Nie jesteś zalogowany.
Strony 1
Mam taką zagwozdkę związaną z rozdzielczością wideo (i problemem z prawidłowym wyświetlaniem napisów). Pewnie jakaś pierdółka, ale nigdy się kwestiami technicznymi nie interesowałem.
Jeśli wierzyć właściwościom pliku (i nazwie), ma on rozdzielczość 716x476 (wideo lekko rozciągnięte w poziomie). To samo pokazują dane obrazu w Aegi i obraz takiej rozdzielczości wyrzuca mi MPC przy robieniu szybkiego zrzutu ekranu. Film jest jednak odtwarzany (i w odtwarzaczach, i w Aegi) w rozdzielczości 634x476 (czyli mniej więcej naturalnym, nierozciągniętym 4:3). Przez to napisy potem wyświetlają się w innym miejscu niż w Aegi.
Na przykład (kreska względem barierki):
Co ustawić, by naprawić ten błąd?
Hm... to jest kwestia tego kiedy i jak napisy zostają wygenerowane, bo możemy mieć takie przypadki:
1. Napisy zostają wygenerowane w rozdzielczości 716x476 i ściśnięte do 634x476 - tak jak wideo
2. Napisy zostają wygenerowane w rozdzielczości 634x476
Napisy zostały zrobione w jednym przypadku, a są wyświetlane w drugim - stąd ta różnica.
Sprawdź w właściwościach ass rozdzielczość i ustaw np. 634x476 może wtedy będą się generować prawidłowo.
A jeżeli tworzysz suby to może zobacz czy w Kainote przy wyłączonym FFMS2 ma poprawne 4:3 i wtedy dostosuj pozycję na wideo.
Sprawdź Display aspect ratio pliku wideo. Coś mi się wydaje, że to może być przyczyną.
716x476 - (3:2)
634x476 - (4:3)
Jeżeli mam rację, to wystarczy przepakować plik (np. w *.mkv) z poprawionymi ustawieniami.
Ato wa wakai mono ni makaseru.
Stosowałem coś takiego w przypadku PAL rozciągnięte do 16:9:
Ustawiałem rozdzielczość wyświetlaną jako tę domyślną dla napisów, potem używałem narzędzia skalowania do zmiany rozdzielczości do tej oryginalnej. Czyli robiłem napisy pod 1024x576, a potem skalowałem to do 720x576.
Jeśli chcesz by czerwona kreska w MPC była tej samej długości, to musisz przeskalować napisy w Aegisub z 716x476 na 634x476 z zaznaczeniem opcji "Change aspect ratio":
Generalnie anamorficzne wideo nie jest zbyt przyjemnym materiałem do pracy...
Strony 1