#21 2018-04-15 22:48:03

marek2fgc
Moderator
Skąd: Hem
Dołączył: 2010-06-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

@LagoonCompany, o tym właśnie pisano kiedyś - wykorzystuje się do tego albo DLNA, albo reencode w czasie rzeczywistym (np. PLEX jest dostępny na wielu smart tv). Przez DLNA masz to samo co przez USB - czyli odtwarza ci napisy z własnymi ustawieniami i stylem, które dość często są robione na odwal się i dostępne ustawienia niewiele pomagają. PLEX natomiast zwalcza te problemy, ale program ogranicza możliwości ustawienia kodeka, przez co np. mój laptop z i5-4210m ledwo się wyrabiał z kodowaniem powyżej 24 FPS, aby obraz miał znośną jakość przy oglądaniu z odległości 3,5m (nie wspominając o samej konfiguracji udostępniania, która jest mało intuicyjna).

Ostatnio edytowany przez marek2fgc (2018-04-15 22:51:25)


Na głównej stronie ~MasaGratoR
MyAnimeList
"Tłumaczenie to świętość"

Offline

#22 2018-04-15 23:31:10

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

LagoonCompany napisał:

A to nie jest tak, że jak ma ktoś TV 55cali to ma łączność z piecem przez wifi?
Ponoć to fajna opcja jest, tylko nie wiem jak z anime-video to bangla...

No mają, ale mało który telewizor ci odtworzy 10 bitowe video i napisy w ass. Jeśli już to te na Android TV po zainstalowaniu jakiegoś VLC czy Kodi. Tak jak napisał marek2fgc, trzeba się wspomagać Plexem lub jakimś jego alternatywami.

Shaft napisał:
meowchin napisał:

dzisiejszych czasach zwykły śmiertelnik ma raczej laptopa, niż stacjonarnego kompa.

Gdyby tak było, toby laptopy były tańsze od komputerów stacjonarnych o takich samych parametrach, a jest odwrotnie.

Co ma piernik do wiatraka?

Offline

#23 2018-04-16 00:23:22

LagoonCompany
Użytkownik
Skąd: Elgin
Dołączył: 2010-05-08

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Shaft napisał:
meowchin napisał:

dzisiejszych czasach zwykły śmiertelnik ma raczej laptopa, niż stacjonarnego kompa.

Gdyby tak było, toby laptopy były tańsze od komputerów stacjonarnych o takich samych parametrach, a jest odwrotnie.

Cóż można napisać, skoro informacje się wykluczają...
Że rynek PC umiera a laptopy biją rekordy sprzedaży i popularności, a kto inny (CD-A) że PC mają się świetnie jak nigdy dotąd.
Było, nie było, lapki zawsze będą droższe od PC...
No, ale to zależy od miniaturyzacji i od peryferiów jak matryca, głośniki, zewn. zasilacz, klawiatura, gładzik i masa innych...


sk1HmOJ.gif
filazaf.jpg
[CENTER]13.jpg[/CENTER]

Offline

#24 2018-04-16 09:31:40

Shaft
Użytkownik
Dołączył: 2014-09-03

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

meowchin napisał:

Co ma piernik do wiatraka?

PC są tańsze, bo są produkowane na większą skalę.

Ostatnio edytowany przez Shaft (2018-04-16 10:03:46)

Offline

#25 2018-06-20 21:43:42

5227756
Użytkownik
Skąd: Polska
Dołączył: 2017-10-16

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Mam kilka pytań.
1. Co oznacza żółty napis too large? (za duża klata czy coś?)
2. Da mi jakąś poprawę jakości jak tu ,format=yuv420p, zmienię na  720? i czemu 420 ? nie powinno być 480?

PS.
Dzięki za poradnik  respekt

Ostatnio edytowany przez 5227756 (2018-06-20 21:44:09)

Offline

#26 2018-06-20 22:02:12

marek2fgc
Moderator
Skąd: Hem
Dołączył: 2010-06-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

2. 420 odnosi się do chroma subsampling, w tym przypadku 4:2:0.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling
Jest to najczęściej spotykana wartość wśród wideo, natywnie wspierana przez dekodery sprzętowe w grafach. Zmiana tej wartości spowoduje, że na większości sprzętów nie będzie się dało tego odtworzyć, a cały proces dekodowania zostanie przerzucony na procesor.


Na głównej stronie ~MasaGratoR
MyAnimeList
"Tłumaczenie to świętość"

Offline

#27 2018-06-20 22:15:16

5227756
Użytkownik
Skąd: Polska
Dołączył: 2017-10-16

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

marek2fgc napisał:

2. 420 odnosi się do chroma subsampling, w tym przypadku 4:2:0.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling
Jest to najczęściej spotykana wartość wśród wideo, natywnie wspierana przez dekodery sprzętowe w grafach. Zmiana tej wartości spowoduje, że na większości sprzętów nie będzie się dało tego odtworzyć, a cały proces dekodowania zostanie przerzucony na procesor.

Dzięki za wyjaśnienie smile_big
A z tym o co chodzi?
Oczywiście zdj. z google więc u mnie są inne wartości.

Pokaż spoiler
hqdefault.jpg

Co do jakości, jest sens z animu w mkv 480p robić mp4 720p?
Chyba raczej jest to zabieg bez większego sensu, będzie chyba za duża strata.
Jak myślisz?
Głównie chodzi mi potem o zgranie sobie płytek dvd.

Ostatnio edytowany przez 5227756 (2018-06-20 22:18:15)

Offline

#28 2018-06-20 22:22:27

marek2fgc
Moderator
Skąd: Hem
Dołączył: 2010-06-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Ten błąd wyskakuje, gdy różnica w położeniu klatek między źródłem a plikiem wyjściowym wykracza poza próg ustanowiony przez ffmpeg. Może to skutkować:
a) niczym
b) opóźnieniem dźwięku względem obrazu
W teorii nie powinno wyskakiwać na skrypcie z pierwszego posta, bo nie ma tam nic związanego ze zmianą ilości FPS. Musiałbyś podać, o jaki plik chodzi, by było wiadomo, czy czasami może nie ruszasz pliku z przeplotem.

Zabieg upscale w przypadku wtapiania napisów ma sens, jeśli zależy ci na wyraźniejszych napisach (co może być też wadą, bo mogą zbyt mocno się wyróżniać na tle wideo).


Na głównej stronie ~MasaGratoR
MyAnimeList
"Tłumaczenie to świętość"

Offline

#29 2018-06-20 22:51:55

5227756
Użytkownik
Skąd: Polska
Dołączył: 2017-10-16

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

marek2fgc napisał:

Ten błąd wyskakuje, gdy różnica w położeniu klatek między źródłem a plikiem wyjściowym wykracza poza próg ustanowiony przez ffmpeg. Może to skutkować:
a) niczym
b) opóźnieniem dźwięku względem obrazu
W teorii nie powinno wyskakiwać na skrypcie z pierwszego posta, bo nie ma tam nic związanego ze zmianą ilości FPS. Musiałbyś podać, o jaki plik chodzi, by było wiadomo, czy czasami może nie ruszasz pliku z przeplotem.

Zabieg upscale w przypadku wtapiania napisów ma sens, jeśli zależy ci na wyraźniejszych napisach (co może być też wadą, bo mogą zbyt mocno się wyróżniać na tle wideo).

Dzięki za pomoc.
Właśnie przetestowałem ten sposób, co do błędu chyba nieistotne. Brak przesunięć i stop-klatek.
Plik MKV [350Mb] --> MP4 [570-Mb]
Jakość Video oraz Audio praktycznie bez różnicy smile_big
0 problemów z poziomowaniem jak i kolorowaniem napisów, wyraziste i przede wszystkim "czyste" (brak spadku jakości)
Co do czasu to się nie wypowiem :3 (mój dinozaur (lapek) chyba padnie bo mam jakieś 400GB do przeorania xD)
Zastanawiam się tylko czy idzie jakoś kolejkować zadania, ale z tym już sobie sam poradzę (google nie gryzie jak to mówią).

Zostało mi już tylko ładnie podziękować  respekt i polecić innym ten temacik oczkod

Zostawiam coś po sobie, może komuś się przyda.

Pokaż spoiler

6qbC1V4.png
quality_modes.png

Ostatnio edytowany przez 5227756 (2018-06-20 23:33:22)

Offline

#30 2018-06-21 01:08:41

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Przekodowujesz softsuby do hardsubów, otrzymujesz większy rozmiar, i jeszcze potem to nagrywasz na płytę. Jedno pytanie: po co?
Tracisz na jakości napisów i wideo, marnujesz czas i miejsce. Wypalać płytek się nie opłaca - cenowo podobno wychodzi HDD, a o co wygodniej.

Offline

#31 2018-06-21 01:41:45

Kamiyan3991
Użytkownik
Skąd: Katowice
Dołączył: 2014-01-18

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

meowchin napisał:

Jedno pytanie: po co?

Kompatybilność. Ja na TV głównie rzucam re-encody, bo nie chce mi się bawić.
A sam rozmiar powinien być mniejszy, ale to pewnie wina presetu. Albo źródłowe MKV ma jakieś niespodzianki.

Offline

#32 2018-06-22 00:44:53

meowchin
Użytkownik
Dołączył: 2015-02-23

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Ale gościu chce przekodować całą swoją kolekcję. To po prostu głupota.

Offline

#33 2018-06-22 01:19:55

Pitbull01
Użytkownik
Dołączył: 2016-01-07

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Ja to mam "lepszy" błąd. Po przekodowaniu .mkv to tego .mp4 telewizor twierdzi, że nie może odczytać dźwięku xD (mimo że na komputerze odpala bez problemu).

Ale gościu chce przekodować całą swoją kolekcję. To po prostu głupota.

Czy ja wiem? Mi plik 900mb przekonwertowało do ledwo 200mb (bez jakiś mocnych spadków jakości), więc z 13GB serii zrobiło mi się ledwo 3GB. Jak dla mnie dobry układ.

Offline

#34 2018-06-22 06:58:26

marek2fgc
Moderator
Skąd: Hem
Dołączył: 2010-06-28

Odp: [Poradnik] Kodowanie hardka MP4

Niektóre telewizory nie obsługują AAC. Musiałbyś sprawdzić, jakie formaty audio obsługuje i odpowiednio zmodyfikować skrypt.


Na głównej stronie ~MasaGratoR
MyAnimeList
"Tłumaczenie to świętość"

Offline

Stopka forum

© Animesub.info 2018