#1 2005-06-21 01:09:29

Supprzem
Użytkownik

Najbardziej wkurzające motywy w anime

Był już temat o najgorszych Anime a teraz co jest w anime najgorsze (może dowiem się wreszcie dlaczego tyle osób nie cierpi mechów). Jestem bardzo ciekaw co was wkurza w nich najbardziej. Mnie na przykład bardzo irytowało w ,,Golden Boy", że on zawsze uciekał na końcu i to nawet w ostatnim odcinku, nie brał nigdy żadnej nagrody(choć mógł) i nigdy go nie złapały.

mod-vs-spam.gif

#2 2005-06-21 01:30:52

opcy
Użytkownik

Odp: Najbardziej wkurzające motywy w anime

Do mechów nic nie mam, za to irytuje mnie psucie mrocznego (w założeniu) klimatu opowiesci jakąś akcją typu superdeformed, albo jakimś innym dziwnym wyskokiem w stylu: bohater obrywa nagle lodówką. Dlatego dałem sobie spokój z ogladaniem Spiral, ciężko było mi pogodzić sprawę tajemniczych morderstw i głupie zachowanie postaci w nie zamieszanych.

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#3 2005-06-21 12:19:25

Freeman
Użytkownik

O rany otatnimi czasy więcej rzeczy w anime mnie wkurza, niż mi się podoba:( Nie wiem, czy wcześniej nie zwracałem na to uwagi, czy co... Wymienię kilka na przykładzie nowej serii Trinity Blood (czy Basilisk, przy czym widzę to generalnie wszędzie): powtarzanie tych samych zwrotów (głównie przy zwracaniu się do jakiejś osoby), w stylu : ojcze, ojcze, ojcze, ojcze (i tak co chwila, jakby nie można było się na ojca tylko spojrzeć, trzeba za każdym razym powiedzieć ojcze... Tu akurat ojcze w sensie ksiądz. Bohater wyciąga broń- siostra do niego "ojcze...", bohater patrzy groźnie na wroga- "ojcze...", bohater się uśmiecha- "ojcze...", bohater mówi coś mądrego- "ojcze..." arghhh).

Ogólne zdziecinnienie fabularne w seriach, które teoretycznie powinny być dla starszej nieco publiczności, tzn w jednej scenie widzimy, jak jeden gość przecina drugiego na pół przy akompaniamencie fontanny krwi, a za chwilę następuje scena z takim dialogiem: - dlaczego płaczesz? jest ci smutno? - nikt mnie nie rozumie... - ale dlaczego się tu chowasz? - jak byliśmy dziećmi, brat mnie przestraszył... - rozumiem, to dlatego uciekłeś...

Odnośnie powyższego jeszcze: zwierzanie się przypadkowym ludziom z rodzinnych tajemnic, tragedii i w ogóle. Scenka: siedzi gość, płacze sobie, nagle podchodzi do niego totalnie nieznajoma dziewczyna, ale jest taka śliczna, przemiła, i w ogóle do rany przyłóż, że gość z miejsca zaczyna jej opowiadać o swoich rozterkach: - mój brat jest silny, a ja nie. dlatego mnie nienawidzi. Ona mu na to: - nie, skąd, on cię kocha, tylko w taki sposób to okazuje. I on jej na to: rzeczywiście, masz rację, on mnie kocha. Przestaje płakać, zaczynają rozmawiać o wspólnym założeniu rodziny itd...

Rozmowy zakochanych: z reguły hiper nieśmiała dziewczyna ze splecionymi rączkami wpatruje się w swojego herosa oczami wielkimi na pół twarzy (obowiązkowo z grającym na źrenicy światłem wskazującym, że z miłości to zaraz się rozpłacze), i co chwila powtarza (znowu...) "romeo", "romeo", "romeo"... On mówi: nie opuszczę cię. A ona rzuca się na niego jak kłoda ze strumieniem łez w slo-mo.

W ogóle zdziecinnienie postaci, a postaci kobiecych (tzn dziewczyn, a właściwie dziewczynek wyglądających na 16-17 lat) w szczególności.

Wciąż te same motywy: jak widzę głównego bohatera, która pożera jak świnia 3 tony jedzenia (na stole obowiązkowo rośnie stosik pustych naczyń), bo oczywiście jest zawsze hiepr głodny itd itp, to mi się w kieszeni od razu shotgun ładuje...

I wciąż te same postacie, z których każda ma wciąż jakąś tajemnicę z przeszłości, z których każda bez treningu okazuje się super wojownikiem i potrafi pilotować olbrzymiego mecha nawet bez neuroprzekaźnikowej pasty do zębów (na co wszyscy reagują zbiorowym "to niemożliwe..."), z których każda ma 15 lat a problemy życiowe już większe niż ogół mieszkańców Afryki razem wziętych, i wciąż dzieci w głównych rolach, itd itp...

Zachwyty na jakimiś pierdółkami, jakby to były cuda świata. Ktoś zostanie poczęstowany herbatą, to nie powie "dziękuję, bardzo dobra herbata", tylko z niebiańskim uniesiem wykrzykuje "SUGOI Przepyszna!!! Cudowna!!!!" itd, itp...

To tak na wstępie.

#4 2005-06-21 12:36:02

Yang
Użytkownik

Czyżby czas na poszukanie sobie nowego hobby? Jak by nie patrzeć, to połowa z wymienionych "tych wkurzających" zachowań jest całkowicie normalna dla kultury japońskiej. A druga połowa po prostu dobrze się sprzedaje jezor.
A i łatwiej jest się zwierzyć całkowicie obcej osobie (szczególnie gdy jest płci przeciwnej i w dodatku ładna) niż komukolwiek z bliskich. Jak dla mnie to jest całkowicie normalne i często się z tym spotykałem (czyli dziewczyny opowiadające mi o swoich życiowych problemach). Jak ktoś jest podłamany psychicznie to naprawdę poszukuje drugiej osoby która dała by mu wsparcie duchowe. Dlatego najłatwiej jest poderwać dziewczynę którą właśnie rzucił chłopak oczkod.
A i jeśli "dziewczynki" wyglądają na 16-17 lat, to jak można narzekać na to? Przecież to jest wręcz idealny wiek. Młodę, krągłe i jędrne ciało, które już jest w pełni dojżałe i gotowe do działania. Ja jakoś nie narzekałbym na ten fakt. Gorzej jest jak dzieciaki w wieku około 12 lat mają piersi karmiącej matki, bądź większe. Wtedy wiadomoże ktoś troszeczkę przegiął oczkod.

#5 2005-06-21 12:57:50

Freeman
Użytkownik

Na szczęście anime nie jest i nigdy nie było miom jedynym hobby smile Jeśli chodzi o oglądanie seriali, to już dawno przesiadłem się z "anime only" (a był taki okres) na "something else plus maybe anime" (generalnie mówię o nowych seriach, po prostu obejrzałem raczej wszystko, co chciałem z wcześniejszych, i teraz opieram się na nowościach. Starsze serie oglądam po raz kolejny z większa przyjemnością, niż te nowe, bez dwóch zdań. Oczywiście są pozytywne wyjątki, inaczej dziś z nowych anime to już bym na nic nie spojrzał smile Na szczęście odkryłem na nowo świat seriali (sci fi) amerykańskich (a co:), to nimi się teraz głównie "żywię" smile

Yang ja wiem, że ludzie opowiadają dopiero poznanym osobom o swoich problemach, ale: nie natychmiast po słowie "cześć", i nie w taki sposób, jaki dominuje w anime (plus natychmiastowo działająca darmowa porada psychologiczna).

A odnośnie "dziewczynek", to nie zrozumiałeś dobrze, ja właśnie od razu mówiłem o tym co ty. Dziewczyny w anime to generalnie nastolatki, doskonale rozwinięte (aż za doskonale z reguły), ale umysłowo to "małe dziewczynki". To właśnie tak, jakby małe dziewczynki charakteryzować na nastolatki/dorosłe. Ja nic fajnego w tym nie widzę.

Na koniec płenta smile Programy typu Jackass też się dobrze sprzedają, tylko trzebaby się zastanowić, dlaczego i do kogo są adresowane...

A w ogóle to sytuacja z anime jest taka sama, jak sytuacja z grami komputerowymi (w których też panuje nędza straszna od jakiegoś czasu)- i anime, i gry, po prostu cofają się w rozwoju (aż się boję powiedzieć, moim zdaniem dlaczego). I brak jest i anime, i gier, przeznaczonych dla dorosłych widzów/graczy (chociaż wg badań "dorośli" gracze stanowią o ile pamiętam około połowy ogółu, w przypadku anime nie wiem, jak to jest, ale jacyś dorośli chyba też oglądają).

#6 2005-06-21 13:14:58

Suchy
Użytkownik

Wiele z tego co napisał Freeman mógłbym i ja powtórzyć. Np:
- zbytnie zdziecinnienie fabuły, w niektórych anime (w sumie nie wiem po co)
- czasami beszczelne, aż powtarzanie schematów (brak wyobraźni i nowych pomysłów)
- powtarzanie w sumie bez powodu czyjegoś imienia, nazwy jakby to wszystko tłumaczyło.. (on wypowie imie, tamten wypowie jego imie i już wszystko wiadomo)
- dzieci w mechach (generalnie do mechów nie mam nic, ale ile można ten schemat jechać..)
- i to że każdy superheroes miał smutną ciężką przeszłość (przykład: 90% postaci z Naruto)

#7 2005-06-21 14:39:32

opcy
Użytkownik

Ogólnie więc chodzi o to że nic naprawdę nowego nie zostało wymyślone...
Jeszcze jedna żecz której nienawidze w anime (chodzi o serie które nie miały być zwykłymi "głópawkami" bo w nich na wszystko jestem przygotowany), chodzi mianowicie o gadajace zwierzątka lub inne stworki, bardziej przyponinajace przytulanki niz żywe organizmy, patrz Mokona z Magic Knigts Rayearth, czy to coś co jest do mokony podobne z Miyu

To nieprawda że nie ma ze mnie porzytku... zawsze moge służyć jako zły przykład smile

#8 2005-06-21 15:26:20

Jaxowarka
Użytkownik

GITS: Innocence. Właśnie obejrzałem. Za dużo pierdolenia*, plus do tego każda postać to urodzony filozof znający na pamięć milion cytatów, przysłów i czego tam jeszcze[!!!]. Chore i nienaturalne.

*pierdolenie - gadanie <-----NUDAAAA !!!! Aż nadto go było !
No w każdym razie, nie podobał mi tak jak pierwszy film, ale to może też dlatego, że SAC'ów nie oglądałem, i całego przez to nie zrozumiałem wstyd

#9 2005-06-21 15:36:28

Supprzem
Użytkownik

Mnie wkurza nieporadny i dostający po głowie do końca serii Keitaro w Love Hina. Jest piekielnie irytujący.

mod-vs-spam.gif

#10 2005-06-21 16:12:00

Wanderer
Użytkownik

Tu się zgodzę jezor Przez tego gościa rzuciłem serię.
Tak samo denerwował mnie Shinji z NGE, ale sama seria była bardzo ciekawa i intrygująca, i powiem że nawet Shinji trochę tam pasował, więc Neona nie zaprzestałem oglądać jezor

"Choć uliczna burda jest ze wszech miar godna potępienia, to nie ma nic złego w energii, jaką wyzwala ona w ludziach" John Keats

#11 2005-06-21 16:17:03

Kane
Administrator

Jax, 'każda' postać z sekcji 9 nie jest zwykłym zjadaczem chleba, poza tym ludzie w świecie GITS'a posiadają takie coś jak cybermózg i stałe połączenie z siecią (to tak a propos pamiętania miliona cytatów).

Imperare sibi maximum est imperium

#12 2005-06-21 17:10:25

Freeman
Użytkownik

Kane, może Jax oglądał jakąś inną wersję (np Gang in the Sex: Ino nie ma sexu smile , bo w tej mojej nie było pierdolenia smile_big

#13 2005-06-21 17:27:32

Kane
Administrator

Mogło to też być Goat in the Well: Iniemamocni smile

#14 2005-06-21 17:39:12

Freeman
Użytkownik

Albo Gross in the Smell: Innocence smile_big (and dze oftopik begins smile_big

#15 2005-06-21 18:01:55

Tajkus
Użytkownik

Mnie wkurza jak W Ai Yori Aoshi i w Love Hina główny bohater dostawał za byle co, bez przesady ale to stało się juz irytujące, teraz oglądam anime rzadziej, a najlepiej jakieś nie powielajace schematów np. GITS Innocence itp.

#16 2005-06-21 18:11:33

Kane
Administrator

Game in the Strzel ? (whatever jezor:D)

#17 2005-06-21 18:20:10

mruq
Użytkownik

Ghul in the Szal: Inieprzeziebiony smile_big smile_big

#18 2005-06-21 18:26:56

Freeman
Użytkownik

Nom ale gdzie tu miejsce na pierdolenie?? Nie ten gatunek filmowy smile_big

Albo God in the Shoot: Impenetrable smile_big

#19 2005-06-21 18:28:39

mruq
Użytkownik

A widziałeś ghula w samym szaliku? jezor jak tu nie pierdolić jezor
BTW. Nie ma cenzury na głównej stronie forum smile

#20 2005-06-21 19:06:28

Freeman
Użytkownik

No nie widzialem, ale ja ghula nawet bez szalika nie chcialbym pierdolić smile_big Zerknij na powyższe propozycje tytułu, tu chodzi nie pierdolenie, ale o "pierdolenie" smile_big

Ale fakt, strona główna jest bez cenzury. Trzeba to wykorzystać i nabluźnić ile się da w kilku pierwszych słowach posta smile_big smile_big

Stopka forum

© Animesub.info 2024