Nie jesteś zalogowany.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Do naprawy też jest wyszukiwarka napisów bo jak się wkleja peły tytuł to nie wyszukuje np Yuusha Party ni Kawaii Ko ga Ita node, Kokuhaku shitemita ale Yuusha Party ni Kawaii już znajduje.
A odnośnie AI, to myślę, że załatwimy to demokratycznie...
Na ten moment po przeczytaniu tego wątku skłaniam się ku:
1) nie chcemy tu napisów czysto maszynowych
2) te poprawiane po AI muszą mieć oznaczenie, że są na bazie AI (jak zdefiniować/udowodnić/zweryfikować kiedy to jest bardziej niż mniej AI?)
3) domyślnie ukryte
Odnośnie drugiego punktu to tutaj zapewne powinno to raczej działać na zasadzie zaufania, tak jak to jest z napisami wrzucanymi przez tłumaczy. Ufamy, że napisy które wrzucają i podpisują się pod nimi są faktycznie ich. Poniekąd da radę sprawdzić czy napisy są maszynowe, ale nie zawsze tak będzie. Wielu początkujących tłumaczy robi gorzej niż SI i na samej tej podstawie wysuwanie wniosków, że coś jest SI lub nie i wyciąganie jakichkolwiek konsekwencji tylko na tej podstawie byłoby bardzo nie w porządku.
Jestem słodki jak miód, człowiek - ciacho; genetyczny cud! xD
OtsukareSama napisał:Jeśli chodzi o "dodatkową robotę" przy kategoriach ABC, to serio nie widzę problemu.
Nie jesteś wyrocznią. To, że ty nie widzisz problemu, nie znaczy, że nie widzą go inni. Porównanie do wyboru formatu napisów kompletnie nie trafione, bo tam jest to jasne, a tutaj trzeba się zastanowić, jak było. Wiesz, że wiele osób nie ocenia napisów, bo im się nie chce analizować czy to bardzo dobra czy średnia czy jaka?
Proszę Cię, naprawdę nie rozumiem, w czym tu jest się zastanawiać. To jest opisane logicznie, jasno i binarnie, dosłownie jak trzy klocki dla dzieci: kółko, trójkąt i kwadrat. To nie jest "ocena jakości", tylko opis sposobu powstania. Tu nie ma miejsca na uznaniowość ani analizowanie "czy dobre czy średnie". Autor wie, jak powstały jego napisy, więc wie, co zaznaczyć. Dokładnie tak samo jak wie, czy wrzuca .ass czy .srt. Argument, że "ludzie nie będą wiedzieli, co wybrać", kompletnie do mnie nie trafia. Jeśli ktoś potrafi to opisać tekstem, to tym bardziej potrafi zaznaczyć jedną kategorię z listy.
Przy okazji o tym co wspomniałeś, obecny system ocen praktycznie nie działa, bo wyskakujące okno nie zachęca do oceniania. 3-stopniowa skala (słabo/przeciętnie/bardzo dobrze) jest zbyt wąska i krzywdząca (bardzo dobre jest zbyt dobrą oceną, a przeciętne często zbyt rygorystyczną). Już wcześniej pisałem dawno temu, że sensownym uzupełnieniem prócz jej zmiany byłoby coś w rodzaju "postaw piwo". Czyli forma docenienia pracy nawet wtedy, gdy napisy nie są idealne. Ludzie znacznie chętniej dziękują w takich przypadkach. 
【「能ある鷹爪隠す」 &「A skilled hawk hides its talons」】
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9