#1 2006-07-08 11:08:25

Satanael
Użytkownik

Co Ty rozumiesz pod pojęciem "kolega"?

Pytanko jak w temacie. Oczekuję konkretnych odpowiedzi - definicji. Wiem, ze to trochę dziwne, ale potrzebuje to do pewnych badań, a że tu duzo osób sie przewija i jest to forum, na którym najdłużej przebywam, więc dlaczego by nie zadać takiego pytania. Wiem, ze może to budzić kontrowersje i każdy ma inny pogląd na ta sprawe, ale właśnie o to mi chodzi. Wywołać jakąś dyskusje. A jeżeli bedzie ten temat przeszkadzać to wywalić go w pi...u. oczkod

#2 2006-07-08 11:23:59

Sempai
Użytkownik

Odp: Co Ty rozumiesz pod pojęciem "kolega"?

hmmm kolega to ktos z kim lubie przebywac i wspolnie cos robic, jednak nie jest on tak wazny jak przyjaciel, koledzy moga byc rozni- szkolni, "z podworka" , a takze tacy ktorym tylko mowie czesc na ulicy

#3 2006-07-08 11:32:46

Satanael
Użytkownik

ard napisał:

~ard w porządku, ale co TY rozumiesz pod tym pojęciem.

~Sempai - dzieki.

#4 2006-07-08 11:58:50

Suchy
Użytkownik

może to Ci da pewien pogląd.
Ja mam taką hierarchię:

obcy
znany "z widzenia"
znajomy
kolega
kumpel
dobry kumpel
przyjaciel

Jak to kiedyś powiedziałem (i nawet mnie cytowali smile_big)

"...przyjaciół nie ma się wielu. Wielu ma się dobrych kumpli, ale przyjaciół nie. Tych jest tylko kilku w całym życiu i czasami nawet nie wiesz o tym, że to właśnie ta osoba."

Ostatnio edytowany przez Suchy (2006-07-08 11:59:41)

#5 2006-07-08 22:12:42

Satanael
Użytkownik

Może jeszcze ktos się jeszcze wypowie?

#6 2006-07-08 22:17:15

pa3cja
Użytkownik

Kolega to jest osoba, z ktora moge spedzic czas (porozmawiac, pograc w gre, obejrzec film itp.) kiedy mi sie nudzi, badz osoba z ktora utrzymuje jakas znajomosc bo musze (ktos z klasy ). Ktos kogo nazywam kolega, nie ma wobec mnie zadnych zobowiazan, i ja wobec niego rowniez.

#7 2006-07-08 22:18:59

Zgrzyt
Użytkownik

kolega.......ktoś kogo znam ,czasami lub często widuje ..czasami lub często z nim rozmawiam.....a le tak ogólnie nie mam na to definicji to się jakoś tak samemu określa............

#8 2006-07-08 22:41:38

grejpfrut
Użytkownik

człowiek, którego znam i mogę z nim pogadać. niekoniecznie w realu.

#9 2006-07-08 22:45:08

Arry
Użytkownik

Człowiek, którego znam z którym mogę pogadać, który może mi pomóc, ale nie czuję wobec niego zadnych wiekszych zobowiązań.

90TLh

#10 2006-07-08 22:51:44

Satanael
Użytkownik

Tzn., że ogólenie rzecz biorąc kolega jest dość nisko w hierarchi znajomości. Hmmm... Ciekawy wniosek.

#11 2006-07-08 22:53:09

Arry
Użytkownik

Satanael napisał:

Tzn., że ogólenie rzecz biorąc kolega jest dość nisko w hierarchi znajomości. Hmmm... Ciekawy wniosek.

Tak wynika z tych bzdur, które powypisywaliśmy smile_big

Ostatnio edytowany przez Arry (2006-07-08 22:53:31)

90TLh

#12 2006-07-08 22:56:25

pa3cja
Użytkownik

Arry napisał:
Satanael napisał:

Tak wynika z tych bzdur, które powypisywaliśmy smile_big

tyaaa... baka

#13 2006-07-08 22:57:48

Hatake
Użytkownik

kolega dla mnie to ktoś, kogo mogę długo znać, i fajnie mi by się z nim rozmawiało, ale nie zasługuję na miano przyjaciela. z pewnych powodów: każdy ma swoje.
kolega u mnie to osoba, którą widuję na dzień, porozmawiam, pogram w piłkę itp., pożycz płyty. ale nic więcej.
czasami masz bliższych kolegów czasami dalszych, różnie bywa, ale nigdy nie umywa się do przyjaciela, moim zdaniem koledze. możesz zaufać, ale nie we wszystkim xD

EDIT: same głupoty^^

Ostatnio edytowany przez Hatake (2006-07-08 22:58:57)

#14 2006-07-08 22:58:14

Wooren
Użytkownik

KOLEGA- jest to określenie osoby będącej w tej samej grupie, lub w tym samym środowisku co się samemu przebywa. Dzięki temu kolegą może być osoba w klasie, czy nawet z podwórka. Nie musimy tej osoby w cale lubić, gdyż takiej osoby nie wybieramy. z tego względu, że niema miedzy kolegami ścisłej więzi nazywanej inaczej przyjaźnią w tedy taki k. zmienia się w przyjaciela.:/
( jutro poprawka mojej definicji:P)

Ostatnio edytowany przez Wooren (2006-07-08 23:03:38)

#15 2006-07-08 23:21:14

Satanael
Użytkownik

Może, i niektóre z tych definicji które tu padły to głupoty, ale jak ktoś uważnie przeczytał cały wątek to zapewnie zauważył, że są pewne cechy wspólne. Ogólenie kolege definiujecie jako kogoś z kim można pogadać, ewentualnie sie spotkać, ale zawsze musi być jakiś ku temu konkretny cel np. praca, wymiana płyt. Kolega jest dużo niżej w hierarchi znajomych niż przyjaciel, a mnie sie wydawało, że powinna byc to osoba zaraz po przyjacielu, który jak wiadomo jest już kimś wyjątkowym. Widać - mój błąd w pojmowaniu. Poza tym koledze żadko ufamy.

~Wooren ciekawa definicja.

#16 2006-07-08 23:38:37

Tarnum
Użytkownik

Kolega jest np. z klasy. Widziany przelotnie, często nie zawieramy bliższej znajomości. Bo tak naprawdę kolegów ma się na pęczki - po prostu nienawidzę kiedy ktoś mówi że ma dużo przyjaciół, bo może z kimś iść np. na piwo. Przyjaciel to ktoś ważny, wyróżniony, który będzie przy tobie. A kolega to kolega - z braku laku dobry i kit jezor

#17 2006-07-09 01:26:04

Kisiel
Użytkownik

Nie czytałem powyższych odpowiedzi więc mogą się pokrywać smile

Kolega - kumpel, osoba z którą się spotykam częściej lub rzadziej w róznych sytuacjach. Znajomy, osoba której mogę choctroche zaufać, koledzy (i koleżanki) niekoniecznie zawsze są po twojej stronie. Czasem koleżeństwo może się przerodzić w przyjaźń i (z płcią przeciwną) czasem w coś głębszego smile

Sam szczęśliwie posiadam 2 przyjaciół smile (i masa kolegów/koleżanek/znajomych)
niestety jeden wujedzie za miesiąc na zawsze do UK a drugiego nie widziałem od jakiegoś czasu z powodu jego przeprowadzki na drugi koniec miasta (dosłownie)

10721827ve.gif

#18 2006-07-09 02:02:13

Lukasz_1986
Użytkownik

kolega-znasz i nie znasz, czyli wiesz kim jest, znacie sie na czesc , wiesz cos o nim , ale nic w szczegolach,wyskoczysz kiedys z takim gdzies , pogadacie i tyle, ja taki mam obraz kolegi...

a przyjaciel... no ~Kisiel moj robi wypad na stale do niemiec wiec wszystko praktycznie sie rozpada ;(

#19 2006-07-09 03:33:05

Hatake
Użytkownik

no wy to macie dobrze, bo przyjaciel przyjacielem, ci wasi są prawdziwi, a mój? Taka przyjaźń, uwam typowi całkowicie (tymbardziej że 2 lata starszy). I co? Postanowił zerwać przyjaźń, półtora roku temu, i do tej pory nie wiem co było przyczyną? Ale mnie to już rybka, bo mam nowego i zaufanego, plącze się tu od czasu do czasu na rorum smile A ten wcześniej to widać, że nieprawdziwy. Miałem wiele podobnych sytuacji w życiu, albo nawet przekrętów, których ja byłem ofiarą i teraz mam baaardzo duży dystans do ludzi. W realu, tu nie smile Bo tu nie ma możliwości zrobienia jakiegoś przekrętu czy coś smile_big

#20 2006-07-09 09:21:48

johny_lennon
Użytkownik

moze to zobrazuje na przykladzie np przyjacielem nigdy nie zostanie szef i pracownik co najwyzej kolega. W pewnych sytuacjach jest trudne badz przeszkadza w koegzystowaniu zostaniem przyjacielem. Dla mnie kolega to jest taka wersja OEM przyjaciela jezor Kolega jest to taka osoba, z ktora przebywamy pewnie krotki okres czasu np. w pracy czy w szkole , a pozniej po skonczeniu czesc i nara. Powiedzialbym ze to jest taka jazda probna jak w salonach samochodowych jak sie spodoba to mozna zostac przyjacielem , a jak nie to zawsze pozostaje kolegowanie sie ,ktore nie zobowiazuje nas do wlozenia jakiego kolwiek wkladu emocjonalnego.

p.s ja mam kilku przyjaciol a w szczegolnosci jednego, ktorego poznalem w liceum. No to juz bedzie 8 lat, ale po tym czasie stwierdzilismy ze sie znamy jak z dziecinstwa nawet jakbysmy byli przyjaciolmi ze zeszlego zycia smile. Normalnie rozumiemy sie bez slow. Myslimy o tym samy robimy rzeczy podobnie - brat blizniak

Stopka forum

© Animesub.info 2024