#141 2011-06-13 22:34:00

Sado
Użytkownik

Odp: Claymore - Manga Dyskusje

Też przerwałem w którymś momencie, ale na wakacje muszę nadrobić (pryz okazji to samo z Berserkiem, chociaż znając częstotliwość wydawania, to od mojej przerwy wydano może z 10 rozdziałów. Dobrze, że już Gantza nadrobiłem). Myślałem nad wzięciem się za anime, a później znowu manga, ale nie dam rady.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#142 2011-06-13 22:35:55

Subarashi
Użytkownik

btw. odnośnie tego co napisał Thebassa

Pokaż spoiler
A to nie było tak, że inwazję na Pietę przetrwała większość? Chyba wzięły jakieś piguły, które pozwoliły udawać im martwe.

@Zara
Nie, nie osiągnęły jeszcze Syper Saiyana i raczej się to nie stanie. Jakoś nie zauważyłem aby ich 'poziom mocy' rósł w miarę przybywania chapterów. Myślę, że one mają swoje limity, chociaż po obejrzeniu anime mogłoby się wydawać inaczej.
Chociaż zawsze istnieje możliwość, że mogą się częściowo przebudzić, jednak tego nie stosują (zbyt niebezpieczne).

flzQwEU.jpg

#143 2011-06-13 22:59:07

Shinuta
Użytkownik

pawello86 napisał:

A z tą Teresą nie jest tak, że w Clare jest tylko materiał z głowy? W anime było tak, że ona się zgłosiła do Organizacji z jej głową w rękach. Więc może się okazać że do ciała Teresy przeszczepią głowę jakiejś Yomy.
Mangę czytam od momentu gdzie skończyło się anime więc mogę coś pomylić.

No nie wiadomo jak to jest, wiadome jest, że miała przy sobie głowę, którą jej zapewne wszczepiono, a co z pozostałym ciałem? Na pewno je organizacja wzięła, a to czy też je wszczepili czy też nie to raczej nie wiadome. Niemniej były już poszlaki, jak to niby Clare posiada  coś tam z Teressy, więc wątpię, żeby pojawiła się gdziekolwiek indziej.

Subarashi napisał:

Pokaż spoiler
wielkim czymś co wchłonęło Clare

W ogóle nie kapuję co się w tamtych chapach działo ;/

To pokolej:
Najpierw Luciela i Rafaela połączyli się w jedną istotę, która została zbudzona przez obecność Clare (te duże strzelające monstrum). Po czym przybyła Priscilla i zaczęła gonić dożo słabsze od siebie Wojowniczki, teoretycznie zabiła Clare i wtedy, ten duży potwór (połączenie Lucieli i Rafaeli), się przeistoczył w maź czy coś w ten deseń i zaatakował Priscille pochłaniając Clare, po czym pochłonięta Clare, która to ponoć połączyła się z tymi dwiema, zaczęła walczyć z Priscilla, gdzie w końcu ta także została przez to coś pochłonięta i zrobił się kokon, który już wiadomo gdzie został przeniesiony.

722396467d834906med.jpg
We will continue to exist, we haven't finished what we have to do yet.

#144 2011-06-13 23:03:49

Thebassa
Użytkownik

pawello86 napisał:

A z tą Teresą nie jest tak, że w Clare jest tylko materiał z głowy? W anime było tak, że ona się zgłosiła do Organizacji z jej głową w rękach. Więc może się okazać że do ciała Teresy przeszczepią głowę jakiejś Yomy.
Mangę czytam od momentu gdzie skończyło się anime więc mogę coś pomylić.

To by nie miało sensu, poza tym to że Clare biegła tylko z głową wcale nie znaczy, że tylko ona została w procesie fuzji. Jeśli dobrze pamiętam była mowa o tym, że zostały połączone tak samo, jak Yomy są łączone z ludźmi.
@Subarashi

Pokaż spoiler
Z tego co pamiętam plan był taki by udawać martwe po doznaniu już jakiś obrażeń, większość została rozbebeszona, przeżyły tylko te, które zostały powalone jakimś lżejszym ciosem, poza tą pewną czwórką przetrwało jeszcze z 3-5 wojowniczek, na pewno nie była to większość.

No dobra, dawno to czytałem/oglądałem, słabo to już pamiętam.

Ostatnio edytowany przez Thebassa (2011-06-13 23:04:39)

<KieR> robotic notes bylo niezle

#145 2011-06-13 23:58:35

Rudy102
Użytkownik

A w którym rozdziale...

Pokaż spoiler

...zginęła Miria?

Rudy102.png

#146 2011-06-14 00:08:28

Shinuta
Użytkownik

Rudy102 napisał:

A w którym rozdziale...

Pokaż spoiler

...zginęła Miria?

Ona dobrze się ma jak na razie.

722396467d834906med.jpg

#147 2011-06-14 00:33:21

Subarashi
Użytkownik

Dzięki za wyjaśnienia. W każdym razie czytam jeszcze raz chapy od 50, więc będę teraz miał więcej 'jasności' xD
Chyba muszę jednak czytać po kilka chapterów, bo takie raz na miesiąc sprawia, że gubię wątki. Podobnie miałem z D.Gray-manem.

flzQwEU.jpg

#148 2011-06-14 00:47:55

skam123
Użytkownik

to jest manga D.Gray-manem. wierna anime ?? pokazane są późniejsze wydarzenia ?

Pokaż spoiler
co do claymore, to już coś było wspominane że można Clare wskrzesić, ale tylko wtedy kiedy wskrzesi się również Priscille, więc można się tego spodziewać w niedalekiej przyszłości smile_big

a wydawanie chaptera na miesiąc to porażka, tak samo w gantzie, zawsze na czerwiec podczas sesii nadrabiam wszystko w jeden dzień smile_big

8e91e6824c8563f6m.jpg

#149 2011-06-14 01:02:48

Foris
Użytkownik

skam123 nie oglądałem anime D.Gray-man ale manga jeszcze wychodzi więc na 100% jest dalej niż było anime. Co do wierności to słyszałem że anime było wierne mandze ale nie wiem ale w tym prawdy.

#150 2011-06-14 04:06:49

Subarashi
Użytkownik

Co do DGM to chyba nie było wielu różnic pomiędzy anime a mangą. Czytałem od momentu, w którym skończyło się anime i nie natrafiłem na rozbieżności.

flzQwEU.jpg

#151 2011-06-14 09:36:59

Rudy102
Użytkownik

D Gray-man i anime i manga było takie samo, no, może tam gdzie Allena gonił ten robot, to w anime trochę inaczej było, lecz reszta była taka sama.

Rudy102.png

#152 2011-06-14 12:16:12

MasterPLASTER
Użytkownik

Zarathustra napisał:

Niech ktoś skrobnie kto jest teraz głównym złym i czy wojowniczki osiągnęły już "Super Saiyan" (w tym momencie powinny tak szybko machać, że te miecze by się topiły).

Pozwól, Milordzie, że naurwię schemata:

rakis.jpg

I tyle w temacie ostatnich wydań, jak dla mnie. Reszty nie ogarniam i już dawno się w tym pogubiłem. W zasadzie tak to sobie tylko przeglądam i czekam, aż powyższy heros pozamiata wszystko, a ja wtedy wjadę ze sprejem Zjadaczowi na chatę i mu ją otaguję w Rakiego, a odchodząc rzucę przez ramię: Widzisz... a śmiałeś się z niego. W tle zacznie grać epicka muza, a ja, nie oglądając się za siebie, ruszę ku zachodzącemu słońcu.  oczkod

#153 2011-06-14 15:21:37

Shinuta
Użytkownik

MasterPLASTER napisał:
Zarathustra napisał:

Niech ktoś skrobnie kto jest teraz głównym złym i czy wojowniczki osiągnęły już "Super Saiyan" (w tym momencie powinny tak szybko machać, że te miecze by się topiły).

Pozwól, Milordzie, że naurwię schemata:

http://img89.imageshack.us/img89/2462/rakis.jpg

I tyle w temacie ostatnich wydań, jak dla mnie. Reszty nie ogarniam i już dawno się w tym pogubiłem. W zasadzie tak to sobie tylko przeglądam i czekam, aż powyższy heros pozamiata wszystko, a ja wtedy wjadę ze sprejem Zjadaczowi na chatę i mu ją otaguję w Rakiego, a odchodząc rzucę przez ramię: Widzisz... a śmiałeś się z niego. W tle zacznie grać epicka muza, a ja, nie oglądając się za siebie, ruszę ku zachodzącemu słońcu.  oczkod

I po co ściemy walisz? oczkod
Raki jest dobry, a tym złym nadal jest organizacja i ich ostateczne twory (byłe numery 1).

722396467d834906med.jpg

#154 2011-07-18 14:23:59

przemoc
Użytkownik

Widzę, że podbito temat ostatnio, to i skrobnę dwa zdania.

Pokaż spoiler Miria (ch 113, 114)
Nigdy nie pojmowałem tych lamentów na temat śmierci Mirii. Jej masakra była wszakże jednym z ciekawszych wydarzeń w ostatnich latach. Yagi, co niestety przewidywałem, a o czym lamentujący nie byli chyba w stanie nawet przez chwilę pomyśleć, nie ukatrupił jej na dobre. Logicznie to się bardzo słabo (a w ogóle?) kupy trzyma (i nie mówię tu teraz o tej, w której jest Clare & Co.), poczynając od magicznego przekabacenia wszystkich Claymorek na swoją stronę, które widząc zaangażowanie, czując przytłaczającą siłę i czyste intencje Mirii, która nawet ich nie zabiła (jaka ona delikatna! każdego z nas by to poruszyło do głębi), po prostu przejrzały na oczy, przez bezproblemową regenerację (w końcu tylko X pozostał na twarzy) mimo odciętej ręki (chyba nie tylko ręki, w każdym razie normalnie wymagałoby raczej użycia yoki w celu prawidłowej naprawy, a na co pozwolić sobie nie mogła, abstrahując już od tego, że miała na to ograniczony czas) i wielu ran (rzekomo tylko powierzchownych). na znów magicznym pozostawaniu w ukryciu kończąc.

Gdyby jeszcze na wózku inwalidzkim jeździła (chyba ich tam nie mają jeszcze) albo sam jej tułów był noszony przez innych jako potencjalnego mózga przyszłych operacji to jeszcze byłoby to akceptowalne, a tak mamy mały absurd...

Pokaż spoiler Raki (ch 115)
Cóż, jak już zauważano nie w jednym miejscu, Raki nieźle radzący sobie z bliźniaczkami (nawet biorąc pod uwagę, że bez wątpienia nie poszły na całość), które były bardzo kłopotliwe dla Mirii (przesadnie uwielbianej, czego naprawdę nie rozumiem) to znów przesada. Taki mocarny, to mógł sobie sam wyjść z więzienia...
Pokaż spoiler Wielka Trójka (ch 116)
Toż to pierwszy dobry chapter od dawna. Wskrzeszone wojowniczki są niczego sobie. Na Teresę raczej nie było co liczyć, co już przedmówcy wyjaśnili. Mamy więc: pyłożerną Kasandrę (Cassandra the Dust Eater), elegancką Histerię (Hysteria the Elegant) i miłościwie nienawidzącą Roksanę (Roxanne of Love and Hate). Wreszcie też ktoś w pojedynkę kopie tyłek Mirii, która znów jakby zbyt dobrze sobie radzi (czyżby Yagi też ją tak lubił?). Mam nadzieję, że jednak Histeria tylko się z nią bawiła na razie i załatwi Mirię (która teraz jest z co najmniej 10% yoki boostem) bez większego śladu potu w kolejnym rozdziale. Opanowanie fantomowego ataku w trakcie walki byłoby kolejnym przegięciem i oby nic takiego nie nastąpiło.

Dla tych, którym brakuje Clare: zawsze możecie sięgnąć po Angel Densetsu (jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście), które wizualnie nie zachwyca, ale jest naprawdę dobrą komedią.

Pokaż spoiler
I to mimo ciągłej eksploatacji tego samego schematu. Ale Yagi ma chyba jednak talent, bo tak kieruje historią, posoli, popieprzy, że to się wcale nie nudzi.

Chociaż mnie osobiście Kuroda zaczął irytować i denerwować od któregoś momentu i nie zgadzam się z Yagim (o czym napisał na końcu mangi), że to druga za Kitano najważniejsza postać tej mangi. To raczej Ryoko (claymore'owa Cynthia - pojawia się w ch 8) i Ikuno (claymore'owa Clare - pojawia się w ch 28) kradną show.

#155 2011-10-05 12:12:24

Shinuta
Użytkownik

Ostatnie chaptery jak tak czytam tej mangi są żalowe... Nie wiem po co autor streszcza nam historie mega randomowych wojowniczek, które zostaną zaraz po tym sponiewierane i do tego poświęca tym streszczeniom całe chaptery... Mi to tylko wygląda na  siłowe przedłużenie mangi, która i tak już zdeka straciła klimat,za sprawą ostatnich wydarzeń...
Podsumowując z chapa, na chap coraz gorzej, a jedynym plusem chapterów jest Raki,, choć aktualnie to i tak za mało, mam nadzieję, że Clare szybko wróci, a randomowa trójca pójdzie do piachu.

722396467d834906med.jpg

#156 2012-05-03 10:10:05

MasterPLASTER
Użytkownik

Lady's and gaytleman's, po zaczytaniu najnowszego rozdziału tegoż owegoż anime w komiksie wzdrygłem się niemiłosiernie i w panicznym akcie serii bezrozumnych akcji stworzyłem prostego kalambra z MEGA SPOJLEREM, żeby szanowna społeczności pomogła mi rozwietrzyć powstałego dysonansa dezorjentacyjnego.

Pokaż spoiler
claymoreend.jpg

Nuż cuż do ciężkawej cholerki? Już po ptókach? mruga

#157 2012-05-03 11:08:28

Sado
Użytkownik

Pokaż spoiler
Też miałem niezłego zonka, zwłaszcza że wątek Priscilli i Clare nawet z dupy nie ruszony. Coś czytałem, że niedługo (w przyszłym miesiącu?) ma startować sequel, ale nie jest to pewna informacja.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#158 2012-05-03 14:19:20

przemoc
Użytkownik

Sprawa być może nie jest taka banalna. W komentarzach u MiB-ów wskazano na kwestię szybkiego zakończenia Negimy i zmian prawnych, które mogły do tego doprowadzić. Może w nich należy szukać wyjaśnienia ostatnich poczynań Yagiego. Czas pokaże czy będzie dane nam czytać (a w dalszej przyszłości może nawet oglądać? :>) "Clare Rises" lub "Miria Falls" (niech ona wreszcie zginie)...

#159 2012-05-03 15:49:01

FAiM
Użytkownik

Czyli znowu wydawca chce mieć większe prawa niż autor - skąd my to znamy jezor

K5Cqyo6.png?1

#160 2012-05-04 01:53:37

rutek
Użytkownik

Jestem w szoku, i po przeczytaniu tego chaptera pierwsza myśl - zapytać na ansi czy Japończycy mają jakiś odpowiednik prima aprilis tylko ze w maju?? prima maius?!?

Stopka forum

© Animesub.info 2024