Nie jesteś zalogowany.
Uff... W końcu jestem Masz rację Feniksie_Ognia. Musimy ustalić odpowiednie Kryteria głosowania no i wykluczyć niektóre gatunki anime, ale naturalnie wszystko po kolei aby nie zrobiła się z nam tego mieszanina. Trzeba ustalić parę ważnych rzeczy, które będą przeprowadzane po kolei.
Ja osobiście uważam, że najlepiej najpierw zacząć od wyboru gatunku, który nie będzie zbytnio raził telewizji pod względem jakiś tam nieporządanych scen.
Tak więc wszystko sukcesywnie po kolei!
Jak myślicie od czego najlepiej byśmy mogli zacząć? Ja powoli będe to łączył naturalnie w całość.
Czekam na odpowiedzi i przepraszam za wcześniejszą nieobecność
Ostatnio edytowany przez Saphronay (2006-08-20 18:13:18)
Ja podtrzymuje to co mówiłem wcześniej:
TVP
Zacznijmy od tego że należy się przyjżeć telewizji do której będziemy pisać petycje i zobaczyć co ona puszcza. TVP swoją oglądalność kieruje w strone mniejszych telewidzów i my musimy się do tego dostosować. Czyli naszym najlepszym atutem będzie komedia romantyczna lub coś letkiego z wątkiem pouczającym i z minimum brutalności.
np:
Oh My goddess - Seria będąca komedią romantyczną a na dodatek ucząca że należy być dobrym i uczynym. Można ją puścić 2 latkowi i 50 latkowi. Wedug mnie ideał dla TVP nie ma się o co przyczepić.
Hikaru no Go - Anime też dość dobre, poczuczające, ambitne, też dobra propozycja
Suzuka - Też sympatyczny Romansik.
Lamune - Obyczajowe anime, może się wydać nudne ale mi się podobało, relaksowałem się oglądając to.
I właśnie takich seri lub podobnych nam potrzeba.
Czyli:
Komedia Romantyczna, Sport, Romans, hmm tyle narazie ale coś w tym stylu przykłady wyżej.
A co do innych Telewizji to jak pisałem w poście na 8 stronie.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-08-20 18:28:22)
OK, czyli gatunki anime, które będą dopuszczone do głosowania: Komedia, Romans, Sport, Przygoda, Fikcja
Minimum brutalności jak na początek. Tak jak pisał Feniks_Ognia zależy nam na stopniowej popularyzacji Anime w TV, a nie zniechęcenie do niego.
Jeszcze osobiście byłbym jak na razie za jedną petycją gdyż jak będziemy robić kilka na raz może nam się nieco pomieszać. Jeśli nie przejdzie np. w TVP, wystosujemy jeszcze raz podobną petycję do innej stacji. Taka jest moja opinia.
Tak więc moglibyśmy na razie zostać przy jednej petycji?
Ostatnio edytowany przez Saphronay (2006-08-20 19:13:44)
A nie lepiej męczyć caly czas wszystkie stacje na raz ;P
Jeszcze osobiście byłbym jak na razie za jedną petycją gdyż jak będziemy robić kilka na raz może nam się nieco pomieszać. Jeśli nie przejdzie np. w TVP, wystosujemy jeszcze raz podobną petycję do innej stacji. Taka jest moja opinia.
Chyba masz rację, popieram twój pomysł.
A nie lepiej męczyć caly czas wszystkie stacje na raz ;P
Nie, bo wyszłoby z tego masło maślane.
Chyba masz rację, popieram twój pomysł.
Cieszę się, mam nadzieję, że inni też się ze mną zgodzą.
Skupmy się na jednej petycji i zróbmy to raz a porządnie!
Tak więc jeszcze raz gatunki przeznaczone do głosowania po wcześniejszych opiniach w ty m temacie: Komedia, Romans, Sport, Przygoda, Fikcja
Mogą one zostać czy coś ewentualnie dodać?
Ostatnio edytowany przez Saphronay (2006-08-20 19:19:05)
Oh My goddess - Seria będąca komedią romantyczną a na dodatek ucząca że należy być dobrym i uczynym. Można ją puścić 2 latkowi i 50 latkowi. Wedug mnie ideał dla TVP nie ma się o co przyczepić.
Może i można puścić 2 latkowi, ale ile 2 latków czy nawet 7 latków będzie nią zainteresowane? W obecnej chwili wśród najmłodszych panuje moda na to co efektowne, więc i tak będzie ona skierowana głównie do starszych widzów.
W sumie macie racje najlepiej robić petycje po kolei żeby się nam nie pomieszało. Co nie oznacza że musimy czakeć na pozytywną odpowiedź zanim weźmiemy się za kolejną
Trzeba dodać to czego nie powinno być czyli: Eichi, Brutalności, Psychicznych odchyleń, Dyrastycznych scen.
Feniks_Ognia napisał:Oh My goddess - Seria będąca komedią romantyczną a na dodatek ucząca że należy być dobrym i uczynym. Można ją puścić 2 latkowi i 50 latkowi. Wedug mnie ideał dla TVP nie ma się o co przyczepić.
Może i można puścić 2 latkowi, ale ile 2 latków czy nawet 7 latków będzie nią zainteresowane? W obecnej chwili wśród najmłodszych panuje moda na to co efektowne, więc i tak będzie ona skierowana głównie do starszych widzów.
A czy wiesz co się puszczają w TVP ?? Ja mam małom siostre i się mniej więcej orientuje i dla tego właśnie uważam że to musi być coś delikatnego bo widząc to co idzie wiem w jaką grupe wiekową mierzą. TVP nie zmieni swojej polityki odnośnie widzów ale może puścić coś co ich zainteresuje a te tytuły które wymieniłem są bardziej interesujące niż to co puszczają teraz. To są tylko propozycje. Pozatym o najmłodszych się nie buj oni wszystko zaakceptują. Pozatym to jest tylko propozycja a końcowym wyborze zadecydują forumowicze ale będą się musieli ograniczać w swoich zapędach
Co do samej petycji przecież Muminki i Pszczułka Maja to są anime więc to pewien argument, może panowie w TVP nie są świadomi co puszczają
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-08-20 20:32:40)
OTO PRZYKŁADOWY FORMULARZ NOWEGO GŁOSOWANIA OPARTY NA NASZYCH WCZEŚNIEJSZYCH OBIEKCJACH NA TEMAT EMISJI ANIME W TV. PROSZĘ KOMENTOWAĆ.
UWAGA! UWAGA! UWAGA!
Wraz z grupą osób omówiliśmy dokładniej sprawę emisji serii Anime w TV. Jak każdy z Was za pewne dobrze wie, anime Fullmetal Alchemist zostało wybrane w wolnych i sprawiedliwych wyborach. Szanujemy całkowicie wybór każdego Forumowicza, jednak realia polskiej telewizji nie przedstawiają się zbyt różowo, dlatego trzeba dostosować się do pewnych nowych zasad, aby przy wybieraniu nowego anime, mieć jak największe szanse jego emisji.
Po pierwsze: Fullmetal Alchemist jest jak na początek zbyt ambitnym tytułem, z powodu na drastyczne sceny, a nie chcemy zrażać Telewizji Polskiej do Anime.
Po Drugie: Za pewne każdemu z Nas zależy na popularyzacji Anime w Polskiej Telewizji, dlatego powinniśmy wybrać tytuł, który na początek będzie jak najmniej kontrowersyjny oraz zawierał jak najmniej przemocy itp.
Po Trzecie: Jak na razie odpadają produkcje zawierające elementy Ecchi, Fanserwisu itp. Aby nie podnieść obaw Telewizji Polskiej odnośnie emisji Anime.
Po Czwarte: Powinien być to tytuł jak najbardziej komediowy i łatwy w zrozumieniu przez różne grupy wiekowe. Nie powinno być to anime zawierające zbyt skomplikowane wątki filozoficzne itp. Wszystko, dlatego aby zrobić na początek jak najlepsze wrażenie i przekonać jak najbardziej Telewizję Polską do emisji Anime.
Podczas głosowania dopuszcza się następujące gatunki Anime: Komedia, Komedia Romantyczna, Sport, Przygoda, Fikcja.
Mamy szczerą nadzieję, że zgodzicie się z nami drodzy Forumowicze odnośnie nowych zasad głosowania. Przepraszamy za wszelkie niedogodności, ale uważamy, że lepiej stopniowo oswajać Telewizję Polską z Anime, niż doprowadzić do tego, że Telewizja Polska omijałaby Anime z daleka.
Co do telewizji uważamy, że może ona zostać taka jaka została wybrana w poprzednim głosowaniu ze względu na jej ogólno dostępność.
Tak więc wzorując się na powyższych zasadach proszę głosować na Waszym zdaniem jak najbardziej odpowiednie anime. Proszę o maksymalne podawanie dwóch tytułów anime.
Przykład głosowania:
School Rumble, Ah! My Goddnes!
I jak wam się podoba? Proszę o komentarze oraz wszelkiego rodzaju sugestie. Oczywiście do nowego głosowanie zostanie założony osobny temat.
Ostatnio edytowany przez Saphronay (2006-08-20 20:54:31)
Mi się podoba wszystko, tylko można dodać by było w miare normalne. Sam jestem wielkim fanem School Rumble ale jak się zastanawiam to jednak to jest zbyt wariackie. Chodzi raczej o tytuły które nie idą w skrajność jak to właśnie robi School Rumble. Bo jednak trzeba przyznać że czasami bohaterów School Rumbel ponosi i to ostro. Co albo się spodoba albo nie zostanie wzięte na serio więc tu trzeba uważać w anime z skrajnościami. Więc jednak prosiłbym o anime które nie zostanie potraktowane jako gupkowate.
Dodatkowo można dopisać że wprowadzamy te ograniczenia dla tego że zależy nam nie tylko na dobrym wizerunku ale w szczegulności na sukcesie. Naszym głównym celem jest zainteresować telewizje polską anime poprzez dobranie odpowiedniego anime do aktualnej polityki stacji. By nasze wybranie anime miało jak największą szanse emisji. By się potem ktoś gupio nie pytał czemu tak i czemu to nie.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-08-20 21:23:54)
Azumanga Daioh!:)
Azumanga Daioh!, School Rumbel - Dwa komediowe anime, bardzo popularne i śmieszne tylko czy zostaną odebrane poważnie a nie jako przykład głupkowatego anime. Co do School Rumbel to jestem przekonany że może tak byż za to Azumanga nie do końca bo nie widziałem całej seri więc zdam się na was. Na takie anime przyjdzie pora gdy będziemy pisać petycje do TV4 lub Polsatu.
KOLEJNA, POPRAWIONA PRZYKŁADOWA WERSJA FORMULARZA DO GŁOSOWANIA. PROSZĘ O KOMENTARZE.
UWAGA! UWAGA! UWAGA!
Wraz z grupą osób omówiliśmy dokładniej sprawę emisji serii Anime w TV. Jak każdy z Was za pewne dobrze wie, anime Fullmetal Alchemist zostało wybrane w wolnych i sprawiedliwych wyborach. Szanujemy całkowicie wybór każdego Forumowicza, jednak realia polskiej telewizji nie przedstawiają się zbyt różowo, dlatego trzeba dostosować się do pewnych nowych zasad, aby przy wybieraniu nowego anime, mieć jak największe szanse jego emisji. Wprowadzamy te ograniczenia, dlatego, że zależy nam nie tylko na dobrym wizerunku, ale w szczególności na sukcesie. Naszym głównym celem jest zainteresować Telewizję Polską japońską animacją poprzez dobranie odpowiedniego anime do aktualnej polityki stacji. By nasze wybranie anime miało jak największą szanse emisji.
Po pierwsze: Fullmetal Alchemist jest jak na początek zbyt ambitnym tytułem, z powodu na drastyczne sceny, a nie chcemy zrażać Telewizji Polskiej do Anime.
Po Drugie: Za pewne każdemu z Nas zależy na popularyzacji Anime w Polskiej Telewizji, dlatego powinniśmy wybrać tytuł, który na początek będzie jak najmniej kontrowersyjny oraz zawierał jak najmniej przemocy, itp.
Po Trzecie: Jak na razie odpadają produkcje zawierające elementy Ecchi, Fanserwisu itp. Aby nie podnieść obaw Telewizji Polskiej odnośnie emisji Anime.
Po Czwarte: Powinien być to tytuł jak najbardziej komediowy i łatwy w zrozumieniu przez różne grupy wiekowe. Nie powinno być to anime zawierające zbyt skomplikowane wątki filozoficzne itp. Wszystko, dlatego aby zrobić na początek jak najlepsze wrażenie i przekonać jak najbardziej Telewizję Polską do emisji Anime.
Wprowadzamy te ograniczenia, dlatego, że zależy nam nie tylko na dobrym wizerunku anime, ale w szczególności na sukcesie. Naszym głównym celem jest zainteresować Telewizję Polską japońską animacją poprzez dobranie odpowiedniego anime do aktualnej polityki stacji. By nasze wybranie anime miało jak największą szanse emisji.
Podczas głosowanie dopuszcza się następujące gatunki Anime: Komedia, Komedia Romantyczna, Sport, Przygoda, Fikcja.
Mamy szczerą nadzieję, że zgodzicie się z nami drodzy Forumowicze odnośnie nowych zasad głosowania. Przepraszamy za wszelkie niedogodności, ale uważamy, że lepiej stopniowo oswajać Telewizję Polską z Anime, niż doprowadzić do tego, że Telewizja Polska omijałaby Anime z daleka.
Co do telewizji uważamy, że może ona zostać taka jaka została wybrana w poprzednim głosowaniu ze względu na jej ogólno dostępność.
Tak więc wzorując się na powyższych zasadach proszę głosować na Waszym zdaniem jak najbardziej odpowiednie anime. Proszę o maksymalne podawanie dwóch tytułów anime.
Przykład głosowania:
School Rumble, Ah! My Goddnes!
Feniks_Ognia, mógłbyś dokładniej przybliżyć sprawę tych "skrajnych" anime? Bo nie wiem jak to ładnie wpleść jako zdanie.
PS. Dodałem Twoj tekst odnośnie wyjaśnienia wprowadzania ograniczeń, a zresztą przeczytaj sobie:)
Serdecznie prosze o dalsze komentarze, sugestie itp.
Ostatnio edytowany przez Saphronay (2006-08-20 22:02:44)
Juz komentuje:
Otoz moim zdaniem School Rumble odpada. Tam jest sporo nawiazan do japonskiej kultury. Watpie, zeby w telewizji przeszlo cos takiego, jak przypisy wyjasniajace dane sytuacje. Anime musi, wiec miec malo nawiazan do jap. kultury, a najlepiej wcale ich nie posiadac. Tak uwazam. Jesli chodzi o komedie to bedzie chyba ciezko cos znalezc, bo prawie w kazdej pojawiaja sie zarty z przeinaczania nazw lub nawiazujace do czegos, co nam europejczykom trzeba wytlumaczyc. Poza tym mam pytanie... Co to za gatunek fikcja? s-f ?
Ostatnio edytowany przez Planeta (2006-08-20 22:37:36)
Trochę ciężko byłoby przedstawić niektóre zabawy słowne (np. suki - kochać, ski - jeździć na nartach, chyba w pierwszym albo drugim odcinku School Rumble było). Przy napisach można poprostu napisać wyjaśnienie, ale kiedy mamy anime z lektorem (a z napisami napewno nie dadzą) to nie ma kiedy tego wyjaśnić.
Poza tym mam pytanie... Co to za gatunek fikcja? s-f ?
Ups, zapomnialem dodać gatunek s-f Mój błąd, poprawię to przy następnej poprawce dla tego formularza. Co do Fikcji to chodzi ogólnie o klimat Fantasy.
Proszę uprzejmie o dalsze komentarze, uwagi i sugeste odnośnie nowego formularza do głosowania.
Mi się wydaje że jak będziemy tak przez cały czas gadać to wyjdzie na to, że żadne anime nie może być w Polsce emitowane.
Mi się wydaje że jak będziemy tak przez cały czas gadać to wyjdzie na to, że żadne anime nie może być w Polsce emitowane.
Hehe, bez przesady Po prostu spojrzeliśmy troche bardziej "realnie" na obraz Telewizji Polskiej, więc dlatego powstały te kryteria. Cały czas posuwamy się naprzód mimo, iż wymagało to pewnego cofnięcia.
Proszę uprzejmie o dalsze komentarze, uwagi i sugeste odnośnie nowego formularza do głosowania. Mam nadzieje, że wkrótce będziemy mogli zamieścić ten nowy Formularz głosowania w osobnym temacie.
A może Crest of the Stars? Całkiem porządne SF w którym nie przypominam sobie zbytnio scen przemocy i ecchi.
Co do japońskich wyrazów, ideologi i innych. To nie jest już wasz problem, albo lektor pominie albo tłumacz mu to spolszczy i tyle. O takie żeczy to nie wy się macie martwić a jak nawet coś zostanie pominięte to i tak nie jest taka wielka tragedia.
Skrajne, czyli no mam problem hehe. Czyli raczej takie w których sceny śmieszne wynikają z umiarkowanych działań bohaterów a nie z ich totalnego zbzikowania zachaczającego o głupote i przeradzające się w chaos zachowanie. Gdyż nie chcemy by anime zostało odebrane jako coś głupiego, na chwile obecną program TVP kieruje swoje przesłanie do widzów najmłodszych i niestety musimy się z tym pogodzić. Mamy nadzieje że dobry wybór anime zaowocuje tym że TVP w przyszłości wyemituje anime dla publiczności wiekwo starszej. O coś takiego mi chodziło, wydaje mi się że tak będzie lepiej jak nie będziemy szarżować z tytułami. Poprostu nie wiem jacy tam są ludzie i lepiej być ostrożnym.
Pojawia się dylemat bo mi trudno jest określić jednoznacznie skrajne, jednak wolał bym nie ryzykować tego że anime uznane zostanie za coś głupiego.
Jak dajesz przykłady to daj: Hikaru no Go, Ah My Goddess, Suzuka, Lamune, Capitan Tsubasa, (można dać jeszcze jakiś przykład) i dopisać że o podobnym klimacie/tematyce anime poszukujemy.
Nie no bez przesady, wiem wybur jest zminimalizowany i popularne tytuły z niektórych powodów się nie nadają. Ale naszym głównym cele nie jest puszczenie jakiejś seri (choćby uważanej przez wszystkich za cudownom) a zainteresowanie TV animacją. Co prawda nikt nie mówi że odniesiemy sukces lub że mamy racje, ale na dziś dzień to jest najbardzie logiczna opcja dająca szanse sukcesu. Mam nadzieje że się uda, może będzie to trwało dłużej, nowe głosowanie, dopracowanie petycji ale za to będziemy mogli powiedzieć że nasze działania były najlepsze z możliwych w celu osiągnięcia sukcesu.
Crest of the Stars - jesli niema nadmiaru przemocy i nie leje się krew to bardzo prosze, nie widze przeciwskazań.
Panowie narazie zastanawiamy się nad kryteriami, głosować będziemy puźniej.
Ostatnio edytowany przez Feniks_Ognia (2006-08-21 01:09:38)