Nie jesteś zalogowany.
Jakby ktoś miał siłę i chęci, coś takiego byłoby bardzo przydatne. Ja odpadam, nie napiszę wam żadnego skryptu niestety, moje możliwości klepania kodu w php są mierne, a w takim jsp to już nic nie zrobię. Tylko żeby dodawanie było wygodniejsze niż na anidb, że trzeba jakimś programem sumę nie wiadomo czego generować, ewentualnie same crc.
Jakby ktoś miał siłę i chęci, coś takiego byłoby bardzo przydatne. Ja odpadam, nie napiszę wam żadnego skryptu niestety, moje możliwości klepania kodu w php są mierne, a w takim jsp to już nic nie zrobię. Tylko żeby dodawanie było wygodniejsze niż na anidb, że trzeba jakimś programem sumę nie wiadomo czego generować, ewentualnie same crc.
Ogólnie są tu jacyś programiści. Ktoś napisał tę stronę, ktoś pracuje nad ANSI 2.0.
Chyba że było jak ze stworzeniem świata, był wieki wybuch i zrobiło się ANSI.
Szczerze, coś co byłoby dobrze, przejrzyście zrobione zdobyłoby spory rynek, mogą być nawet reklamy.
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!
Nala_Alan napisał:Jakby ktoś miał siłę i chęci, coś takiego byłoby bardzo przydatne. Ja odpadam, nie napiszę wam żadnego skryptu niestety, moje możliwości klepania kodu w php są mierne, a w takim jsp to już nic nie zrobię. Tylko żeby dodawanie było wygodniejsze niż na anidb, że trzeba jakimś programem sumę nie wiadomo czego generować, ewentualnie same crc.
Ogólnie są tu jacyś programiści. Ktoś napisał tę stronę, ktoś pracuje nad ANSI 2.0.
Szczerze, coś co byłoby dobrze, przejrzyście zrobione zdobyłoby spory rynek, mogą być nawet reklamy.
Słyszałem legendę, że pomysł na ANSI narodził się w 1917 roku. A dlaczego w tym? To wikipedia Wam powie.
... ktoś pracuje nad ANSI 2.0.
Hm, a może jakoś wykorzystać bazę ANSI tak żeby można było dodawać puste wpisy (bez paczek z napisami) zawierające tylko informacje, że ktoś zrobił napisy do tej serii/odcinka lub ewentualnie info gdzie można znaleźć hardki, gdzie wpisać się na listę (choć w tej drugiej opcji skutkowało by to wiadomościami od randomowych gostków w stylu "hej, wpisz mnie na listę, dzięki"). Ogólnie puste wpisy przydały by się też jeżeli chciano by dodać link do paczki napisów hostowanych poza ANSI, ale które z powodu limitu wagi nie mogły się zmieścić w jednej pozycji.
Ogólnie puste wpisy przydały by się też jeżeli chciano by dodać link do paczki napisów hostowanych poza ANSI, ale które z powodu limitu wagi nie mogły się zmieścić w jednej pozycji.
Ciekawy pomysł. W sumie problem legalności hardków też to chyba załatwia, bo przecież są na zewnętrznych serwerach.
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Cryla7 napisał:... ktoś pracuje nad ANSI 2.0.
Hm, a może jakoś wykorzystać bazę ANSI tak żeby można było dodawać puste wpisy (bez paczek z napisami) zawierające tylko informacje, że ktoś zrobił napisy do tej serii/odcinka lub ewentualnie info gdzie można znaleźć hardki, gdzie wpisać się na listę (choć w tej drugiej opcji skutkowało by to wiadomościami od randomowych gostków w stylu "hej, wpisz mnie na listę, dzięki"). Ogólnie puste wpisy przydały by się też jeżeli chciano by dodać link do paczki napisów hostowanych poza ANSI, ale które z powodu limitu wagi nie mogły się zmieścić w jednej pozycji.
Ale srołlajny bedom kraść...
My tu tak gadamy sobie, a onlajny powoli nas wygryzają.
Trzeba coś robić, ale to środowisko umrze - nie, nie jest jeszcze martwe...
Kami, trzeba coś robić.
(Uwaga lingwistyczna, Kami - Boże. Nie Kam - tłumacz, o którym 99% oglądających anime nie ma pojęcia.)
Bez Białostocczyzny nie ma ojczyzny!
A gdyby tak napisać program szyfrujący suby, który pozwalałby tylko i wyłącznie na oglądanie z nimi, bez możliwości otwarcia, edycji, skopiowania, czy wtopienia w wideo? Musiałyby jeszcze się wyłączać przy przełączeniu na inne okno, co uprzykrzyłoby życie oglądającym, ale przed przepisywaniem też się trzeba zabezpieczyć. A, i jeszcze przed nagrywaniem ekranu też by trzeba zabezpieczenie zrobić, onlajny byłyby do tego zdolne.
W ten sposób moglibyśmy dalej normalnie wrzucać napisy na ANSI, a onlajny nie miałyby żadnej możliwości ich ukraść. To chyba dobre rozwiązanie, nie?
Ostatnio edytowany przez Areki-chan (2015-11-10 03:30:29)
A gdyby tak napisać program szyfrujący suby, który pozwalałby tylko i wyłącznie na oglądanie z nimi, bez możliwości otwarcia, edycji, skopiowania, czy wtopienia w wideo? Musiałyby jeszcze się wyłączać przy przełączeniu na inne okno, co uprzykrzyłoby życie oglądającym, ale przed przepisywaniem też się trzeba zabezpieczyć. A, i jeszcze przed nagrywaniem ekranu też by trzeba zabezpieczenie zrobić, onlajny byłyby do tego zdolne.
W ten sposób moglibyśmy dalej normalnie wrzucać napisy na ANSI, a onlajny nie miałyby żadnej możliwości ich ukraść. To chyba dobre rozwiązanie, nie?
Przecież już coś takiego powstało I każdy, kto tego używał, wie, jak ten program potrafił szaleć z zasobami albo byle aplikację traktować jako program do przechwytywania obrazu. Poza tym był problem z zaszyfrowaniem efektów ASS (program niektóre tagi upraszczał (np. zamiast wartości 2.531 było 2), a niektóre pomijał (np. blur)). Podejrzewam, że bazował na filtrze z 2002 r.
Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2015-11-10 03:41:17)
Nieważne co zrobicie to i tak nic już raczej nie wskóracie.
1. Nie zahamujecie tłumaczeń, bo osoby tu się udzielające to mała garstka całości polskich tłumaczy znajdujących się na wielu stronach. Na dłuższa metę się nie odczuje jeśli ktoś stąd przestanie coś dodawać, bo ktoś inny to w końcu zrobi. Jeśli ktoś to jednak odczuje, to myślę, że bardziej sami ludzie niż strony zajmujące się online. Zresztą i tak pewnie byście zachęcili tym część osób do przejścia na online, bo jeśli coś co powinno być prosto dostępne wymaga wysiłku w zdobyciu, to zniechęca tylko ludzi. I nie mówię tutaj o fanatykach, bo takowi poczekają i poklikają za dostępem do czegoś co ich interesuje, ale o zwykłych osobach, których wasze wojenki "pobieranie vs online" nie interesują, a przez które tylko oni na tym stracą.
2. Nie zapominajcie też, że cześć stron online zaczyna wrzucać i angielskie hardki jako alternatywę jeśli zabraknie polskich, co jeszcze bardziej zachęca do oglądania na nich, bo nie trzeba czekać na pl przekłady.
3. Postęp i czasy robią swoje, to co było kiedyś nie wróci, świat leci do przodu i trzeba to zaakceptować. Technologia się rozwija, online stają się dzięki niej coraz lepsze i zyskują na popularności. Zapewne będą jeszcze bardziej popularne w przyszłości.
Sam nie oglądałem i nie oglądam anime online, bo wolę pobierać odcinki, jednak wiem, że nic się na to nie poradzi i czasy sprzed 5-10 lat nie wrócą (pokazują to ostatnie lata i ilość osób odwiedzających tą stronę i onliny).
W sumie mało mnie interesuje ten temat, od czasu do czasu na niego wejdę jak mi się totalnie nudzi i wtedy go czytam. Obojętne mi też to kto ma rację i czy ktoś pobiera anime, czy ogląda je online. Napisałem tego posta jedynie z powodu całego hejtu jaki co poniektórzy tutaj prezentują. Czytając jak oceniacie ludzi tylko na podstawie tego w jaki sposób ktoś coś ogląda, jest za przeproszeniem chore. W każdej grupie są i idioci (mangozjeby etc.) i osoby rozsądne, a każda grupa ma "swoją rację", którą stara się udowodnić.
Szkoda, że ANSI, które lata temu było przyjaznym miejscem zachęcającym do odwiedzania i przebywania tutaj (tak miło wspominam stare czasy, bo panowała tu inna atmosfera) tak bardzo się zmieniło (przeglądałem aktywność w tematach dziś i jest znikoma ostatnimi latami, nowych mało), a atmosfera stała się mało przyjazna.
Podsumowując, wiem, że potrzeba miejsca do wyżalenia się na przeciwnika i takim miejscem jest ten temat, ale powinniście to robić racjonalnie, a nie pisać z sama nienawiścią, bo takim czymś nic nigdy nie wskóracie. Wątpię, że napisze tu kolejnego posta, bo nie lubię dyskutować w tematach, w których nic się nie wskóra, a tym bardziej o anim, które jest dla mnie już tylko czystą rozrywką dla zabicia czasu. No nic, trzymam kciuki, że jakoś zwiększycie w przyszłości grono osób pobierających animce, bez zbędnego obrażania innych i narzucania im własnego zdania tępiąc ich własne. ^^
PS. mały offtopik jeśli można.
Zagląda tu jeszcze (na forum) Lipa, Zjadacz, Geass, Virus, SathZero, Freeman czy ktoś ze starej ekipy?
Ostatnio edytowany przez Shinuta (2015-11-10 03:38:45)
Przecież już coś takiego powstało I każdy, kto tego używał, wie, jak ten program potrafił szaleć z zasobami albo byle aplikację traktować jako program do przechwytywania obrazu. Poza tym był problem z zaszyfrowaniem efektów ASS (program niektóre tagi upraszczał (np. zamiast wartości 2.531 było 2), a niektóre pomijał (np. blur)). Podejrzewam, że bazował na filtrze z 2002 r.
Jeśli to jedyne problemy, to wystarczy ten program ulepszyć albo napisać coś nowego.
Czy to nie zakończy wojny?
Ostatnio edytowany przez Areki-chan (2015-11-10 03:48:12)
Pokaż spoilerNieważne co zrobicie to i tak nic już raczej nie wskóracie.1. Nie zahamujecie tłumaczeń, bo osoby tu się udzielające to mała garstka całości polskich tłumaczy znajdujących się na wielu stronach. Na dłuższa metę się nie odczuje jeśli ktoś stąd przestanie coś dodawać, bo ktoś inny to w końcu zrobi. Jeśli ktoś to jednak odczuje, to myślę, że bardziej sami ludzie niż strony zajmujące się online. Zresztą i tak pewnie byście zachęcili tym część osób do przejścia na online, bo jeśli coś co powinno być prosto dostępne wymaga wysiłku w zdobyciu, to zniechęca tylko ludzi. I nie mówię tutaj o fanatykach, bo takowi poczekają i poklikają za dostępem do czegoś co ich interesuje, ale o zwykłych osobach, których wasze wojenki "pobieranie vs online" nie interesują, a przez które tylko oni na tym stracą.
2. Nie zapominajcie też, że cześć stron online zaczyna wrzucać i angielskie hardki jako alternatywę jeśli zabraknie polskich, co jeszcze bardziej zachęca do oglądania na nich, bo nie trzeba czekać na pl przekłady.
3. Postęp i czasy robią swoje, to co było kiedyś nie wróci, świat leci do przodu i trzeba to zaakceptować. Technologia się rozwija, online stają się dzięki niej coraz lepsze i zyskują na popularności. Zapewne będą jeszcze bardziej popularne w przyszłości.
Sam nie oglądałem i nie oglądam anime online, bo wolę pobierać odcinki, jednak wiem, że nic się na to nie poradzi i czasy sprzed 5-10 lat nie wrócą (pokazują to ostatnie lata i ilość osób odwiedzających tą stronę i onliny).
W sumie mało mnie interesuje ten temat, od czasu do czasu na niego wejdę jak mi się totalnie nudzi i wtedy go czytam. Obojętne mi też to kto ma rację i czy ktoś pobiera anime, czy ogląda je online. Napisałem tego posta jedynie z powodu całego hejtu jaki co poniektórzy tutaj prezentują. Czytając jak oceniacie ludzi tylko na podstawie tego w jaki sposób ktoś coś ogląda, jest za przeproszeniem chore. W każdej grupie są i idioci (mangozjeby etc.) i osoby rozsądne, a każda grupa ma "swoją rację", którą stara się udowodnić.
Szkoda, że ANSI, które lata temu było przyjaznym miejscem zachęcającym do odwiedzania i przebywania tutaj (tak miło wspominam stare czasy, bo panowała tu inna atmosfera) tak bardzo się zmieniło (przeglądałem aktywność w tematach dziś i jest znikoma ostatnimi latami, nowych mało), a atmosfera stała się mało przyjazna.
Podsumowując, wiem, że potrzeba miejsca do wyżalenia się na przeciwnika i takim miejscem jest ten temat, ale powinniście to robić racjonalnie, a nie pisać z sama nienawiścią, bo takim czymś nic nigdy nie wskóracie. Wątpię, że napisze tu kolejnego posta, bo nie lubię dyskutować w tematach, w których nic się nie wskóra, a tym bardziej o anim, które jest dla mnie już tylko czystą rozrywką dla zabicia czasu. No nic, trzymam kciuki, że jakoś zwiększycie w przyszłości grono osób pobierających animce, bez zbędnego obrażania innych i narzucania im własnego zdania tępiąc ich własne. ^^
PS. mały offtopik jeśli można.
Zagląda tu jeszcze (na forum) Lipa, Zjadacz, Geass, Virus, SathZero, Freeman czy ktoś ze starej ekipy?
Freeman swego czasu tak, resztę życie dopadło (chyba poza @lipą). Ty też wylazłeś z jakiejś starej szafy.
Ostatnio edytowany przez bodzio (2015-11-10 08:38:42)
czasy sprzed 5-10 lat nie wrócą
Komercjalizacja danej formy rozrywki zawsze sprowadza ją do rynsztoku. Tak było, jest i będzie. Kiedyś były fansuby i bajki jakieś takie lepsze. Teraz są płatne streamy, onlajny i coraz głupsze bajki.
W zasadzie mam wrażenie, że cały ten tak ładnie nazywany "postęp" idzie w złym kierunku. Teraz własny komputer śledzi cię na każdym kroku, a na dwór wychodzi się, ale z psem w Simsach.
Swoją drogą, ludzie twierdzili tutaj, że gimbazę przerasta pobranie odcinka na dysk. Gdzieś ostatnio na onlajnie (bodaj był to jakiś zon) długo nie wrzucali odcinka (czy tam player padł) i typ podał innemu link do poradnika oglądanie, który niedawno powstał na forum. Od drugiego padło coś w stylu "próbowałem tak zrobić, ale mnie to przerosło".
To smutne, że dzisiejsza młodzież ma mózg wielkości ziarna fasoli. Niedługo nie będzie z kim nawet porozmawiać o tych bajkach.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-11-10 11:58:52)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
Nala_Alan napisał:Jakby ktoś miał siłę i chęci, coś takiego byłoby bardzo przydatne. Ja odpadam, nie napiszę wam żadnego skryptu niestety, moje możliwości klepania kodu w php są mierne, a w takim jsp to już nic nie zrobię. Tylko żeby dodawanie było wygodniejsze niż na anidb, że trzeba jakimś programem sumę nie wiadomo czego generować, ewentualnie same crc.
Chyba sobie nie zdajesz sprawy, że budowa bazy to nie jest kilka linii kodu na krzyż...
Pół biedy, kiedy masz kopię bazy anfo, to dobry początek, ale i tak to już leciwe.
Aczkolwiek wątpię, by ktokolwiek się tu znalazł, kto by coś takiego machnął w wolnym czasie.
Jeśli faktycznie by coś takiego miało powstać, trzeba by kogoś do tego wynająć i za to zapłacić.
marek2fgc napisał:Przecież już coś takiego powstało I każdy, kto tego używał, wie, jak ten program potrafił szaleć z zasobami albo byle aplikację traktować jako program do przechwytywania obrazu. Poza tym był problem z zaszyfrowaniem efektów ASS (program niektóre tagi upraszczał (np. zamiast wartości 2.531 było 2), a niektóre pomijał (np. blur)). Podejrzewam, że bazował na filtrze z 2002 r.
Jeśli to jedyne problemy, to wystarczy ten program ulepszyć albo napisać coś nowego.
Tak, ale coś zaszyfrujesz, to zaraz ktoś napisze narzędzie deszyfrujące i wkoło Macieja.
Poza tym widzisz gdzieś na horyzoncie jakichś chętnych? Możesz się pobawić, powodzenia.
Ale nie, w żadnym razie to nie zakończy tej wojny.
@E: O, okrągła 600 na liczniku. ;]
Shinuta napisał:czasy sprzed 5-10 lat nie wrócą
Swoją drogą, ludzie twierdzili tutaj, że gimbazę przerasta pobranie odcinka na dysk. Gdzieś ostatnio na onlajnie (bodaj był to jakiś zon) długo nie wrzucali odcinka (czy tam player padł) i typ podał innemu link do poradnika oglądanie, który niedawno powstał na forum. Od drugiego padło coś w stylu "próbowałem tak zrobić, ale mnie to przerosło".
To smutne, że dzisiejsza młodzież ma mózg wielkości ziarna fasoli. Niedługo nie będzie z kim nawet porozmawiać o tych bajkach.
Zapomniał wół, jak cielęciem był? Czy w okresie później podstawówki i gimnazjum czytałeś instrukcje?
Bo ja nie. Na informatyce nie miałem praktyk młodego pirata, aby pobierać anime i oglądać na dysku. Ani myślałem szukać instrukcji do tego, jak czynność oglądania anime jest trywialna, jeśli zrobić to innym sposobem. Wystarczyło mi pokazać, że istnieje coś takiego jak wyszukiwarka google oraz YouTube. Tyle! Już dalej sobie poradziłem sam, znalazłem anime na online. Myślę, że jest wielu mi podobnych. Czemu o tym pisze? Poradnik Areki wygląda strasznie, jest w miejscu gdzie nie dociera słońce, a przede wszystkim wymaga czytania. Do młodego pokolenia przemawiają gadajace głowy z YouTube, które są "autorytetami" wyrastającymi na liderów opinii. Właśnie dlatego należy sobie darować tą głupią wojnę, która od lat nic nie daje, a postawić na pokojową edukacjie przeprowadzoną z pomocą youtuberów. Tyle i aż tyle. Pomysł zdecydowanie prostszy od wprowadzenia ANSI 2.0 czy kodowania napisów, a na dłuższą metę powien być skuteczniejszy od listy. Mimo to tylko ja go popieram.
Może po prostu trzeba im ten poradnik narysować?
Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect.
Zapomniał wół, jak cielęciem był? Czy w okresie później podstawówki i gimnazjum czytałeś instrukcje?
Bo ja nie. Na informatyce nie miałem praktyk młodego pirata, aby pobierać anime i oglądać na dysku.
Ja na informatyce miałem Adobe Photoshop CS 1.6. I jakoś w gimbazie nie sprawiło mi ściągnięcie Angelic Layer i Ah My Goddess na kompa. Według mnie lenistwo się rozprzestrzeniło na taką skalę, że widoczne są teraz tego skutki.
Komercjalizacja danej formy rozrywki zawsze sprowadza ją do rynsztoku. Tak było, jest i będzie. Kiedyś były fansuby i bajki jakieś takie lepsze. Teraz są płatne streamy, onlajny i coraz głupsze bajki.
Kiedyś było mnóstwo beznadziejnych bajek i to samo jest obecnie. Wystarczy tylko przejrzeć ramówki kanałów dla dzieci. 99 procent to totalny syf. Zresztą te amerykańskie animowane "hity" (głównie 3D) to też nic dużo lepszego.
Jeśli ktoś nie lubi bajek (a nie jest wrogiem animacji, czyli nie uważa tej formy przekazu za gorszą od produkcji aktorskich) to jedynym dla niego wyjściem jest oglądanie anime bo nic więcej wartościowego z seriali i filmów animowanych nie pozostało.
resztę życie dopadło (chyba poza @lipą).
Czyli anime jest dla nolifów?
To smutne, że dzisiejsza młodzież ma mózg wielkości ziarna fasoli.
I kto to mówi.
Ostatnio edytowany przez Kenshiro (2015-11-10 17:10:01)
Zapomniał wół, jak cielęciem był?
Wyobraź sobie, że nie potrzebowałem żadnych poradników. Wujek Google szybko mi pomógł. Inna sprawa, że zacząłem interesować się tematem, bo nie mogłem znaleźć po polsku serii Hajime no Ippo: Rising, więc stwierdziłem, że zrobię własne napisy, bo szkoda, żeby do takiej dobrej bajki nie było. W zasadzie na stronę przez przypadek sprowadził mnie ~slymsc (paradoksalnie chyba powinienem podziękować mu za to, że nie miał wtedy czasu robić tych napisów).
Tak w sumie zastanawiam się, jak pod tym względem różnimy się od onlajnów. Tzn. ja wbiłem na stronę, bo chciałem, żeby lubiana przeze mnie bajka miała polską wersję. Tyle i aż tyle. W sumie to było takie typowe "od fana dla fanów". Natomiast to, co praktykują onlajnowcy, kojarzy mi się z takim "fejmem" i zbieraniem lajków czy innych gwiazdeczek. Ogólnie nie wiem, z jakiego innego powodu mieliby robić napisy dla takich stron. Przykład ANBU jasno pokazał, że taka grupa nie ma nic do gadania. Niby wciąż istnieją, ale słuch po nich zaginął, a ich nowa strona to jakieś widmo. Zresztą ma taką szatę graficzną, jakby pisał ja typowy janusz po dopalaczach.
Ostatnio edytowany przez Kamiyan3991 (2015-11-10 17:08:52)
Ryzen R5 5600X
GTX 1660 Super
16GB 3200 MHz
Kingston KC3000
marek2fgc napisał:Przecież już coś takiego powstało I każdy, kto tego używał, wie, jak ten program potrafił szaleć z zasobami albo byle aplikację traktować jako program do przechwytywania obrazu. Poza tym był problem z zaszyfrowaniem efektów ASS (program niektóre tagi upraszczał (np. zamiast wartości 2.531 było 2), a niektóre pomijał (np. blur)). Podejrzewam, że bazował na filtrze z 2002 r.
Co do kryptoAnsi to nie polecam. Może samo szyfrowanie napisów jeszcze nie było jakimś super złym pomysłem, ale blokowanie nagrywania ekranu powodowało wiele trudności i crashy. Ogólnie założenia trochę mnie wtedy przerosły i projekt wylądował w koszu, nie odwracalnie.
W sumie co do tworzenia nowego ansi, to może był bym chętny. Można by powoli udostępniać funkcjonalności i udostępniać stronę po kawałku. Ważne żeby założenia były dobrze opracowane.
Samemu nie chce mi się tego pisać, za dużo roboty, także jak ktoś się zna na programowaniu (front-end szczególnie, REST API) to niech da znać na priv, jak się zbiorą ze mną z 3 osoby to można coś działać z sensem żeby to nie trwało tyle co ansi 2.0. Proponował bym rozwiązanie na start ASP.NET Boilerplate czyli MVC i WebApi + AngularJS jako front-end , do tego MSSQL. Nie znam PHP także to jeżeli chodzi o mnie odpada na starcie.
Ostatnio edytowany przez pyransc (2015-11-10 17:25:34)