Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 2
~zabuzasan: a gdybys jednak zmienial kompa to radze nie zapominac o DOBRYM zasilaczu
Wiec proponuję tak:
Najpierw ustalić cel. Potem wybrać procesor. Potem do niego MOBO, a potem do MOBO i procka pamięci i ewentualnie kartę, oraz dyski. Na koniec do całości zasilacz z uwzględnieniem nadwyżki na podłączane nowe dyski itp.
Pokażę Ci na swoim przykładzie
Cel: kodowanie i multimedia
Procek: Penitum D930 (2 rdzenie 3 GHz)
MoBo: Gigabyte 8I945PL-G
Pamięci: 2x512 DDR2 CL4 GoodRam na DualChannel (gdyż nie przyjmuje starych DDR, które mam)
Grafika: Leadtek PX6800 z obsługą PureVideo i wsparciem dla HDTV (gdyż stara GF6800 była pod AGP)
Dyski: SATA I (ze starego kompa)
Zasilacz: 400W (ze starego kompa)
Obudowa, napędy itp (ze starego kompa)
W sumie równo 2000 zł
Po sprzedaniu starego sprzętu wyszo że muszę dać "tylko" ok 500 zł za modernizację (zabrakło mi już na zapłacenie rachunków domowych, ale sobie poradze - mam nadzieję )
---------
Do przeliczania przede wszystkim 2 rdzenie. Takie wyglądają lepiej cenowo u Intela. Z resztą ich procki lepiej się sprawują w przliczaniu itp. Do gier i zastosowań typowych zdecydowanie AMD 1 rdzeniowe (2 rdzeniówki AMD są kapitalne, ale cena jest porażająca). Ważne też by dobrać procek i mobo z jakimś sensownym socketem, aby mozna było w przyszłości to w miare zmodernizować.
P.S.
Jeśli chcesz tanio zmodernizować swojego kompa to pokusiłbym się o RAM 512 na dobrych czasach synchronicznych z prockiem i tym RAMem co już masz. Jeśli ten co masz jest za wolny to go sprzedaj i postaw na 1x512. Do tego kartę graficzną z rodziny GF6600 (niekoniecznie GT), gdyż oferują możliwości nowszych kart, a cena jest rozsądna. Ewentualnie wersje typu lite kart 7600
Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-06-21 19:09:35)
Kisiel napisał:Mam Bartka 2500+ i posiada on taktowanie 1833 Mhz więc na pewno o niego chodziło
Athlony (bez XP) zakończyły się na 1700MhzChyba na 1400MHz?
Racja, mój błąd Już poprawiam
Kisiel napisał:Tabela przedstawia się następująco:
Ta tebela nie zawiera nawet połowy oprcesorów Athlon. Nie wprowadzaj ludzi w błąd!
Nie unuś się za bardzo bo ci ciśnienie podskoczy Tabela przedstawia jedynie procesory AMD Athlon wersje 32 bitowe, modele 8 (procesory nr.01-11) i 10 generacji (procesory nr.12-17) panie mądry
Ja, Zabuzasanowi nie dyktuje jaki ma kupić przecież Spisałem przy okazji tabele i może komuś się ona przyda (IMHO wszystkie te procesory i żadne inne mogę zamontować na swojej płycie stąd ta wiedza na ten temat)
Ostatnio edytowany przez Kisiel (2006-06-21 19:54:38)
Suchy napisał:...zabrakło mi już na zapłacenie rachunków domowych, ale sobie poradze - mam nadzieję
Poradzisz, poradzisz[szpan] kubik wspomoże:P
Hehe..
Właśnie się pytał ten drugi zainteresowany, ale neistety musiał obejść się ze smakiem.
P.S.
Sorry za OT
Mozliwe ze zamiast wymiany kompa wystarczy postawic od podstaw system. Moze to wystarczy przynajmniej mojemu znajomemu wystarczylo (ale niestety tylko na 3 miechy )
Ostatnio edytowany przez dziku8 (2006-06-21 20:10:08)
Hmm.. dziku8 dosc madrze mysli, poniewaz czasami komputer jest lekko zasmiecony nawet nie wiadomo czym Na internecie spewnoscia mozna znalezc popularne "odchudzanie" Windowsa Wystarczy rpzeczytac kilka artykulow z tej "serii" i zobaczyc co oplaca ci sie zrobic, czym to zrobic, a czego nie robic bo moze troche system "zrujnowac"
Jednak nie zrobi to wielkiej rewolucji w grafice, poniewaz glownie odchudzenie tego wszystkiego to sprawi, ze bedziesz mial wieksza ilosc wolnego RAMu dla programow i systemu. Dlatego, warto sprobowac, ale nie oczekuj zbyt wiele, bo to poprawia tylko jakosc uzytkowania, a nie jakosc karty graficznej i spraw technicznych zwiazanych z konwertowaniem cyfra -> analog karty graficznej (Na obraz)
A więc jest to:
Athlon 1.8 ghz
Ge Force 4 mx
256mb ram
Mialem wtedy wylaczone wszystko oprucz azureusa a sub edit działał z takim opuznieniem ze to szkoda słówBład komp ma 3 lata XD
Ja mam :
P4 1,6 GHz
GF 2 MX 64MB
2 x 128 SDRAM
i działa mi nieźle chociaż czasmi coś go przymuli ( ale filmy i gry - Call of duty 2 nawet przeszedłęm na tym sprzęcie- chodza dobrze)
Edit: może miałeś cos nie tak z kodekami
Ostatnio edytowany przez MaX (2006-06-21 22:50:05)
Próbowałęm odpalić odcinki MPC i wyskakiwał błąd o wysłanie raportu o blędach a gdy otowrzylem poprzez MP2 wszystko dzialało Niekumam swojego komputera . Mimowszystko dalej niejestem zadowolony pomizo ze chodzi to dalej komp niespecjalnie sobie radzi :/
Co do CoreAVC to wszystkie strony jakie znalazlem byly płatne albo linki nie działały pozatym w tym FAQ niema nic na ten temat no chyba ze chodziło ci o inne albo ja jestem ślepy
EDIT:
~MaX czyli masz sprzet prawie taki sam jak ja bo ruznica miedzy GF 2 a 4 jest prawie żadna
Ostatnio edytowany przez Zabuzasan (2006-06-21 23:03:20)
Ja mam P4 3,2 GHz
GF Galaxy 6600 128 mb (czas na zmianę ;])
1024 mb ramu Kingstona
Płytka Gigabyte: modelu nie pamiętam
Powiem tak: jestem ofiarą idei niepokonanego PIV i osłabianiem jakości produktów Kingstona ;]
Jeśli miałbym coś polecać to:
GIGABYTE GA-K8N-SLI nForce4-SLI S939 (2xPCX/DZ/ OEM
321,27zł
Athlon 64 3000+ S939 BOX selekcja 2500 MHz @ 4000+
519,99zł
ZASILACZ TAGAN TG430-U15 EASYCON 430 WAT ULTRACICHY
309,99zł
GEIL DDR 2048MB PC400 DUAL 2 x 1024 CL 2,5
736,78zł
XFX GeForce 7900GT 256MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1.5GHz)
1137,10zł
~MaX czyli masz sprzet prawie taki sam jak ja bo ruznica miedzy GF 2 a 4 jest prawie żadna
Może kilka fps więcej. Do filmów i neta mi wystarcza, a do gier kupiłem sobie ostanio PS2. Co najwyrzej dokupie sobie ramu żeby mozna było grać w call of duty multiplayer
Co do CoreAVC to wszystkie strony jakie znalazlem byly płatne albo linki nie działały pozatym w tym FAQ niema nic na ten temat no chyba ze chodziło ci o inne albo ja jestem ślepy
CoreAVC jest płatny, ale na emule dostępna jest jeszcze wersja beta, która była za darmo. i działa
Strony Poprzednia 1 2