będą mogli korzystać z tego obrazka - no bo dlaczego nie mogliby? A przyda się garsta takich orto.
Dobrze wiedzieć, że komuś też zależy ja mi .Sporej ilości osób pewnie zależy, ale schowały się w głębokim podziemiu.;) Może ortofaszyści powinni się pojawić w sygnaturkach, żeby było widać zryw użytkowników ANSI w walce o czystość językową.:)
Niezły pomysł.:) Zmienię sobie napis w sygnaturce. Gdybym umiał posłużyć się jakimś dobrym programem graficznym to bym zrobił sobie jakiś rysunek, może kiedyś.:)
[EDIT] Cholera, niechcący zamiast zedytować poprzedniego napisałem nowego. Zaraz to się poprawi.
Ostatnio edytowany przez Winged (2006-04-02 11:55:54)
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
OOK już poprawiłem całe zdanie .
Winged o jakiej sondzie myślisz?
Ja nie znam się na "dobrych" programach graficznych. Wszystko jest tworzone, w moim przypadku, w MS Paint.
Jak ktoś ma odwagę to niech wykorzystuje obrazek ortofaszystów wszędzie tam, gdzie wystąpiły karygodne odstępstwa stylistyczno-gramatyczne (ale z umiarem ).
Zmienię sobie napis w sygnaturce. Gdybym umiał posłużyć się jakimś dobrym programem graficznym to bym zrobił sobie jakiś rysunek, może kiedyś.:)
Może Towarzysz Beavis coś zaprojektuje - po awatarze widać doskonałą znajomość obsługi zaawansowanych programów graficznych.:)
// Przecież Paint to najdoskonalszy z programów graficznych.
Ostatnio edytowany przez phenix (2006-04-02 12:22:40)
OOK już poprawiłem całe zdanie .
Winged o jakiej sondzie myślisz?
Ja nie znam się na "dobrych" programach graficznych. Wszystko jest tworzone, w moim przypadku, w MS Paint.Jak ktoś ma odwagę to niech wykorzystuje obrazek ortofaszystów wszędzie tam, gdzie wystąpiły karygodne odstępstwa stylistyczno-gramatyczne (ale z umiarem ).
Co do zdania. Tak trzymać.[okej]
Sonda. Podobna już była, ale w sprawie napisów. Link. Myślę, by zaproponować zrobienie podobnej odnośnie forum, czy przejdzie to już redakcja zadecyduje.
Co do interpunkcji to uzywam jej na tym forum kiedy uznam to za konieczne.Jesli chodzi o polska czcionke to sytuacja przedstawia sie tak samo.
Mowiac ze mam problemy z interpunkcja mialem na mysli to iz nie zawsze stawiam przecinek tam gdzie trzeba.
Phenix ja nie bronie "dysortografow" , tym bardziej tych ktorzy nie korzystaja z przecinkow.
Uwazam jedynie ze to co reprezentuje ten topic, znaczy temat na ktory zeszlismy, nie ma nic wspolnego z konstruktywna krytyka(zerknij chocby nad twojego ostatniego posta),a juz napewno nie na pierwszej stronie. I jesli ktos nazywa to kampania przeciw niepoprawnej ortografii to ja dziekuje, gdzie tu chocby cien kultury osobistej, a to ze sie siedzi po drugiej stronie kabla zupelnie nic nie oznacza.
P.S. Podziwiam cie Pa3cja:D
Widzisz, ja się nie dziwię, że temat zsszedł z głównego wątku. Jeśli ktoś rozpoczyna temat to wręcz aż prosi się by był on czysty z wszelakiej maści błędów, chociaż tych ortograficznych. Dlaczego zaraz brak kultury. Zwróciliśmy uwagę użytkownikowi ~Jania, by sprawdzał wypowiedzi w Wordzie. Była to swego rodzaju przestroga i dobra rada, bo naprawdę błędy ortograficzne rażą i niektórych denerwują. Zresztą mnie samego strasznie zdenerwowało swego rodzaju krytyka ludzi, którzy dają się nabrać na żarty z okazji 1 kwietnia. Najgorszym momentem było podział na krzesła i taborety, co dla mnie wygląda na powiedzenie - ludzie są głupi, a nie, że są różni. Interpretacji może być do woli, ale ta wydaje mi się najtrafniejsza. Stąd też zkwitowanie całego wywodu zwróceniem uwagi na coś o wiele prostszego w wyeliminowaniu niż naiwność, czyli na błędy.
Mimo zwrócenia uwagi i wskazaniu środka zapobiegawczego pisaniu z błędami (Word) użytkownik znów zaserwował nam wypowiedź z ortami, więc my go potraktowaliśmy po raz kolejny nauką [w formie trochę bardziej uświadamiającej i ostrzejszej (bardziej chamskiej, jak ktoś woli takie określenie) prostotę sprawdzania ortografii (screen z Worda)].
Nie mam zamiaru przymykać na wszystko oko, a już na pewno nie na sprawę ortów, których wyeliminowanie jest niezwykle łatwe. Posunę się dalej, skoro użytkownicy pragną w miarę przejrzystych postów to czemu inni nie mogą się dostosować, szczególnie, że nie jest to trudne. Chyba, że większości osób nie robi to różnicy, czy czyta z błędami, czy nie. Jeśli tak to przepraszam wszystkich zainteresowanych.:)
[EDIT][roftl][roftl] Ktoś zmienił temat. Jak to w ogóle brzmi "Prima Aprilis i ortofaszyści". [roftl][roftl]
Ostatnio edytowany przez Winged (2006-04-02 13:36:27)
~Winged nic dodać, nic ująć. A może jednak coś dodam. Interpunkcja wg Wikipedii:
[cytuj]Najważniejszą funkcją znaków przestankowych jest zapewnienie tekstowi jednoznaczności (np. w przypadku wypowiedzi babcia Zosia i ja i babcia, Zosia i ja). Ułatwiają one także rozumienie oraz wygłaszanie tekstu (sugerując przerwy między wypowiedziami, intonację i zawieszenie głosu, itd).[/quote]
Nie używanie polskiej czcionki uważam za totalne lenistwo lub zacofanie(już widzę jak przygotowują dla mnie stos..[jezor]). Interpunkcja jest rzeczą trudniejszą do opanowania, ale w pewnym sensie intuicyjną. Zdania bez przecinków są puste, baz emocji, po prostu (kupa).
edit: "Prima Aprilis i ortofaszyści"[roftl][roftl][roftl]
Ciekaw jestem kto ma takie zaje***** poczucie humoru[okej].
edit: "Prima Aprilis i ortofaszyści"[roftl][roftl][roftl]
Gdy to zobaczyłem, spadłem z krzesła
Ciekaw jestem kto ma takie zaje***** poczucie humoru.
Wydaje mi się, że Kane :D
Powiem krótko: dysortografia to poporstu przejaw lenistwa ;]
hmm.... Weście bo się zdołowałem, hehe dołączę do ortofaszystów;P
A tak wracając do tematu tego drugiego dobra wezmę sie do roboty. Bo jednak jak ja zauważę ort lub literówkę to też mnie to drażni( a żako to się zdarza), a widzę że tutaj są sami humaniści, to więc trzymajcie kciuki żeby moja przemiana zakończyła się sukcesem
Powiem krótko: dysortografia to poporstu przejaw lenistwa ;]
No z przykrością musze ci przyznać racje Za debila się nie mam ale za lenia owszem ale tylko czasami, bo tak na ogół to ja jestem typowy humanista, wypracowania, referaty i tp td to na kolanie mogę napisać, ale hehe 10 błędów w zdaniu:/.
PS: Wziąłem te uwagi do siebie i każdy post przez Filter w wordzie przepuszczam[shithappens]
~No to trzymamy kciuki. Tak trzymać.
Teraz sobie przypomniałem. Pamiętacie jak Polacy pracujący w Angli strajkowali przed podwójnym opodatkowaniem. Przy najeździe kamery na jeden z transparentów można było przeczytać: "Chcę wrucić do Polski i zainwestować". I jak to ma świadczyć o strajkującym w takiej sprawie?
No to wygląda na to że temat dobiegł końca. Winny przyznał się do winy i obiecał poprawe.CUDOWNIE.
Wiesz Winged ja chamstwa nie lubie i nie uważam by bylo to jakakolwiek formą "zwracania uwagi"
Przy najeździe kamery na jeden z transparentów można było przeczytać: "Chcę wrucić do Polski i zainwestować". I jak to ma świadczyć o strajkującym w takiej sprawie?
Co mi wiadomo z mojego otocznie to do Anglii nie pojechały osoby zbytnio z wyższym wykształceniem, i nawet nie po liceum tylko po zawodówkach. NO i zresztą to widać.
Yeah, przyznałes się i to o Tobie dobrze mówi Trzymamy za Ciebie kciuki
BTW, w propozycji ~Maku powinno być chyba "nieuzasadnione", bo "nie" z przymiotnikami piszemy łącznie. Pewny nie jestem, bo cząstka "nie" do moich mocnych stron nigdy nie należała.:)
racja [wstyd]