Nie jesteś zalogowany.
Co do ortografii.
Jest w moim regionie ciekawa miejscowość. Jak do niej wjeżdżamy to widzimy tablicę z napisem "Dzieżki". Z kolei jak wyjeżdżamy to opuszczamy miejscowość o nazwie "Dzierzki".
Taka ciekawostka.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
John Irving, "Świat według Garpa"
Drodzy Orto Faszyści
Chciałbym zwrócić uwagę na zwroty jakimi są karzę, każę etc.. Są one dość nagminne
(teraz mogę się mylić)nawet Freeman je popełnił tworząc napisy do GITS'a.
(pewność będę miał dopiero w czwartek, gdy będę miał dostęp do płytki).
Jak dobrze pamiętam z lat młodości są to raczej paronimy niźli homonimy lecz mogę się mylić (po raz kolejny )
Proponuję, więc poprowadzić trochę wykładów w tej dziedzinie w celu zmniejszenia ilości błędów pojawiających się na forum, jak i w napisach udostępnianych przez ten serwis.
Ostatnio edytowany przez prorobo (2006-04-02 22:58:04)
Drodzy Orto Faszyści
Chciałbym zwrócić uwagę na zwroty jakimi są karzę, każę etc..
Ja karzę kogoś za coś. Wymienia się na karać.
Ja każę przesunąć mu krzesło. Każę wymienia się na kazać.
Myślę, że nic nie pokręciłem.
"Dla ludzkich zachowań nie mam nic poza życzliwością i nic poza śmiechem na pocieszenie bliżnich"
Jeśli tylko użytkownicy pozwolą nam "działać" to zrobi się mini poradnik poprawnej polszczyzny, w którym będą zamieszczone niezbędne informacje odnośnie prawidłowej pisowni. Nie będzie to jednak forma wykładów/lekcji ponieważ tego uczy się w szkole, a tutaj uzupełnia braki albo przypomina zapomniane reguły.
Lecz nastąpi to tylko wtedy, gdy dostaniemy "błogosławieństwo" od innych (w tym, oczywiście, od modków oraz admina).
Ja to rozumiem, Ty też to rozumiesz, lecz inni niekoniecznie.
Może by tak jakiś spis owych zwrotów zrobić?
Na początek podam typowe przykłady:
może i morze
mażę i marzę
każę i karzę
Ostatnio edytowany przez prorobo (2006-04-02 23:07:34)
Heh. Marzę o wymazaniu wszelkich błędów z Forum. Najchętniej, pod groźbą ciężkich kar, kazałbym wrzucać posty do worda. A jak już byłoby pięknie, to może nawet pozwoliłbym sobie pojechać nad morze.:P[baka] [To tak tylko z tymi zwrotami]
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.:-D
Edit: Kurde, druga literówka niezauważona, ciepło mi będzie w lato w tym berecie.[ukryty]
Ostatnio edytowany przez phenix (2006-04-02 23:14:06)
Heh. Marzę o wymazaniu wszelkich błędów z Forum. Najchętniej, pod groźbą cięzkich kar, kazałbym wrzucać posty do worda. A jak już byłoby pięknie, to może nawet pozwoliłbym sobie pojechać nad morze.:P[baka] [To tak tylko z tymi zwrotami]
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.:-D
A ten pogrubiony wyraz to co?? Toż to skandal Dyktandomen czuwa[ukryty]
Ostatnio edytowany przez B4RT3K (2006-04-02 23:12:28)
Ja to rozumiem, Ty też to rozumiesz, lecz inni niekoniecznie.
Może by tak jakiś spis owych zwrotów zrobić?
Na początek podam typowe przykłady:
może i morze
mażę i marzę
każę i karzę
Słownik ortograficzny i jazda. Nie widzę sensu tworzyć takiego topicu, który jeśli nie zostałby przyklejony przepadłby na forum i nikt początkujący nigdy by go nie odnalazł. Jak się natknę na takie napisy i spostrzegę błąd to na pewno zwrócę autorowi uwagę w komentarzach lub na PW.
Wow, nie było mnie przez weekend, a tu ~Winged uczy ortografii. Poczytam trochę i może czegoś się nauczę.
Pomyśleć, że robiłem kiedyś korektę jego napisów
BTW - Aż strach pisać tego posta, żeby nie dostać zjeb[cenzura]. Mam nadzieję, że żadnego orta nie zrobiłem.
widze że dałem ciała z tym "pokuj" ale i tak widze sens.
Ostatnio edytowany przez Maku (2006-04-03 00:00:47)
Rozumiem Cię. Raczej chodzi o to, iż ludzie są na tyle leniwi, że ograniczają się tylko do Worda, który błędu nie wykaże.
To była propozycja (być może mobilizująca OF do działań)
Powracając do ankiety to owszem jest to dobry pomysł, aczkolwiek, forma ankiety jest mi obojętna do czasu gdy pokazuje wyniki przeze mnie oczekiwane. Przy wynikach innych jak jedyne słuszne będę musiał uznać że naród (forumowicze) zostali zmyleni, poprzez błędne sformułowanie pytań a ankiecie, więc sama ankieta jest nieważna bo nie oddaje rzeczywistych poglądów narodu (forumowiczów). W tej sytuacji nie zostanie nam nic innego jak tylko wystąpić w obronie demokracji i siłą zaprowadzić rządy OF na tym forum .
PRZYKLAD ANKIETY:
Czy zgadzasz się, aby OF nadzorowali twoją pisownię języka ojczystego, zaznaczali twoje błędy i wyśmiewali je na forum, a ty w zamian za to będziesz ich wielbić i szanować oraz co tydzień składać im ofiary całopalne, pieniężne lub pod postacią młodych dziewic?
a)TAK
b)TAK
Co do pietnowania to nie przesadzajmy jeszcze trochę a zaczniemy rozważać Ostateczne rozwiązanie kwesti dysleksji
EDIT: Już poprawiłem, chciałbym jednocześnie zaznaczyć że był to przykład sabotażu, winni zostaną schwytani i osądzeni![osilek]
Sami widzicie Oni to ciągle robią, działają w ukryciu... ale my ich złapiemy! Wszystkich!
(Od autora: ja naprawdę czuję się dobrze i nic mi nie dolega, nie stwierdzono też u mnie schizofrenii ani innych schorzeń psychicznych)
Ostatnio edytowany przez opcy (2006-04-02 23:54:00)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Powracając do ankiety to owszem jest to dobry pomysł, aczkolwiek, forma ankiety jest mi obojętna do czasu gdy pokazuje wyniki przeze mnie oczekiwane. Przy wynikach innych jak jedyne słuszne będę musiał uznać że naród (forumowicze) zostali zmyleni, poprzez błędne sformułowanie pytań a ankiecie, więc sama ankieta jest nieważna bo nie oddaje rzeczywistych poglądów narodu (forumowiczów). W tej sytuacji nie zostanie nam nic innego jak tylko wystąpić w obronie demokracji i siła zaprowadzić rządy OF na tym forum .
PRZYKLAD ANKIETY:
Czy zgadzasz się, aby OF nadzorowali twoją pisownię języka ojczystego, zaznaczali twoje błędy i wyśmiewali je na forum, a ty w zamian za to będziesz ich wielbić i szanować oraz co tydzień składać im ofiary całopalne, pieniężne lub pod postacią młodych dziewic?
a)TAK
b)TAK
Co do pietnowania to nie przesadzajmy jeszcze trochę a zaczniemy rozważać Ostateczne rozwiązanie kwesti dysleksji
To co pogrubione to błąd Powinno być "siłą" raczej Dyktandomen czuwa[ukryty]
To ja dam coś takiego.
Pokuj - np. w zdaniu. Nie pokuj się tą igłą.
wtedy jest pokłuć
To ja dam coś takiego.
Pokuj - np. w zdaniu. Nie pokuj się tą igłą.
Pokój - pomiędzy państwami i pomieszczenie.A ja widzę sens. Ktoś to może przeczyta i zapamięta, większość i tak sprawdza błędy w wordzie (lub podobnym) i takie słowa są nie podkreślane. A z tym poku(ó)j to widziałem, że sporo osób myli..
Maku, to co podałeś, to nie to samo co wcześniejsze przykłady. Przede wszystkim dlatego, że nie ma czegoś takiego jak "pokuć się igłą". Można się czymś "pokłuć". Pokuć to można kilofem.:P Ale wtedy to pochodzi od słowa "kuć". Podobnie jak "zakuć" itd.
No a pokój jest raczej oczywisty.
Pozdro.:)
~Opcy - [roftl] Jeszcze trochę i nie dożyję dnia jutrzejszego, mimo że tak bliski.:-D (Tutaj znajdowało się zdanie, które zostało usunięte, by niektórzy mogli ze spokojnym sumieniem popaść w paranoję.:-D)
Ostatnio edytowany przez phenix (2006-04-02 23:44:42)
PRZYKLAD ANKIETY:
a)TAK
b)TAK
[roftl] No to Panowie Moderatorzy do roboty.
No, dzisiaj sam się trochę nauczyłem.
Hehe, strach, mówisz ~Songoku. To bardzo dobrze.:-D Ja to teraz wszystkie wątpliwości w słowniku sprawdzam, bo nie znam ani dnia, ani godziny, kiedy mnie namierzą.:)
No to od teraz będziemy mieć rządy silnej ręki. A kto się nie zgadza to gilotyna albo miesięczny nakaz oglądania telewizji Trwam po 12 godzin dziennie.
Bleee, nie rób drugiemu, co tobie niemiłe. TV Trwam 12h dziennie to nawet Ojciec Dyrektor nie ogląda.:P Pomysł ~Opcego bardziej przemawia do wyobraźni.:-D
Gilotyna będzie bardziej humanitarna.
BTW: To ja podałem jakiś pomysł???[szalony]
Ostatnio edytowany przez opcy (2006-04-02 23:55:44)
To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład
Hehe, strach, mówisz ~Songoku. To bardzo dobrze.
Wyczułeś mnie. Chciałem mój strach przysłonić żartem, ale mi się nie udało (przez to, że mi się trzęsą ręce już nie wiem, czy pisze się "że", czy też "rze").
Teraz to już nie tylko wszystkie wyrazy sprawdzam w Wordzie, ale nawet te, których nie znam zastępuję innymi, żeby nie popełnić błędu.
BTW - No teraz to ~Winged jesteś dopiero na celowniku. Wszyscy czekają na twoje potknięcie.