#801 2008-10-04 17:26:21

UcheJ
Użytkownik

Odp: Claymore anime dyskusje

Nowy rozdział Claymore już 84... tym razem dużo gadania ale i tak w ciąga... ;P Niestety miesiąc trzeba czekać... Żeby przynajmniej było po 2 tygodniach no ale trzeba czekać cały miesiąc hehh

Pozdrawiam Fanów Claymore

UcheJ

#802 2008-12-10 19:50:02

Kane
Administrator

BeAsTMaStEr napisał:

...po 1 odcinku mi sie zaczyna podobac troceh taki wiedzmin w wersji kobiecej

Nie mogłem się powstrzymać, przed dopisaniem do powyższego stwierdzenia. Ta sama myśl nasunęła mi się po obejrzeniu kilku minut pierwszego odcinka smile Jak na razie wciągnąłem trzy (odcinki) i mam chęć na więcej, tym bardziej, że niedawno ukończyłem Wiedźmina (grę) smile_big

Imperare sibi maximum est imperium

#803 2008-12-10 20:26:19

ShAd0w
Użytkownik

Kane napisał:
BeAsTMaStEr napisał:

...po 1 odcinku mi sie zaczyna podobac troceh taki wiedzmin w wersji kobiecej

Nie mogłem się powstrzymać, przed dopisaniem do powyższego stwierdzenia. Ta sama myśl nasunęła mi się po obejrzeniu kilku minut pierwszego odcinka smile Jak na razie wciągnąłem trzy (odcinki) i mam chęć na więcej, tym bardziej, że niedawno ukończyłem Wiedźmina (grę) smile_big

Ja też miałem to samo skojarzenie, po pierwszym epie i pewnie wielu innych ^^ Kane może cię zawieść zakończenie i niektóre wątki, które odbiegają od mangi... Ale to już swoją drogą, ogólnie anime takie średnie się zrobiło głównie za sprawą późniejszych epów (przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie). Pozycja dobra, nie powiem, że zła. Ciekawe czy kiedyś odkręcą jakoś to zakończenie, jeśli w ogóle będzie kontynuacja? jezor Fajnie by było jakbyś po obejrzeniu Claymore'a napisał czy ogółem cała seria Ci się podobała czy nie i ocenił ;p

Edit: Muzyka za to nie kiedy była nawet w moich klimatach (cięższe brzmienie ^^ choć czasami załączał się industrial, który też lubie, ale mniej jezor) i tym bardziej wkręcał mi się Wiedźmin xD.

Ostatnio edytowany przez ShAd0w (2008-12-10 20:34:09)

hachiroku.gif

#804 2008-12-11 20:58:42

Kane
Administrator

ShAd0w napisał:

Kane może cię zawieść zakończenie i niektóre wątki, które odbiegają od mangi...

Nie czytałem mangi, więc mam nadzieję, że mnie nie zawiodą jezor
BTW, w Wiedźminie zakończenie też średnie (za to outro okej)

EDIT:
[po oglądnięciu wszystkich 26 epków]
Podobało mi się smile
Nie jest to może jakieś wybitne/ambitne dzieło, ale miło się oglądało. Miejscami drażniła mnie postać Rakiego. Końcówka była 100% przewidywalna (skończyło się dokładnie tak jak to sobie przewidywałem), nie wiem czy to zaleta czy wada. Tak czy inaczej wolę już przewidywalne niezłe zakończenie, niż na siłę zaskakujące smile W skali 1-5 dałbym około 4-

Ostatnio edytowany przez Kane (2009-01-10 17:26:48)

Imperare sibi maximum est imperium

#805 2011-08-07 01:38:08

Kenshiro
Użytkownik

Już tyle lat minęło od zakończenia anime, a kontynuacji nadal nie ma. Z tego co wiem była jakaś petycja w sprawie II sezonu, ale jak widać skutku nie odniosła.

Anime oglądałem kilka lat temu lecz właśnie ostatnio przypomniałem sobie kilkanaście odcinków gdyż zauważyłem, że jest wersja Blu-Ray.

W tym anime szczególnie animacja jest rewelacyjna (widać, że bardzo płynna) no i cała grafika wysokiej jakości. Poza tym anime jest poważną produkcją gdzie głównie chodzi o walki, a takie zazwyczaj najlepiej mi się ogląda.

Oczywiście ta ostatnia walka w anime nie miała miejsca w mandze lecz skoro już tak zrobili to mogli by po prostu zmienić anime i nie iść zgodnie z mangą.

Chciałbym żeby zmienili coś takiego odnośnie Riful.

Pokaż spoiler
To znaczy żeby Riful nie zginęła.

A porównując mangę i końcówkę anime to wychodzi niezły absurd.

Pokaż spoiler
Clare w ostatnim odcinku była w stanie pokonać Priscillę i tylko Raki ocalił ją przed śmiercią. A w mandze Priscilla zabiła zarówno najsilniejsze Claymore jak i Riful. To w ogóle nie ma sensu.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-08-07 01:41:49)

#806 2011-08-07 02:21:42

Zjadacz
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Poza tym anime jest poważną produkcją

rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl  rotfl

"Skazany na zajebistość"

#807 2011-08-07 10:13:16

Hero
Użytkownik

Dla mnie to co zrobili z Claymore to bym te studio z dymem puścił.
Zresztą dobrze, że nie ma kontynuacji bo widząc jak poprowadzili fabułę to byłby z niego niezły gniot.
Dla mnie jest to jedne z TOP u mnie, chociaż niektórzy zarzucali mu brak realizmu (w gatunku Dark Fantasy^^)

Oh, żałosny cieniu związany w ciemnościach patrzący z pogardą na ludzi, sprawiając iż cierpią, twa dusza pogrążyła się w karmie grzechu. Chcesz się przekonać czym jest śmierć?

#808 2011-08-07 10:21:08

DaBiDo
Użytkownik

Mogli by zrobić tak jak z Tsubasa Chronicle. Wydać OVA pominąć końcówkę w 1 sezonu i pokazać jak to miało być, i wtedy dopiero drugi sezon.
Choć szczerze, osobiście nie zależy mi na tym. Mange mi się dobrze czyta, a niedawno kupiłem sobie tomy Claymora i będę czytał jeszcze raz smile_big
Zastanawiam się jednak, jak można było dopuścić do takich wydarzeń w anime. Czy oni nie konsultują się z autorem mangii?

#809 2011-08-07 10:35:03

Rudy102
Użytkownik

Hero napisał:

Dla mnie to co zrobili z Claymore to bym te studio z dymem puścił.

Co ty mówisz! Chcesz Madhouse'a spalić?! Niech cię ręka boska broni smile_big

Rudy102.png

#810 2011-08-07 12:01:46

SoheiMajin
Moderator

DaBiDo napisał:

Zastanawiam się jednak, jak można było dopuścić do takich wydarzeń w anime. Czy oni nie konsultują się z autorem mangii?

Claymore to jakaś odosobniana sytuacja? W co drugiej serii masz coś takiego.

Zamiast robić tandetną kontynuację czy kombinować w inny sposób, wystarczyłoby zrobić jak z FMA - całą serię od nowa.

#811 2011-08-07 12:53:39

Kenshiro
Użytkownik

Hero napisał:

Zresztą dobrze, że nie ma kontynuacji bo widząc jak poprowadzili fabułę to byłby z niego niezły gniot.

Nie jest dobrze skoro nic nie zostało wyjaśnione. To całe anime to jakby dopiero wstęp do prawdziwej akcji.
Wystarczy, że kontynuacja będzie tak świetnie zrobiona jak I sezon.

Hero napisał:

Dla mnie jest to jedne z TOP u mnie, chociaż niektórzy zarzucali mu brak realizmu (w gatunku Dark Fantasy^^)

Takich anime jak Claymore  to niestety prawie nie ma gdyż trudno o takie cechy:

- świetna kreska i animacja
- poważny klimat
- gore
- dużo wciągających walk
- całkiem ciekawa fabuła

SoheiMajin napisał:

Zamiast robić tandetną kontynuację czy kombinować w inny sposób, wystarczyłoby zrobić jak z FMA - całą serię od nowa.

Mogą zrobić albo bardzo dobrą kontynuację lub tak jak napisałeś czyli serię od nowa.

Jednak nie chciał bym OAVek ani filmu kinowego gdyż za dużo pozostało materiału do zekranizowania.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-08-07 12:57:20)

#812 2011-08-07 12:56:48

Sado
Użytkownik

Ja wczoraj zaczynam czytać mangę drugi raz, bo ponad rok temu zrobiłem sobie przerwę. Claymore to jedna z moich ulubionych pozycji. Co do anime - wysiadłem na drugim odcinku. Próbowałem to oglądać prosto po przeczytaniu mangi, więc nic dziwnego, że mnie znudziło.

Do tych, którzy oglądali anime, mam pytanie: jaka jest końcówka? Słyszałem, że do 20. odcinka idzie zgodnie z mangą, a później jest co innego.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#813 2011-08-07 13:01:30

Rudy102
Użytkownik

Nie do 20. Tylko do 24. Odcinki 25 i 26 to walka Clare vs Priscilla.

Rudy102.png

#814 2011-08-07 13:04:07

wpieniacz
Użytkownik

Pokaż spoiler ddd
Clare stoczyla walke z Priscilla w jakims wulkanie w sojej przebudzonej formie i oczywiscie wygrala. na koniec o ile dobrze pamietam tuz przed tym jak miala ja zabic, raki puscil jakis biedny text, ze nie wolno zabijac czy cos takiego i ja oszczedzila. Happy End

#815 2011-08-07 13:06:51

Kenshiro
Użytkownik

Sado napisał:

Do tych, którzy oglądali anime, mam pytanie: jaka jest końcówka? Słyszałem, że do 20. odcinka idzie zgodnie z mangą, a później jest co innego.

Pokaż spoiler
Clare sama pokonuje Rigardo, a później wyczuwa Priscillę i leci z nią walczyć. Po długiej walce Priscilla z jakiegoś powodu przestraszyła się Teresy więc to wykorzystała Clare. Priscilla spadła na ziemię, zamieniła się w tą ładną dziewczynę i skuliła (była bez ubrania) lecz Raki zabronił Clare ją zabijać. I wszystko skończyło się szczęśliwe to znaczy nikt nie zginął w końcówce nie licząc śmierci Jean, która poświęciła się dla Clare żeby ta stała się z powrotem człowiekiem.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-08-07 13:10:25)

#816 2011-08-07 13:09:16

Sado
Użytkownik

OK, dzięki. To widzę, że rzeczywiście niezły fail.

aaxbae.jpg

"Ore no Imouto jednak miało jakieś tam przesłanie czyli, że 14 latka może grać w zboczone, incestowe gry +18 pod warunkiem, że się dobrze uczy i nie sprawia innych problemów" - Ken-chan

#817 2011-08-07 13:14:44

SoheiMajin
Moderator

Kenshiro napisał:

To całe anime to jakby dopiero wstęp do prawdziwej akcji.

Wstęp niestety spieprzony tandetnym zakończeniem, które jest i blokuje możliwość stworzenia kontynuacji. Takie są realia i nie licz, że kiedykolwiek powstanie kontynuacja, bo to bez sensu. Jak pisałem, najwyżej zrobią nową serię.

#818 2011-08-07 13:22:23

Kenshiro
Użytkownik

SoheiMajin napisał:

Wstęp niestety spieprzony tandetnym zakończeniem, które jest i blokuje możliwość stworzenia kontynuacji. Takie są realia i nie licz, że kiedykolwiek powstanie kontynuacja, bo to bez sensu. Jak pisałem, najwyżej zrobią nową serię.

Nie blokuje możliwości stworzenia kontynuacji. Dlaczego ? Ponieważ dosłownie nic nie zostało rozstrzygnięte (ta walka to jakby tylko pokazówka na zakończenie).

Chcieli pokazać walkę z głównym wrogiem no i wszystko. Pamiętasz ostatni odcinek Pandora Hearts ? Tam też w końcówce odbiegli od pierwowzoru i zrobili prawie tak samo. To znaczy pokazali bardzo dobrą i efektowną walkę po czym wszyscy się rozeszli.

Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2011-08-07 13:23:41)

#819 2011-08-07 13:59:28

jacellow
Użytkownik

Kenshiro napisał:

Chcieli pokazać walkę z głównym wrogiem no i wszystko. Pamiętasz ostatni odcinek Pandora Hearts ? Tam też w końcówce odbiegli od pierwowzoru i zrobili prawie tak samo. To znaczy pokazali bardzo dobrą i efektowną walkę po czym wszyscy się rozeszli.

Ale przecież tam też nie ma kontynuacji...

#820 2011-08-07 14:16:55

DaBiDo
Użytkownik

SoheiMajin napisał:

Tylko, że cała seria była wierna mandze, tylko końcówka zrypana. Jakoś nie chciałoby mi się od nowa oglądać jakichś 20 paru odcinków, w których tylko parę detali zostanie zmienionych.

Na razie mam nadzieje, że Vinland Saga zostanie zekranizowana. To by mogło uśmierzyć ból, związany z Claymore (chyba, że i to by zepsuli).

Stopka forum

© Animesub.info 2024