Nie jesteś zalogowany.
FAiM napisał:Problem polega na tym, że nie jest to błąd w tłumaczeniu, a w samym dialogu - pisałem o tym na MAL-u.
Akurat "toki" może odnosić się do wszystkiego.
the times; the age; the day [時]
Raczej coś źle interpretujesz, bo Hobiron (TL/TLC z Vivid) wyraźnie pisał, że ma być inaczej.
Piszesz tak, bo znasz język, czy wyczytałeś gdzieś w słowniku?
Jak nie zapomnę, to na kolejnych zajęciach zapytam o to swoją sensei - bo wydaje mi się, że byłoby to zbyt pokrętne określenie na to, że coś się wydarzyło jak byli w takim samym wieku - na pewno można było ten dialog sformułować znacznie lepiej.
23
Mam mieszane uczucia co do tego odcinka.
Brak cliffhangera, Beretta w 5 sekund... ale za to dostaliśmy 3 minutowego recapa .
No i foreshadowing stał się jeszcze bardziej oczywisty - nawet bardziej niż w mandze:
Btw. jak dobrze pamiętam, to Rimuru nie ujawnił dzieciakom swojej prawdziwej formy - to tak jeszcze do poprzedniego odcinka.
Btw. jak dobrze pamiętam, to Rimuru nie ujawnił dzieciakom swojej prawdziwej formy - to tak jeszcze do poprzedniego odcinka.
W Web Novelce tego też nie było. Cały powód, przybycia kupca, zapoznanie się i późniejsza kolacja została opisana całkowicie inaczej. (mowa o Garde-Myourmiles)
Ale osoba od której dokładnie się dowiedział gdzie jest wejście do elfiego grodu też została zmieniona więc :<
Ostatnio edytowany przez kantror (2019-03-11 22:34:10)
Ano, bo skoro wycięli połowę 4 tomu, to nic dziwnego, że musieli to zmienić - pewnie kupca by też wycieli, gdyby tylko Riumuru nie musiał się dowiedzieć jak dostać się do Królowej Wróżek .
Ostatecznie - ze względu na ostatni odcinek - adaptację 4 tomu oceniłbym na 4/10.
Na drugi sezon raczej nie mamy co liczyć - a przynajmniej nieprędko, bo mangi raczej nie wyprzedzą.
Mnie już One Piece przyzwyczaił do 10minutowych epków. 22 był ciekawy, ale 23 musiałem skipować bo nudy. Poza tym masa pytań, brak jakichkolwiek odpowiedzi, a sezon drugi nie wiadomo kiedy wyjdzie. A jak już wyjdzie to nic nie będę pamiętał z pierwszego...
Raczej prędko nie spodziewałbym się kontynuacji... z zasadzie to w ogóle bym się jej nie spodziewał.
Manga wychodzi już od 4 lat i dopiero jest na końcówce 4 tomu LN-ki - a to tylko dlatego, że od jakiegoś czasu wychodzą podwójne rozdziały.
Ale osoba od której dokładnie się dowiedział gdzie jest wejście do elfiego grodu też została zmieniona więc :<
Nie wiem jak w WN, ale w LN również jest to osoba, którą poznał/spotkał na "przyjęciu" u kupca - chociaż samo "przyjęcie" zmienili względem LN-ki. Za to w mandze, to była ta kobitka ze szklaną kulą z "przyjęcia" u krasnoludów .
Nie mogę na ten moment znaleźć, ale z tego co pamiętam była to jedna z elfek, które mc odzwiedził w barze w stolicy królestwa Dwargon
Ostatnio edytowany przez kantror (2019-03-13 00:00:25)
W mandze była to ta sama elfka co w barze w królestwie krasnoludów przepowiedziała Rimuru spotkanie z Shizu (co było oryginalną rzeczą w mandze).
Natomiast w LN-ce była to randomowa hostessa, która akurat pochodziła z Ur-Gracia - czyli dokładnie tak samo jak pokazali w anime.
Drugi sezon w 2020... ciekawe jak wybrną z tych pominięty rzeczy i zakończenia bez cliffhangera.
Anidb pokazuje, że jest 24 odcinki i bajka się skończyła, na malu ma być jeszcze jeden. Ogarnia ktoś?
24 odcinki + special "Veldora's Journal"
To jest sequel czy jakaś poboczna historia? I to nie jest filler?
To jest sequel czy jakaś poboczna historia? I to nie jest filler?
https://mangarock.com/manga/mrs-serie-2 … ter-243391
Bonus Short Story
Dzięki.
Jeśli ktoś się zastanawiał, czy warto oglądać tego speciala (aka 25 odcinek)... to odpowiadam, nie warto - takie 1/10.
Ogólnie jestem rozczarowany tą adaptacją, bo początek dawał nadzieję, że w końcu dostaniemy porządną adaptację LN-ki...
Niestety już w adaptacji 2 tomu zaczęły się cięcia, a w następnych dostaliśmy już taką siekę, że szkoda słów. Wycieli wszystko co nadawało materii i głębi temu tytułowi pozostawiając jedynie suchy szkielet zrównując tę pozycję do marnego isekaia jakich nie mało.
Zapowiedź 2. sezonu niezbyt mnie ucieszyła, jedynie nasunęło się pytanie - to po co tak pędzili z tą adaptacją.
Mi się tam podobało, jestem ciekaw co będzie dalej. Aktualnie wyjdą jeszcze dwie OVKI nim pojawi się 2s. Ciekawe czy ktoś będzie robił tą serie w ogóle.
Mi się tam podobało, jestem ciekaw co będzie dalej. Aktualnie wyjdą jeszcze dwie OVKI nim pojawi się 2s. Ciekawe czy ktoś będzie robił tą serie w ogóle.
"Ciekawe czy ktoś będzie robił tą serie w ogóle." <-- raczej pytanie retoryczne xD
Kontakt
Discord:
KuneGunda#5959