#61 2006-02-12 19:55:29

skam123
Użytkownik

Odp: Najbardziej wkurzające motywy w anime

mnie najbardziej wkurzyly te rzeczy
-śmierc midori w green green- glowny bohater zostal z pustymi rekoma zadna dziewczyna do niego nie podbijala bo w polowie serri zaczal chodzic z midori a po jej smierci nie dosc ze pamiec wrzystkich uczniow zostala wymazana ze wspomnien z midori i jej kolezanki placze(jak sie ona zwala??) to jeszcze kazdy z glownych bohaterow znajduje sie mniej wiecej w tym samym punkcie co na poczatku
-zawilosci w Neon Genesis Evangelion- od pierwszego odcinka gdy glowny bohater mial zwidy z Rei i dla niej wsiadl do 01 czekalem az ich cos polaczy i co przez cala serie rozmawiali z 4 razy (w miedzyczasie shinji ja wymacal respekt a ona na to nie zareagowala po prostu poprosila go aby sie z niej podniosl) asuka w ostatnich odcinkach byla tajemnica mimo iz wtedy dla niej dzialo sie najwiecej, nie jest do konca powiedziane czy opiekunka shinjego koji i glowna programistka (jak ona sie zwala??) zgineli, 2 ostatnie odcinki stworzyly kilka watkow a zadnego nie wyjasnili, ogolnie podsumowujac serie mozna spokojnie powiedziec ze jakby to wydal hoolywod to NGE mialoby juz kilka sezonow (nie ogladalem filmow NGE gdyz wlasnie teraz je pobieram ale watpie ze w nich wrzystko sie wyjasni)
-omegai teacher- moim zdanie powinna to byc seria zrobiona z 26 odcinkow gdyz widac ze akcje upchali do granic mozliwosci a zakonczenie mi sie pobobalo gdyz bylo za bardzo banalne i zostawialo spory niedosyt (nie ogladalem 13 odcinka)
-grenadier-moim zdaniem tak powinien wygladac mniej wiecej shemat anime. rozpoczecie shemat zakoczenie, wrzystkie watki zakonczone zakonczenie otwarte (tzn mozna zrobic kontynuacje) gdyby tylko nie ta ZBYTNIA shematycznosc to uznalbym to za najlepsze anime ale niestety jest tu za duzo "kiczu" (nie wiedzialem jak to nazwac)
podsumowujac dobre serie i zle sa traktowane tak samo przez tworcow jestem na nie za praktykowaniem wyduszenia dobrego pomyslu do granic mozliwosci ale takie serie jak NGE czy green green moglyby miec kontynuacje a kontynuacje maja tylko anime ze "sredniej polki" a te z zajebista kreska bardziej psychologiczne czy dla dojrzalszych widzow sa pomijane zawsze przy tworzeniu kontynuacji(mozecie wierzyc czy nie ale jakbym sie rozpisal to napisal bym z 10x tyle na temat jednego z tych anime ale poniewarz byloby za dlugo opisalem tylko te ktore ostatnio ogladalem zrezygnowalem tylko z opisu chobitsa gdyz w nim nie dostrzeglem mocno razacych bledow)

8e91e6824c8563f6m.jpg

#62 2006-02-12 20:01:44

skam123
Użytkownik

zrobilem kilka literowek i zgobilem kilka wyrazow ale powinniscie sie domyslic z kontekstu o co mi chodzilo
a co do wieku bohaterek to najlepiej zeby byly w wieku 15-25 lat a jesli uwazacie ze sa jak na ten wiek dorosli to wy pewnie nie wiedzie nawet co to "władek" jest gdyz to wy jestescie jakos malo doswiadczeni zyciowo

8e91e6824c8563f6m.jpg

#63 2006-02-12 20:21:25

pawel198804
Użytkownik

GDZIE SĄ MODERATORZY ??? Przecież ten koleś wywalił tu więcej spoilerów niż w życiu widziałem i to bez żadnego ostrzeżenia !!!

#64 2006-07-22 20:12:28

Tajkus
Użytkownik

Dużo rzeczy w anime może denerwować i się nie podobać, jednak najbardziej wkurzający jest motyw dziecięcej miłości w anime. Smarkacze często poniżej 10 lat przeżywają swoje pierwsze "zauroczenia". Jest to zazwyczaj chwilowe i ogranicza się do 1 epka, jednak psuje wiarygodność danego serialu. Dzieci w tym wieku w rzeczywistości tak się nie zachowują, ba nawet nie chcą na siebie patrzeć!! Niektóre motywy naprawdę wrzucane są na siłę...egh

#65 2006-07-22 20:50:26

Dżibril
Użytkownik

- irracjonalne zachowania - sprzeczne z logiką , wymuszone po to by stworzyć taką a taką sytuacje ( Love Hina , Elfen Lied )
- miłość z dzieciństwa - dziewczyna poznałą faceta będąc gówniarą ( poniżej 10 roku życia ) i kocha go do tej pory itd. (Shyffle < Elfen Lied Love HIna ? )
- nie przemyślana fabuła - jak zacznie sie analizować dzieje świata , wydarzenie możliwości urządzeń , to okazuje sie że twórcy dali dupy i nie działa wszytko tak jak powinno ( częsty to jest motyw , ale obecnie pamiętam tylko Last Exile , tam nie wszytko było do końća powyjaśniane i było sporo niścisłości )
- wypowiedzi za któych tokiem ni cholery nie można nadążyć - bohater buduje filozoficzno refleksyjną wypowiedź a takim tępie , że nie jestem pewny czy nie tylko wszystko zrozumiałem , ale czy przeczytałem

Fajny temat jak coś mi sie przypomni to na bank napisze

#66 2006-07-22 21:01:33

cameleon
Użytkownik

ah my goddess zaczyna mnie wkuzac, niemusi odrazu przeleciec bogini, ale ile trzeba czekac na zwykly pocalunek :{{{
to juz chyba  trzecia seria :{{

#67 2006-07-22 21:07:28

Xantulus
Użytkownik

Ja powiem tak sami wiecie  co się stało  Full Metal Alchemist pułkownik(następnie generał) Hugs (albo jakoś tak) heh według mnie to chamstwo naprawde mnie to wkurzyło jak mogli to mu zrobić heh.

I oczwysićie to co robią teraz z Naruto i i czasem innymi serialami .

Ostatnio edytowany przez Xantulus (2006-07-24 08:29:22)

#68 2006-07-22 21:09:31

Danuel
Użytkownik

Tajkus napisał:

Dużo rzeczy w anime może denerwować i się nie podobać, jednak najbardziej wkurzający jest motyw dziecięcej miłości w anime. Smarkacze często poniżej 10 lat przeżywają swoje pierwsze "zauroczenia". Jest to zazwyczaj chwilowe i ogranicza się do 1 epka, jednak psuje wiarygodność danego serialu. Dzieci w tym wieku w rzeczywistości tak się nie zachowują, ba nawet nie chcą na siebie patrzeć!! Niektóre motywy naprawdę wrzucane są na siłę...egh

Cholera a ja w wieku 4 lat zakochalem sie w dziewszynie z przedszkola i ten stan utrzymywal sie do średniej przez cala podstawowke XD no ale moze jestem jakas postacia z anime... OH MY GOOD juz wszystko jasne - teraz czekam na ten "harem" dziewczat i wielka milosc z dziecinstwa XD

A co do -
*aaaa zakonczenie berserka - grrr
*czemu tak dobrze sprzedaja sie shematy ak.Ai Yori Aoshi
*argument wsomniany na samym poczatku - infantylne wkrety w powaznych seriach
*tasiemce - DB/Naruto/blaech - to powinno sie skonczyc po gora 60odcinkach. Tutaj rowniez syndrom niekonczacej sie sztafety - supermoc->jeszcze silniejszy przeciwnik->jeszcze silniejszy bohater->.......->super mega niszczyciel - cos jak jednoosobowa gwiazda smierci XD
*fajnie by bylo gdyby tworcy anime/mangi troche powazniej poitraktowali dorobek zachodni - ja wiem ze to produkcje azjatyckie - ale przydalo by sie wiecej pozycji czysto SF/fantasy/horror

#69 2006-07-22 21:11:18

Zgrzyt
Użytkownik

Dżibril napisał:

- irracjonalne zachowania - sprzeczne z logiką , wymuszone po to by stworzyć taką a taką sytuacje ( Love Hina , Elfen Lied )
- miłość z dzieciństwa - dziewczyna poznałą faceta będąc gówniarą ( poniżej 10 roku życia ) i kocha go do tej pory itd. (Shyffle < Elfen Lied Love HIna ? )

Tu się czepne tego Elfen Lied... Fakt Nyu (lub jej druga wersja) kochała Koute ale tu mam to sens(no prawie), po pierwsze nie jest człowiekiem, po drugie bez wsparcia emocjonalnego przedstawiciele tej rasy wariują [ spoiler]np. jak zabito psa lub poszedł chłopak na festyn z kuzynką[KONIEC]. Co doprowadza że dziecko popada w skrajność i agresje(tu jest ten fakt że to był jeden z nie licznych ludzi który zaakceptował ją i jako tako od przyjaźni po miłość + hektolitry krwi)

Ale mnie w pewnym sensie irytuje 1 jeden fakt, no może dwa.
1) dziewczyny w wieku 14-15 (i w tych okolicach, bo nawet czasami jest 10 lat) są bardzo rozwinięte (czasami za bardzo w okolicach klatki piersiowej )...to jakaś paranoja i maksymalne zboczenie(nie jestem wrogiem erotyzmu wręcz przeciwnie ale to przesada)
2) W pewnej liczbie anime niema powiedzmy odpowiednika brzydkiej kobiety(za to facetów chmara) nawet jak mówią że wygląda brzydko to po rysunku jakoś nie widać....lub dziewczyna kujon zazwyczaj wygląda słodko(choć mówią błeeee).........
3) zachowanie małoletnich bohaterów zazwyczaj jest za poważne i rzadko kiedy sensownie wyjaśnione (jak np. w Full Metal Panic! dziecię wojny) ja nie kapuje jak w wieku 13 lat można mieć taki zasób słów, taką inteligencje i żeby to były jeszcze pojedyncze przypadki(bo w realu skrajnie są małoletni geniusze no ale litości)...dziecko co zachowuje się jak 20 lub 30 latek..... LOL

PS. Kurde miały być 2 rzeczy

#70 2006-07-22 21:30:30

s0n1c
Użytkownik

Co mnie drazni??
Ponad naturalne cycki panienek. (chodzi o takie niemozliwich rozmiarow, az mnie obrzydza)
Zreszta, i tak wiadomo ze piersi w anime sa "po tunningu" jezor
Ale jak to mowia: "Co za duzo, to nie zdrowo"

Ostatnio edytowany przez s0n1c (2006-07-22 21:31:47)

KiXBu

#71 2006-07-22 21:37:05

pawelo86
Użytkownik

~s0n1c Masz rację. Ogladając Eiken'a myslałem, że zwymiotuję.

Po za tym czasami to mnie wkurzają jakieś dziwne romanse (np. Saikano) oraz jak sie panienki durnowato smieją (zwłaszcza na końcu odcinka)

#72 2006-07-22 21:48:03

Dżibril
Użytkownik

Zgrzyt napisał:
Dżibril napisał:

Tu się czepne tego Elfen Lied... Fakt Nyu (lub jej druga wersja) kochała Koute ale tu mam to sens(no prawie), po pierwsze nie jest człowiekiem, po drugie bez wsparcia emocjonalnego przedstawiciele tej rasy wariują [ spoiler]np. jak zabito psa lub poszedł chłopak na festyn z kuzynką[KONIEC]. Co doprowadza że dziecko popada w skrajność i agresje(tu jest ten fakt że to był jeden z nie licznych ludzi który zaakceptował ją i jako tako od przyjaźni po miłość + hektolitry krwi)

Ale mnie w pewnym sensie irytuje 1 jeden fakt, no może dwa.
1) dziewczyny w wieku 14-15 (i w tych okolicach, bo nawet czasami jest 10 lat) są bardzo rozwinięte (czasami za bardzo w okolicach klatki piersiowej )...to jakaś paranoja i maksymalne zboczenie(nie jestem wrogiem erotyzmu wręcz przeciwnie ale to przesada)
2) W pewnej liczbie anime niema powiedzmy odpowiednika brzydkiej kobiety(za to facetów chmara) nawet jak mówią że wygląda brzydko to po rysunku jakoś nie widać....lub dziewczyna kujon zazwyczaj wygląda słodko(choć mówią błeeee).........
3) zachowanie małoletnich bohaterów zazwyczaj jest za poważne i rzadko kiedy sensownie wyjaśnione (jak np. w Full Metal Panic! dziecię wojny) ja nie kapuje jak w wieku 13 lat można mieć taki zasób słów, taką inteligencje i żeby to były jeszcze pojedyncze przypadki(bo w realu skrajnie są małoletni geniusze no ale litości)...dziecko co zachowuje się jak 20 lub 30 latek..... LOL

PS. Kurde miały być 2 rzeczy

- bardziej chodziło mo o tą drugą laske , Yuke. A sam bohater ? Kouta ? Lucy rozwaliła jego siostre na pól na jego oczach , a ten zamist zlć sie majty , dostać ataku histerii , porzygać się lub uciec , rozpoczol z nią sensowny dialog ! I jeszcze martwił się o Yuke ? Obrzydliwiwe naciągane ( jak cała seria )
- rozwinięci dziewczyn w takim wieku jest sprawą dyskusyjną , bo naprawde jest wiele dziewczyn które w tym okresie są już Baaaaardzo rozwinięte.
- ja tam nie płacze za brzydkimi kobietami smile
- Co do FMP to ta seria urzekła mnie realizmem i konsekwenkcją dział bohaterów. Była jedna z bardziej realistycznych - szczególnie gdy chodzi o walke wręcz lub na broń.
- co do ostatniego punkt , widać żę ni miałęś do czynienia z kimśmojego pokroju , ja nie chwaląc się , byłem cholernie bystrym gnoojem , teraz wydaje mi się zę głupieje z roku na rok jezor , , ale i tak masz racje to co dzieje się  w anime to przesada...

A teraz dodatek do listy rzeczy których nie lubie :
- olbrzymia ilość Fan serwisu ( znowu Elfen );
- niepotrzeeba ilość okrutnych scen ( jw )
- cukierkowsć postaci i sytuacji ( w Chrono Crusade była taka mała , aż sie rzygać chiało )
- beznadziejny komizm sytuacji ( Love Hina , czasmi Chrono itd. )
W ogóle mam wrażenie że japońćzycy lubują się w nieprawdopodonych sytuacja , zrobionych wręcz na siłe , w wyniku których bohater zostaje pobity prez miłość jego życia. Ja tam wole komizm postaci ( dobry ) , gre slów , oraz aluzje słówne ( robione przez bohaterów ) , jak i aluzje zawarte w filme względem czegoś. FMP Fumoffy rządzi w tej materii.

#73 2006-07-22 22:08:36

Zgrzyt
Użytkownik

FMP Fumoffy rządzi- tak
olbrzymia ilość Fan serwisu -tak, ja kocham Fan serwisu najlepiej bardzo szczery

#74 2006-07-22 22:39:30

Piechur
Użytkownik

Mnie Wkurza tylko jedno ze w 90% anime musi być wątel miłosny jak by nie dało rady bez tego!!!!

#75 2006-07-22 22:42:45

Planeta
Użytkownik

A mnie sie watki milosne podobaja. Najbardziej mnie wkurza, ze prawie zawsze zakonczenie jest nie do konca takie jakbym tego chcial smutny Albo ktos ginie, albo czeka kogos rozlaka, albo Bog wie co jeszcze. Chcialbym obejrzec chociaz 1 anime z full happy endem...
EDIT: Jestem chyba wrazliwym gosciem i to dlatego blee
PS: Oczywiscie nie mam na mysli anime typu FMP:Fumoffu gdzie tak naprawde kazdy odcinek jest o czym innym i cala seria jest komediowa, i bylby glupio zrobic powazne zakonczenie.

Ostatnio edytowany przez Planeta (2006-07-22 22:53:36)

#76 2006-07-22 23:00:10

nuito
Użytkownik

Piechur napisał:

Mnie Wkurza tylko jedno ze w 90% anime musi być wątel miłosny jak by nie dało rady bez tego!!!!

Bo bez tego to wogóle nie da rady ~Piechur. Anime bez wątku miłosnego jest jak kupa. Zero emocji i uczuć.

Ja nie nawidzę anime gdzie jest pełno, za pełno Fan serwisu (myśle tu o Ikkitousen - było tego za dużo)[beznadzieja]
Drażnią mnie również takie zbyt zamartwiające się panienki typu Aoi Sakuraba z Ai Yori Aoshi itp.
Nie lubię gości, którzy wydają się być pozbawieni przyrodzenia, takie ciepłe kluchy, nie wiedzą czego chcą a zgrywają ważniaków i wielce pokrzywdzonych.

#77 2006-07-22 23:01:06

Dżibril
Użytkownik

Serie z Full Happy Endem wg mnie to :
BĘDĄ DWA MEGA SPOILERY :
- MAI Hime
- MAi Otome
Zakońćzenia są boskie , kto oglądał ten wie.
[cytuj]olbrzymia ilość Fan serwisu -tak, ja kocham Fan serwisu najlepiej bardzo szczery[/quote]
W sumie ja też lubie ale ELfen Lied nie chodziło przecież o seks , chodziło bartdziej o dramat więc fan seriws mnie obrzydzał miejscami. Bez niego seria nic by nie strciła ,. a duuuużo by zyskała ( bez Nyu jeszcze więcej ^^).

#78 2006-07-22 23:03:21

ralphkun89
Użytkownik

nuito napisał:
Piechur napisał:

Bo bez tego to wogóle nie da rady ~Piechur. Anime bez wątku miłosnego jest jak kupa. Zero emocji i uczuć.

Ja nie nawidzę anime gdzie jest pełno, za pełno Fan serwisu (myśle tu o Ikkitousen - było tego za dużo)[beznadzieja]
Drażnią mnie również takie zbyt zamartwiające się panienki typu Aoi Sakuraba z Ai Yori Aoshi itp.
Nie lubię gości, którzy wydają się być pozbawieni przyrodzenia, takie ciepłe kluchy, nie wiedzą czego chcą a zgrywają ważniaków i wielce pokrzywdzonych.

Zgadzam się z tym w 100%. Dodałbym jeszcze, że biust przrośnięty do monstrualnych rozmiarów wcale mnie nie bawi, tylko irytuje tak było w Tenjou Tenge, Ichigo, Bakuretsu Tenshi i wielu wielu innych.

#79 2006-07-22 23:09:35

Aleksandra
Użytkownik

ralphkun89 napisał:

Zgadzam się z tym w 100%. Dodałbym jeszcze, że biust przrośnięty do monstrualnych rozmiarów wcale mnie nie bawi, tylko irytuje tak było w Tenjou Tenge, Ichigo, Bakuretsu Tenshi i wielu wielu innych.

Jestem w szoku wow Facet który nie lubi DUŝŝYCHHH biustów u pań respekt

#80 2006-07-22 23:11:08

Planeta
Użytkownik

Duze, a przerosniete to jest "DUZA" moim zdaniem roznica. Sam zgadzam sie z Ralphkunem przerosniety biust nie jest wcale fajny ani w anime ani "w realu".

Stopka forum

© Animesub.info 2024