#21 2006-05-12 18:10:11

Sir Mavins
Użytkownik

Odp: Dyslektyk a ortografia

Jak to się dzieje?
Jak to możliwe?

Szkoła podstawowa, gimnazium, liceum -  robi błędy i jest OK.
A potem taki ktoś idzie na studia!
Nie na studia, tylko do łopaty!!!

Bo co, poprawiło mu się?
Za bardzo zestresowany był ten ktoś?
I nagle cud?!
Jak ręką odjął...

Kiedyś mówiło się MATOŁ, i tyle.
A teraz to jest ok?
To wtedy jakie oceny powinien mieć ktoś, co się nauczy poprawnie pisać?
Dziesiątki???

Jasne, a w innych językach też robi błędy?
Czy tu już REWELACJA, geniusz?

Przed II wojną światową, to kończyło się naukę na szkole podstawowej i spoko, szło się uczyć zawodu, a nie robić magistra, czy inne tytuły zdobywać.

Ostatnio edytowany przez Sir Mavins (2006-05-12 18:11:45)

#22 2006-05-12 18:13:42

Kisiel
Użytkownik

Przy pisaniu krótkich odpowiedzi, postów czy czegokolwiek innego nie rozumiem jak można stawiać byki oczkod
Co inne gdy wypowiedzi są dość długie, wtedy nawet po 2 przeglądnięciu nie zawsze sie wyłapie błędy. (można się nieźle potem obśmiać jezor )
Dziwne jest to iż w języku angielskim nie robi się tylu błędów. Tam to sprawdzamy dokładniej co nie? Dlaczego nie potrafimy tak zrobić z naszym ojczystym językiem? Jesteśmy zbyt leniwi...
Ja nigdy nie miałem dysleksji, robię błędy jak każdy "normalny" człowiek. Pewnie to zasługa mojej nauczycielki z podstawówki kiedy to uczymy się naszego języka najwięcej (mam na myśli ortografii bo literatura przychodzi potem) - bezpośredniej uczennicy znanego (i lubianego wow ) prof. Miodka.
---
Pisząc ten tekst zrobiłem 4 błędy. smile_big Po napisaniu go sprawdziłem rozszerzeniem SpellBound do FireFox'a

10721827ve.gif

#23 2006-05-12 18:25:07

BeAsTMaStEr
Użytkownik

to jest domnie fajnie  (ja nigdy nie pisałem ze jestem dyslektykiem ), widzac zachowanie niektórych osób na posty moje wpadłem w ...... , bo nieumie zrozumiec osób które niewiedza jaka jest przyczyna błedów braku przecinków itd. wysmiewaja zamiast pomuc i te osoby wiedza i powinny one ...........

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2006-05-12 18:25:32)

#24 2006-05-12 19:09:22

lb333
Użytkownik

BeAsTMaStEr, mógłbyś wykazać odrobinę dobrej woli. Pisz wolniej, wklejaj to co napiszesz do Worda, przeczytaj to jeszcze raz. Tyle razy już ci to radzili, więc mógłbyś się zastosować. To twoja uparta postawa jest powodem tego, że jesteś atakowany.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-05-12 19:13:30)

#25 2006-05-12 19:25:15

biszkopt
Użytkownik

hmm ja pamiętam jak to było u mnie gdy zacząłem chodzić w technikum na język polski. Od razu na pierwszych zajęciach kilku orłów od razu wyskoczyło z papierkami z dyslekcją i cwaniakują, że są "zwolnieni" z odpowiedzialności za orty. Mnie osobiście coś takiego razi. Choroby się leczy, a nie nosi się je na pokaz i chwali nimi przed innymi. Ale na szczęście trafili na babke z ikrą. W tamtych czasach, a było to dobre 9 lat temu był taki przepis, że jeśli ma się dyslekcję to należy wykonywać ćwiczenia z pisania czy jakoś tak. No i nasza pani pedagog ostro się wzięła za takich gagatków. No i moim zdaniem dobrze, oni sobie myśleli, że zostaną zwolnieni z pisania prac, a doszło do tego, że mieli 2 razy więcej roboty. Ale niestety takich nauczycieli praktycznie nie ma, bo teraz wśród pracujących polaków panuje moda na lenistwo, bo po co przecież się przemęczać.
Gdy teraz napiszę, że język nasz narodowy polski jest językiem pięknym i aby go poprawnie szanować należy pisać właścicie, to sporo ludzi mnie wyśmieje... choć nie wiem czy taki brak szacunku do języka ojczystego może być powodem do śmiechu...
A w nawiązaniu do wypowiedzi, że w szkołach średnich i podstawowych często nie zwraca się uwagę na kulturę wypowiedzi, ortografie, interpunkcję powiem że moim zdaniem to wina tego, że u nas szkolnictwo jest obowiązkowe, a jak coś jest obowiązkowe to od razu jest złe dla niektórych... może gdyby młodzi ludzie bardziej cenili możliwość edukacji to inaczej by to społeczeństwo nasze wyglądało. No ale muszę pamiętać, że to młodzi ludzie, którzy dopiero uczą się na własnych błędach, gdyż uważają,że pozjadali wszelkie rozumy...

Pozdrawiam i przepraszam za takie wypracowanie smile

Ostatnio edytowany przez biszkopt (2006-05-12 19:27:27)

#26 2006-05-12 19:26:31

mich102
Użytkownik

Dysortografia nie zmienia faktu, że można sprawdzic co się napisało 2 razy bądź sprawdzić cały tekst w wordzie. To jest głupia wymówka. BTW post ~BeAsTMaStEr'a jest całkowicie niezrozumiały:o Nie wiem jak cos takiego można napisa na forum[klnie]
PS Ja również nie mogę picać "ć" normalnie[brakslow]

Ostatnio edytowany przez mich102 (2006-05-12 19:32:57)

#27 2006-05-12 19:35:44

lb333
Użytkownik

Aha, sorry za koniectematu. W sprawie litery "ć", bo widzę, że niektórzy mają z nią problemy. Podobno ona się gryzie (litera "ć") z ATI Catalyst Control Center. Więc jeśli macie Radeona, to odinstalowanie ATI Catalyst Control Center powinno załatwić sprawę. Ewentualnie można się pobawić ustawieniami w tym programie.

[EDIT]
[cytuj=amarthar]Niekoniecznie trzeba od razu odinstalowywać. Ja mam Catalysta i po prostu wyłączyłem w nim skróty klawiatury[/quote]
Napisałem "odinstalowywać", bo nie każdemu się chce lub nie każdy potrafi się z tym męczyć. A Catalyst nie jest chyba tak bardzo potrzebny.

Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-05-12 20:14:55)

#28 2006-05-12 19:41:40

mich102
Użytkownik

Własnie uporałem się z tym problemem. Trzeba mu zmienić klawisze skrótu i po sprawie. Za off przeprawszam.

#29 2006-05-12 19:45:49

amarthar
Użytkownik

lb333 napisał:

Podobno ona się gryzie (litera "ć") z ATI Catalyst Control Center. Więc jeśli macie Radeona, to odinstalowanie ATI Catalyst Control Center powinno załatwić sprawę. Ewentualnie można się pobawić ustawieniami w tym programie.

Niekoniecznie trzeba od razu odinstalowywać. Ja mam Catalysta i po prostu wyłączyłem w nim skróty klawiatury jezor

#30 2006-05-12 19:59:28

taipan
Użytkownik

Ja bym się tak nie czepiał ~BeAsTMaStEr'a smile Chłopak pisze jak potrafi. A że robi błędy logiczne, gramatyczne i ortograficzne, to trudno. Zawsze to jakaś różnorodność smile Świat przez to jest ciekawszy jezor

#31 2006-05-12 20:30:29

Farfarello
Użytkownik

taipan napisał:

Ja bym się tak nie czepiał ~BeAsTMaStEr'a smile Chłopak pisze jak potrafi. A że robi błędy logiczne, gramatyczne i ortograficzne, to trudno. Zawsze to jakaś różnorodność smile Świat przez to jest ciekawszy jezor

To chyba nie była do końca przemyślana wypowiedz... baka

Równie dobrze można powiedzieć, że świat jest ciekawszy bo ktoś się nie kąpie i śmierdzi jak kupa.

Przepraszam za niesmaczne porównanie.

[cytuj=kubik]Może i jest ciekawiej, ale czy takie urozmaicenie jest nam naprawdę potrzebne

No właśnie...

Ostatnio edytowany przez Farfarello (2006-05-12 20:30:46)

#32 2006-05-12 20:31:09

BeAsTMaStEr
Użytkownik

a wy co byscie zrobili jakby was zaczęto wyzywać ja olałem was w taki sposób specjalnie spr w Wordzie zajmuje około 5 min (dłuższe wypowiedzi), to wasze zachowanie mnie do tego doprowadziło ze z Worda nie korzystam, a nie ze mi Sie niechce

a błedy robie jak kazdy nikt nie jest odnich wolny z dyktand zawsze miałem 2 lub 1

moja mocna stroa sa przedmioty scisłe, a nie humanistyczne dlatego tak sałbo mi idze z ortografia

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2006-05-12 20:34:24)

#33 2006-05-12 20:36:23

lb333
Użytkownik

Chciałbym cię rozumieć, ale nie rozumiem co piszesz i nie rozumiem dlaczego w ten sposób.
Czy to taki problem poddać się i wejść na "dobrą drogę"?

Ostatnio edytowany przez lb333 (2006-05-12 20:38:11)

#34 2006-05-12 20:37:41

Arry
Użytkownik

BeAsTMaStEr napisał:

a wy co byscie zrobili jakby was zaczęto wyzywać ja olałem was w taki sposób specjalnie spr w Wordzie zajmuje około 5 min (dłuższe wypowiedzi), to wasze zachowanie mnie do tego doprowadziło ze z Worda nie korzystam, a nie ze mi Sie niechce

a błedy robie jak kazdy nikt nie jest odnich wolny z dyktand zawsze miałem 2 lub 1

moja mocna stroa sa przedmioty scisłe, a nie humanistyczne dlatego tak sałbo mi idze z ortografia

Pzrepraszam zacytuję jeszcze raz..
[cytuj]...spr w Wordzie zajmuje około 5 min (dłuższe wypowiedzi)

czy twoja wypowiedź teraz jest długa?
Bo mi na taka nie wygląda...

BTW:
Mamy bardzo łagodnego administratora.
I za to cię lubię taipan oczkod

90TLh

#35 2006-05-12 20:41:33

Suchy
Użytkownik

Aaaa.. Więc to nasza wina, że ostatecznie twoje posty są z bykami (choć ten ostatni ma ich zdecydowanie mniej oczkod ). Tak? Weź się nie wygłupiaj człowieku. To czy robisz błędy czy nie to twoja sprawa, to czy poprawiasz to Wordem etc czy też nie, to również twoja sprawa. Ty decydujesz i ty ponosisz konsekwencje za swoje decyzje.

Nie miej więc pretensji, że ludzie tak Cię oceniają za twoje błędy. Nikt nie każe Ci ich robić i nikt nie zabrania Ci używać pomocy.

Ja mam wadę słuchu (60%  na każd ucho). I co? Mam mieć wszystkich w d.. i wymagać by każdy (nawet chory na gardło) do mnie mówił 3 razy głosniej? Nie. Mogę o to poprosić i gdy trzeba to prosze, ale przede wszystkim staram sie sam zrobić tyle ile mogę (np na wykładach idę do pierwszej ławki, a nie ostatniej, czy tez po prostu staram się skupić na tym co mówi inna osoba, czytac co nie co z ruchu ust itd.)

#36 2006-05-12 20:44:32

Arry
Użytkownik

Suchy napisał:

... czytac co nie co z ruchu ust itd.)

Masz taka umiejętnosć?
To jak ten z tego filmu o głuchym i ślepym co uciekaja bodajrze przed policją...;)

90TLh

#37 2006-05-12 20:49:21

BeAsTMaStEr
Użytkownik

sa ino 2 błedy, wiec nie gadaj, ze to duzo wlasnie sprawdziłem ( nie liczac ć,ś itd) i co niejest zrozumiałe w ostatniej mojej wypowiedzi( ktos tam napisał). A ty kubik nic w zyciu nie zrobisz jesli sie nie bedziesz sie uczył na błedach

Ostatnio edytowany przez BeAsTMaStEr (2006-05-12 20:52:01)

#38 2006-05-12 21:03:03

Farfarello
Użytkownik

Zapomniałem to skomentować.

BeAsTMaStEr napisał:

ja nigdy nie pisałem ze jestem dyslektykiem

Ale to sugerowałeś! W dodatku tak jednoznacznie, że wiele osób uznało to za oczywistość.

BeAsTMaStEr napisał:

(...)jestem dyslektykiem nikt sie nie spytał(...)

Więc sam widzisz; nie dość, że w twoich wypowiedziach jest pełno błędów, są nielogiczne i ciężko coś z nich coś sensownego wyłapać to jeszcze - jak widać - są pozbawione jakiejkolwiek wartości.

#39 2006-05-12 21:04:50

Beavis
Zbanowany

Nie chce mi się komentować całego tego wątku jezor, bo już wiele razy podejmowałem podobne próby - z różnym skutkiem - ale postać ~BeAsTMaStEr'a jest rzeczywiście ewenementem wow.

Zawsze myślałem, że dysortografia/dysleksja i innego tego typu rzeczy to raczej margines - a tu tyle osób się przyznało do tej "choroby" (sorki, ale chyba mogę to tak nazwać?).

I jeszcze... a zresztą papa

#40 2006-05-12 21:11:03

Farfarello
Użytkownik

Ok 10% uczniów ma stwierdzoną dysleksje, czyli średnio w każdej klasie jest ich z... 2,1 madrala

Ostatnio edytowany przez Farfarello (2006-05-12 21:12:12)

Stopka forum

© Animesub.info 2024