Nie jesteś zalogowany.
Hmm Księżniczka Monoke była z 2 lub 3 razy widziałem jak puszczali to w TVP, przeważnie dzień dziecka lub jakieś święto. Można się oprzeć o dzień dziecka (Ale nie wiem na 100% czy to był dzień dziecka, niepamiętam poprostu już) i o to że samo TVP w dzień dziecka puszczało anime w TV.
O ile pamiętam to faktycznie 1-wszego czerwca ją puścili
Czytam i komentuję:
[cytuj]Zwracamy się do Szanownych Państwa, przedstawicieli Telewizji Polskiej S.A. z prośbą o wyemitowanie na łamach Waszej telewizji, serii animowanej pod tytułem: "Fullmetal Alchemist", tytuł ten należy do gatunku Anime, czyli japońskiej sztuki animacji.[/quote] po "Fullmetal Alchemist" powinna być kropka
[cytuj]może sobie pozwolić na kupienie nowego wydania DVD lub komiksu[/quote] lepiej brzmi: "zakup"
[cytuj]a wiemy, że Telewizja Polska jest ogólnie dostępna w całym kraju bez potrzeby zakupu np. dekodera cyfrowego[/quote] tu coś nie gra :/
1) nie stosuj skrótów [na przykład: "np."]
2) ja bym wyrzucił te "np." i czymś je zastąpił [ale póki co nie wiem czy ] - raczej należałoby inaczej zredagować zdanie
[cytuj]Spora rzesza polskiej młodzieży ogromnie ceni sobie oraz respektuje szeroko pojętą sztukę japońskiego komiksu i animacji. Seria ta jest dobrym przykładem ...[/quote] piszesz o młodzieży, a raptem przechodzisz do anime - nie no tak nie rób, podaj tytuł [wiem, że był już wcześniej, ale to nic powtórz go jeszcze raz], niech wiedzą, że zależy Ci konkretnie na tym anime.
[cytuj]Wyżej wymieniony tytuł zalicza się do gatunku anime przygodowych oraz fikcyjnych.[/quote] to zdanie w ogóle mi nie pasuje [a przynajmniej w takim kontekście zdań - może gdy zmienisz poprzednie to lepiej zabrzmi
[cytuj]Jeśli Szanownej Telewizji Polskiej nie odpowiadałby gatunek wyżej wymienionego anime, o którego emisję się zwracamy, uprzejmie prosimy wtedy o odpowiedź, jaki gatunek anime by Państwa satysfakcjonował. Zobowiążemy się wtedy do podania kilku tytułów z określonego gatunku drogą e-mailową, które mogłyby się cieszyć największą popularnością wśród fanów japońskiego komiksu i animacji.[/quote]1) "odpowiada" [i dalej na czas teraźniejszy] "by Państwa satysfakcjonował" -> "satysfakcjonuje Państwa"
2) jako że wyraz "wtedy" powtarza się proponuję zastąpić go wyrazem "wówczas"
3) "drogą e-mailową" - może nie jest złe, ale chyba pisze się: drogą elektroniczną [czy jakoś tak ]
[cytuj]Swoją prośbę pragniemy jeszcze uargumentować tym, że: [/quote] tu to dałeś ciała - wszystko piszesz w ładnym zwięzłym tekście, a tu raptem jakieś punkty. Może jest to pewnego rodzaju skrócenie i urozmaicenie petycji, ale nie wiem czy do końca dobre. Albo daj więcej "punktów", albo zostaw tak jak jest [jeśli Ci się nie chce], ale na pewno zrób coś ze zdaniem z cytatu [jest po prostu złe]
[cytuj]1. Jest to swego rodzaju urozmaicenie w programie stacji telewizyjnej. [/quote] musisz bardziej rozwinąć tą myśl, no wiesz, że prócz soboty, czy niedzieli [dokładnie nie wiem] w godzinach od .. do .. nie ma [brakuje] bajek/programów animowanych [czy coś w tym stylu] Ja nie wiem, czy "nie ma", czy "są", bo się tym nie interesuję, ale jakoś trzeba rozwinąć ten punkt
[cytuj]2. Na przełomie ostatnich kilku lat w takich stacjach telewizyjnych jak TVN7 lub Polsat, pojawiły się serie anime, które zyskały ogromne rzesze fanów wśród dzieci i młodzieży. Były to takie serie jak "Dragon Ball" lub "Pokemon", a jeszcze we wcześniejszych czasach "Czarodziejka z księżyca", były to jedne z pierwszych kroków anime w naszym ojczystym kraju, jednak nie każdy przy pomocy swego odbiornika telewizyjnego ma dostęp do większości kanałów komercyjnych, a Telewizja Polska S.A. jest bardziej ogólnodostępna i najbardziej osiągalna dla telewidzów.[/quote] 1) nie wiem czy ja ślepnę, czy tu są tylko 2 zdania :? tak, czy siak trzeba to "podzielić" [czytaj: skrócić i poprawić zdania]
2) co to ma być: "a jeszcze we wcześniejszych czasach" ?
3) "ojczystym", "bardziej", "i najbardziej osiągalna" - wyrzuć [lub jakoś zmień]
[cytuj]3. Japoński rodzaj animacji posiada w sobie niespotykany potencjał, który mógłby przyciągnąć jeszcze większe rzesze odbiorców. [/quote] to zdanie mi się podoba
to tyle odnośnie tego co napisałeś, a teraz dodam coś od siebie:
1) można zaproponować przeniesienie "anime" z TVP Kultura do TVP1 lub TVP2 [powód: dostępność TVP Kultura]
wiem, że ostatnio puszczali "Cowboy Bebop'a" [bardzo późno - ale to już inna bajka]
2) mówiąc o anime puszczanych w TV możesz wspomnieć o "Księżniczce Mononoke"
3) napisz, że grono fanów anime z roku na rok się powiększa i że nimi nie tylko dzieci i młodzież, ale również osoby dorosłe [i częściej o tym wspominaj: że dzieci to, dzieci tamto, a dorośli ..]
na razie dość, bo jutro wcześnie rano do pracy i się nie wyśpię
sorki, że tak namieszałem w Twoim projekcie, ale pisałem co myślę [tylko nie bijcie ]
oczywiście podpiszę się pod każdą formą petycji, nawet jeśli nie będzie mi odpowiadała
aha i jeszcze jedno, lepiej by było, żeby tego typu sprawdzaniem którego ja się podjąłem zajęła się dziewczyna [one są w tym lepsze] lub jakiś humanista [mnie do nich daleko]
pozdro i powodzenia
lecę spać
Jesli Tobie daleko do humanistow, to ja w takim razie moge sie juz tylko powiesic... Oo [papatki][papatki]
Kolejna poprawiona wersja petycji
Do:
Telewizja Polska S.A.
Telewizja Polska S.A. 00-999
Warszawa ul. J.P. Woronicza 17
Zwracamy się do Szanownych Państwa, przedstawicieli Telewizji Polskiej S.A. z prośbą o wyemitowanie na łamach Waszej telewizji, serii animowanej pod tytułem: "Fullmetal Alchemist". Tytuł ten należy do gatunku Anime, czyli japońskiej sztuki animacji. Rynek Anime w Polsce nabiera coraz większego rozmachu, czego przykładem może być duży nakład mangi (japońskich komiksów tłumaczonych na język polski) oraz dostępności seriali anime na DVD. Jednak nie każdy fan mangi i anime może sobie pozwolić na zakup nowego wydania DVD lub komiksu, a wiemy, że Telewizja Polska jest ogólnie dostępna w całym kraju bez potrzeby zakupu na przykład. dekodera cyfrowego. Spora rzesza polskiej młodzieży ogromnie ceni sobie oraz respektuje szeroko pojętą sztukę japońskiego komiksu i animacji. Seria "Fullmetal Alchemist" jest dobrym przykładem wysokiej jakości azjatyckiej animacji, która mieści w sobie nie tylko niecodzienny humor, ale także ważne przemyślenia filozoficzne, które potrafią niejednego telewidza mocno zainteresować oraz poruszyć. Wyżej wymieniony tytuł zalicza się do gatunku anime przygodowych oraz fikcyjnych. Pragniemy również zaznaczyć, że szeroko znany na świecie rynek japońskiej animacji jest otwarty na wiele gatunków, chociażby takich jak romans, komedia, dramat, magia, science-fiction, cyber punk, parodia, sztuki walki oraz wiele innych. Tak, więc można by powiedzieć, że anime jest bardzo uniwersalne i ponad czasowe. W zależności od tematyki potrafi się ono dostosować do każdej grupy wiekowej. Jeśli Szanownej Telewizji Polskiej nie odpowiada gatunek wyżej wymienionego anime, o którego emisję się zwracamy, uprzejmie prosimy, wtedy o odpowiedź, jaki gatunek, anime satysfakcjonuje Państwa. Zobowiążemy się wówczas do podania kilku tytułów z określonego gatunku drogą poczty elektronicznej, które mogłyby się cieszyć największą popularnością wśród fanów japońskiego komiksu i animacji. Swoją prośbę pragniemy jeszcze uargumentować tym, że:
1. Na przełomie ostatnich kilku lat w takich stacjach telewizyjnych jak TVN7 lub Polsat, pojawiły się serie anime, które zyskały ogromne rzesze fanów wśród dzieci i młodzieży. Były to takie serie jak "Dragon Ball" lub "Pokemon", a jeszcze we wcześniejszych latach, "Czarodziejka z księżyca". Były to jedne z pierwszych kroków anime w naszym ojczystym kraju. Jednak nie każdy przy pomocy swego odbiornika telewizyjnego ma dostęp do większości kanałów komercyjnych, a Telewizja Polska S.A. jest bardziej ogólnodostępna i najbardziej osiągalna dla telewidzów pod względem odbioru kanałów.
2. Japoński rodzaj animacji posiada w sobie niespotykany potencjał, który mógłby przyciągnąć jeszcze większe rzesze odbiorców. Począwszy od dzieci poprzez młodzież, aż do dorosłych.
3. W ostatnich latach podczas dnia dziecka, w TVP pojawiło się anime o nazwie "Księżniczka Monoke", która również przyciągnęła dużą społeczność fanów anime oraz osób jeszcze niemających większej styczności ze sztuką japońskiej animacji.
4. Telewizja o nazwie TVP Kultura już podczas swojej działalności, uraczyła swoich widzów serią, anime w późniejszych godzinach wieczornych. Problem jednak tkwił w tym, że dostępność tego programu jest o wiele mniejsza niż TVP1 lub TVP2. Dlatego wyemitowanie serii anime na kanałach bardziej dostępnych dla telewidzów może dodatkowo zwiększyć oglądalność danego tytułu.
5. Grono fanów anime z roku na rok się powiększa, czego dobrym przykładem mogą być organizowane w większych miastach naszego państwa specjalne konwenty dla fanów mangi i anime. Ostatni taki konwent miał miejsce w Krakowie w dniach 12 - 13 sierpnia 2006 roku. Podczas trwania tego konwentu fani japońskiej animacji mogli ze sobą podyskutować odnośnie różnych serii anime oraz miło spędzić czas poprzez udział we wszelkiego rodzaju konkursach oraz pokazach i warsztatach przygotowanych specjalnie dla nich.
Uprzejmie proszę o komentarze oraz wszelkie zastrzeżenia i sugestie.
Podoba mi sie xD Może dodać, jeszcze jakieś info o wydawnictwach tzn IDG, Pioner, Anime Gate, i zaproponować kontakt TVP z wydawnictwami, Przecież np. GITS z IDG, poszło z półek bardzo ładnie i nadal idzie, wiec wydawanie tak "chcianych" anime to w pewny sensie juz jakiś sukces jeśli ktoś zacznie je emitować... A wydawnictwa już zaproponowały kolejne animce wiec czemu tego nie powiedzieć ludziom z TV Może uda sie jakaś współpraca przecież nikt na tym nie straci a zawsze mozna sie skonsultować na co czekają Fani Anime ;P... co do FMA to raczej nie jest tytuł na "pierwszy ogień" proponował bym raczej coś "łagodniejszego" np. GHIBLI Miyazaki ma jeszcze kilka produkcji których nie było w TV a są swietne i mają już kilka latek wiec cena nie powinna, być za wysoka , ale na tym sie nie znam wiec to tylko propozycja ...:-D
~Saphronay Jestem z Tobą, świetny pomysł i mam nadzieje, że tym razem wypali, w każdym razie, ja sie podpisuje
Ostatnio edytowany przez Bekon (2006-08-19 12:17:21)
Sorki, ale jeżeli za argumenty użyjecie Sailor Moon i Pokemony, to daję wam 100% gwarancji, że nic z tego nie wyjdzie.
Sorki, ale jeżeli za argumenty użyjecie Sailor Moon i Pokemony, to daję wam 100% gwarancji, że nic z tego nie wyjdzie.
Bądź co bądź te anime osiągnęły na prawdę dużą popularność a oto nam chodzi aby ukazać dotychczasowe sukcesy w naszym kraju. Jeśli ktoś ma pomysł na inne tytuły, które leciały w Polsce i można by nimi np. zastąpić pokemony to prosze pisać bo mi na razie nic do głowy nie przychodzi.
PS. Wysłałem kopię tej petycji mailem do mojej wychowawczyni ze szkoły, która uczy J.Polskiego tak wiec powinna na pewno obadać tą petycję i za pewne mi podpowie co by jeszcze w tekście pozmieniać.
Proszę o dalsze komentarze, sugestie itp.
Ostatnio edytowany przez Saphronay (2006-08-19 13:30:03)
To teraz może ja pobawię się w stylistę
[cytuj]bez potrzeby zakupu na przykład. dekodera cyfrowego.[/quote]
Ja bym to zmienił na: "(...)bez potrzeby zakupu jakiegokolwiek dodatkowego sprzętu jak chociażby dekoder cyfrowy."
[cytuj]Spora rzesza polskiej młodzieży ogromnie ceni sobie oraz respektuje szeroko pojętą sztukę japońskiego komiksu i animacji. [/quote]
To już było wspomniane. Nie zaznaczaj, że chodzi jedynie o młodzież.
Proponuję: "Spora rzesza polskich odbiorców ogromnie(...)"
[cytuj]Wyżej wymieniony tytuł zalicza się do gatunku anime przygodowych oraz fikcyjnych. [/quote]
To słowo "fikcyjnych" mi ni jak nie pasuje.
Proponuję: "(...)zalicza się do anime z gatunku przygoda oraz fikcja."
(Chociaż i to jakoś nie koniecznie jest dobre.)
[cytuj](...)prosimy, wtedy o odpowiedź, jaki gatunek, (...)[/quote]
Skoro wcześniej zmieniłeś czas w zdaniu to już nie powinno być tu słowa "wtedy".
[cytuj]Zobowiążemy się wówczas do podania(...)[/quote]
Tu już też powinien być inny czas, czyli "zobowiązujemy".
[cytuj]a jeszcze we wcześniejszych latach,[/quote]
Wyrzuć słowo "jeszcze".
[cytuj]TVP pojawiło się anime o nazwie "Księżniczka Monoke", która również przyciągnęła dużą społeczność fanów anime[/quote]
Zacząłeś mówić o anime, więc nie "przyciągnęła" ale "przyciągnęło".
Tyle wykładu Ogółem bardzo dobra petycja i mam nadzieję, że przyniesie pożądany skutek
zergadis0 napisał:Sorki, ale jeżeli za argumenty użyjecie Sailor Moon i Pokemony, to daję wam 100% gwarancji, że nic z tego nie wyjdzie.
Bądź co bądź te anime osiągnęły na prawdę dużą popularność a oto nam chodzi aby ukazać dotychczasowe sukcesy w naszym kraju. Jeśli ktoś ma pomysł na inne tytuły, które leciały w Polsce i można by nimi np. zastąpić pokemony to prosze pisać bo mi na razie nic do głowy nie przychodzi. [/b]
Pokemony może osiągnęły wysoką popularność, ale w jakiej grupie wiekowej ? Jeżeli TVP ma pokazywać jakieś ambitniejsze tytuły, to przecież nie ma sensu podawać tego typu tytułów za przykłady. Zresztą, pewnie gdyby nie pokemony to pewnie TVP nie podchodziłoby tak do fanów m&a jak to robi w obecnej chwili (czyli krótko mówiąc: ich olewa).
Tak z czystej ciekawości co chcesz osiągnąć tą petycją Saphrony. W sumie wpadłem na jeden pomysł ale musze wiedzieć jaki jest twuj cel w pisaniu petycji. Wybierz odpowiedź:
1) Spopularyzowanie Anime w Polsce w telewizjach publicznych.
2) Chce by puszczono jakąś serie anime w TV, w tym przypadku FMA.
Saphronay napisał:zergadis0 napisał:Sorki, ale jeżeli za argumenty użyjecie Sailor Moon i Pokemony, to daję wam 100% gwarancji, że nic z tego nie wyjdzie.
Bądź co bądź te anime osiągnęły na prawdę dużą popularność a oto nam chodzi aby ukazać dotychczasowe sukcesy w naszym kraju. Jeśli ktoś ma pomysł na inne tytuły, które leciały w Polsce i można by nimi np. zastąpić pokemony to prosze pisać bo mi na razie nic do głowy nie przychodzi. [/b]
Pokemony może osiągnęły wysoką popularność, ale w jakiej grupie wiekowej ? Jeżeli TVP ma pokazywać jakieś ambitniejsze tytuły, to przecież nie ma sensu podawać tego typu tytułów za przykłady. Zresztą, pewnie gdyby nie pokemony to pewnie TVP nie podchodziłoby tak do fanów m&a jak to robi w obecnej chwili (czyli krótko mówiąc: ich olewa).
A myślisz że pan dyrektor TVP będzie chciał puszczać anime z myślą o dorosłych ?? Naprawdę wierzysz że będzie chciał puszczać anime z myślą o osobach powiedzmy po 18 roku życia ??
Wiesz, anime skierowane do dzieci to już puszcza (Muminki, Pszczółka Maja), więc raczej petycja powinna być skierowana z prośbą o emitowanie pozycji dla trochę starszych widzów.
Saphronay napisał:zergadis0 napisał:Sorki, ale jeżeli za argumenty użyjecie Sailor Moon i Pokemony, to daję wam 100% gwarancji, że nic z tego nie wyjdzie.
Co do grupy wiekowej masz rację więc już usunąłem pokemony Przypomniało mi się w końcu, że przeciez Hyper puszcza anime wiec dałem tytuły, które się tam swego czasu pojawiły, jeśli macie lepsze propozycje na przykłady to prosze pisać.
Tak z czystej ciekawości co chcesz osiągnąć tą petycją Saphrony. W sumie wpadłem na jeden pomysł ale musze wiedzieć jaki jest twuj cel w pisaniu petycji. Wybierz odpowiedź:
1) Spopularyzowanie Anime w Polsce w telewizjach publicznych.
2) Chce by puszczono jakąś serie anime w TV, w tym przypadku FMA.
Właściwie to bardziej ten pierwszy powód, ale właściwie drugi też.
Kolejna wersja petycji po kolejnych poprawkach:
Do:
Telewizja Polska S.A.
Telewizja Polska S.A. 00-999
Warszawa ul. J.P. Woronicza 17
Zwracamy się do Szanownych Państwa, przedstawicieli Telewizji Polskiej S.A. z prośbą o wyemitowanie na łamach Waszej telewizji, serii animowanej pod tytułem: "Fullmetal Alchemist". Tytuł ten należy do gatunku Anime, czyli japońskiej sztuki animacji. Rynek Anime w Polsce nabiera coraz większego rozmachu, czego przykładem może być duży nakład mangi (japońskich komiksów tłumaczonych na język polski) oraz dostępności seriali anime na DVD. Jednak nie każdy fan mangi i anime może sobie pozwolić na zakup nowego wydania DVD lub komiksu, a wiemy, że Telewizja Polska jest ogólnie dostępna w całym kraju bez potrzeby zakupu jakiegokolwiek dodatkowego sprzętu jak chociażby dekoder cyfrowy. Spora rzesza polskich odbiorców, ogromnie ceni sobie oraz respektuje szeroko pojętą sztukę japońskiego komiksu i animacji. Seria "Fullmetal Alchemist" jest dobrym przykładem wysokiej jakości azjatyckiej animacji, która mieści w sobie nie tylko niecodzienny humor, ale także ważne przemyślenia filozoficzne, które potrafią niejednego telewidza mocno zainteresować oraz poruszyć. Wyżej wymieniony tytuł zalicza się do anime z gatunku przygoda oraz fikcja. Pragniemy również zaznaczyć, że szeroko znany na świecie rynek japońskiej animacji jest otwarty na wiele gatunków, chociażby takich jak romans, komedia, dramat, magia, science-fiction, cyber punk, parodia, sztuki walki oraz wiele innych. Tak, więc można by powiedzieć, że anime jest bardzo uniwersalne i ponad czasowe. W zależności od tematyki potrafi się ono dostosować do każdej grupy wiekowej. Jeśli Szanownej Telewizji Polskiej nie odpowiada gatunek wyżej wymienionego anime, o którego emisję się zwracamy, uprzejmie prosimy o odpowiedź, jaki gatunek anime satysfakcjonuje Państwa. Zobowiązujemy się wówczas do podania kilku tytułów z określonego gatunku drogą poczty elektronicznej, które mogłyby się cieszyć największą popularnością wśród fanów japońskiego komiksu i animacji. Swoją prośbę pragniemy jeszcze uargumentować tym, że:
1. Na przełomie ostatnich kilku lat w takich stacjach telewizyjnych jak TVN7, Polsat lub Hyper pojawiły się serie anime, które zyskały ogromne rzesze fanów wśród dzieci i młodzieży oraz dorosłych. Były to takie serie jak "Cowboy Bebop" lub "Great Teacher Onizuka", a we wcześniejszych latach, "Czarodziejka z księżyca". Były to jedne z pierwszych kroków anime w naszym ojczystym kraju. Jednak nie każdy przy pomocy swego odbiornika telewizyjnego ma dostęp do większości kanałów komercyjnych, a Telewizja Polska S.A. jest bardziej ogólnodostępna i najbardziej osiągalna dla telewidzów pod względem odbioru kanałów.
2. Japoński rodzaj animacji posiada w sobie niespotykany potencjał, który mógłby przyciągnąć jeszcze większe rzesze odbiorców. Począwszy od dzieci poprzez młodzież, aż do dorosłych.
3. W ostatnich latach podczas dnia dziecka, w TVP pojawiło się anime o nazwie "Księżniczka Monoke", które również przyciągnęło dużą społeczność fanów anime oraz osób jeszcze niemających większej styczności ze sztuką japońskiej animacji.
4. Telewizja o nazwie TVP Kultura już podczas swojej działalności, uraczyła swoich widzów serią, anime w późniejszych godzinach wieczornych. Problem jednak tkwił w tym, że dostępność tego programu jest o wiele mniejsza niż TVP1 lub TVP2. Dlatego wyemitowanie serii anime na kanałach bardziej dostępnych dla telewidzów może dodatkowo zwiększyć oglądalność danego tytułu.
5. Grono fanów anime z roku na rok się powiększa, czego dobrym przykładem mogą być organizowane w większych miastach naszego państwa specjalne konwenty dla fanów mangi i anime. Ostatni taki konwent miał miejsce w Krakowie w dniach 12 - 13 sierpnia 2006 roku. Podczas trwania tego konwentu fani japońskiej animacji mogli ze sobą podyskutować odnośnie różnych serii anime oraz miło spędzić czas poprzez udział we wszelkiego rodzaju konkursach oraz pokazach i warsztatach przygotowanych specjalnie dla nich.
Oczywiście znowu proszę o komentarze, uwagi, sugestie itp.
PS. Ma ktoś może pomysł jak można by w tym tekście subtelnie wprowadzić myśl, że prosilibyśmy o anime dla troche starszych odbiorców?
Można zmienić proponowany tytuł . Można podać kilka propozycji, tak, aby były skierowane do różnych grup odbiorców.
Ostatnio edytowany przez zergadis0 (2006-08-19 14:53:31)
Prawda FMA jest nieco zbyt ambitne, jak na początek...
Może Fate Stay Night, albo Samurai Champloo... to był żart. ;P Ale żadne anime nie przychodzi mi do głowy, żeby mogło być emitowane na TVP...
I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain, Eyes that lie
Break on through to the other side
Witch Hunter Robin, Wolf's Rain lub Shingetsutan Tsukihime mogĹoby byÄ.
nie po to bylo chyba robione głosowanie, żeby teraz tytuł zmieniać:) niech zostanie tak jak jest
przydało by sie wyczuc czy wolą długie serie czy pojedyncze filmy
Księżniczkę Mononokę pokazaują zawsze w Dzień Wszystkich Ĺwiętych
Wiesz, anime skierowane do dzieci to już puszcza (Muminki, Pszczółka Maja), więc raczej petycja powinna być skierowana z prośbą o emitowanie pozycji dla trochę starszych widzów.
Skąd wiedziałeś że Miminki to anime.
Sam byłem zaskoczony, gdy się dowiedziałem.
Podczas napisów końcowych pisze TV Tokyo