Nie jesteś zalogowany.
Wie ktoś może jak można przetłumaczyć:
"engine housing unit"??
Ostatnio edytowany przez Endru (2008-04-02 00:34:08)
Wie ktoś może jak można przetłumaczyć:
"engine housing unit"??
Nie wiem, czy to jeszcze aktualne Nie znam się specjalnie na samochodach (jakoś tak mam wrażenie, że o to chodzi ale wygląda mi to na jakąś obudowę/osłonę/skrzynię silnika.
Endru napisał:Wie ktoś może jak można przetłumaczyć:
"engine housing unit"??Nie wiem, czy to jeszcze aktualne Nie znam się specjalnie na samochodach (jakoś tak mam wrażenie, że o to chodzi ale wygląda mi to na jakąś obudowę/osłonę/skrzynię silnika.
Istnieje coś takiego jak Engine Control Unit, i jest to komputer sterujący pracą silnika. Nie mniej z określeniem Engine Housing Unit się nie zetknęłam, ale też mam wrazenie, że to coś związanego z autkiem:P Ale też bym się przychylała do interpretacji Freemana.
Kliknij dla mnie http://r5.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35262
Dla mnie "engine housing unit" to blok silnika. Mimo że faktycznie jest to engine block. Ale spotkałem się już z różnymi dziwnymi nazwami części samochodowych. Choć z drugiej strony mogłaby to być również komora spalania, gdyż podobnie nazywa się miejsce w którym obraca się tłok silnika wankla (rotor housing).
Jednak skłaniałbym się ku blok silnika.
Ostatnio edytowany przez Cain (2008-04-07 20:54:31)
Niczego nie jest mi szkoda, nic z tego czego jeszcze mi brak!
Starczy, gdy kocham, huczy las i wieje wiatr.
No i co daje to zdjęcie? Nazwij to po polsku.
Blok silnika chyba byłby najpoprawniejszy, chociaż w tym wypadku zdjecie przedstawia silnik motocyklowy, gdzie jest wyraźna separacja na cylinder i właśnie na ten engine housing (z tymże w motocyklach potocznie nazywa się to karterami, czy nie wiem.. połówkami silnika... spotkałem się też po prostu z nazwą obudowa silnika.. ale to już tak bardzo ogólnikowo raczej...więc może koło tego trzeba szukać?). Bo np. blok silnika jakoś tak z moich skojarzeń zawiera jednocześnie miejsce w którym pracują tłoki... natomiast tutaj jest to sama jednostka w której jest układ korbowy..
Ostatnio edytowany przez vejita_kc (2008-04-07 21:26:15)
Dzięki!
Właścicwie to bardziej z ciekawości się zapytałem. Było to w Super Mario World i podsłyszałem to. Wiedziłem, że coś z silnikiem ale nie miałem pojęcia
I faktycznie będzie to chyba blok silnika.
To zależy od silnika. Są silniki, w których blok niejako stanowi dla siebie obudowę, a są też takie, w których prócz tego masywnego monolitu (w którym pracują tłoki), na zewnątrz jest blaszana (aluminiowa/inna) obudowa. Istnieje też określenie kadłub silnika. Jednak na co się zdecydujesz zależy wyłącznie od Ciebie.
Myślałem, że ten rysunek was wystarczająco nakieruje, oczywiście jest to korpus (bloku) silnika albo kadłub silnika (bo to zależy od tego o czym mówimy jak zresztą słusznie zauważył Cain)
Mam problem, tłumaczę 12 ep Rosario+Vampire i mamy coś takiego:
I remember his sports results were the worst.
That kind of physical ability is like that of a human.
No i właśnie z tym drugim zdaniem jest największy problem, a dokładnie z tym co pogrubiłem, wiadomo o co chodzi, ale jak to dać, żeby ładnie brzmiało.
[cytuj]I remember his sports results were the worst.
That kind of physical ability is like that of a human. [/quote]
Może: Jak sięgam pamięcią, jej sprawność nigdy nie była najlepsza.
- Taki[e] wynik[i] [może] jest/są dobry/e, ale dla /człowieka/ludzi.
- Jej wyniki niczym się nie różnią od /przeciętnego człowieka/ludzkich.
Niezbyt to wszystko, ale tego zdania chyba nie da się dobrze przetłumaczyć. Jedyne co by tu się nadawało to:
"Jest wysportowany jak człowiek"
Dzięki za pomoc, pomyśli się jeszcze, może przypadkiem wpadnie coś dobrego do głowy.
"Jest wysportowany jak człowiek" brzmi dziwnie. Może:
"Jego możliwości fizyczne nie wykraczają poza ludzkie ciało."
albo
"Odkąd pamiętam był z nas najgorszy. W testach wytrzymałościowych przypomina człowieka."
Mam taki dialog:
[Dziewczyna]: You had all better come cheer me on at the cooking contest!
[Przedstawiciel chłopaków]: Of course! A landlord and tenant are just like parent and child!
, a wszystko dzieję się tak, że dziewczyna wybiera się na owy konkurs i coś ugotowała, chłopaki[dziewczyna wynajmuje im pokój] to spróbowali i ledwo przeżyli, ale nic nie dali po sobie poznać. Następnie leci ten dialog, co wyżej, i teraz jak przetłumaczyć, to podkreślone, żeby wyszło coś w stylu: pan każe, sługa musi , ale bardziej dyplomatycznie. Ten zwrot podkreślony kierowany jest do tej dziewczyny.
Przez chwilę myślałem nad: wasal mojego wasala, jest moim wasalem, ale to głupie jest, co nie?
Ostatnio edytowany przez MasterPLASTER (2008-04-18 11:05:55)
Anime "Kyouran Kazoku Nikki"
"It's only fair to judge when there's a plain, objective fact, such as touching where anyone would go, "Oh, right"."
Kombinuje na wszystkie sposoby i nie mogę tego zdania przetłumaczyć. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze:P
Byłby, wdzieczny
Ostatnio edytowany przez lushian (2008-04-19 09:41:53)
"Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni."
"Kto jest bez winy, nich pierwszy rzuci kamień" i takie tam:)
To zależy od kontekstu.
Można też akademicko:
"Sądy wydaje się po analizie niepodważalnych faktów: faktów tak oczywistych, że każdy zgodzi się z prawdą, którą niosą."
albo mniej oficjalnie:
"Nie można wydawać bezpodstawnych ocen działania innych ludzi."
albo jeszcze mniej oficjalnie:
"To nie w porządku oceniać kogoś, kiedy nie znasz całej prawdy."
czy też:
"Wstrzymaj się z oceną, zanim nie dowiesz się wszystkiego. Prawda zawsze leży po środku."
Jeśli chodzi o kontekst, to osoba która to mówi sama ustala zasady pewnej gry, i mowiac to troche je zmienila;p Nastepny tekst mowi ze osoba wypowiadajaca ten tekst nie ma prawa mowic o sprawiedliwym osadzie skjoro to ona ustala zasady. Myslę ze to cos pomoglo;p